Riikka Kerttulan huima ponnistus: vietti työmaalla illat ja viikonloput yhdeksän kuukauden ajan – "Minä selvisin tästä!"

Talonäyttelyalueelle rakentanut Riikka Kerttula on tyytyväinen uuteen taloonsa, vaikka rakennusvaihe olikin raskas. Talo on hänen arvojensa mukainen.

Annika Franssila
Riikka Kerttulan huima ponnistus: vietti työmaalla illat ja viikonloput yhdeksän kuukauden ajan – "Minä selvisin tästä!"

–Aina kun tulen tänne, on hyvä olo. Kun on itse alusta lähtien osallistunut talon rakentamiseen, siihen syntyy erityinen tunneside, Riikka Kerttula uskoo.

Sirpa Rauhaniemi

Riikka Kerttula istahtaa onnellisen näköisenä kotisohvalleen isojen ikkunoiden ääreen.

Yhdeksän kuukautta kestänyt urakka on valmis, ja omakotitalo Varpusenkujalla on valmis ottamaan talonäyttelyvieraat vastaan.

–Hyvä fiilis, minä selvisin tästä!

–Aina kun tulen tänne, on hyvä olo. Kun on itse alusta lähtien osallistunut talon rakentamiseen, siihen syntyy erityinen tunneside, Kerttula uskoo.

Vaikka rakennusaika oli raskas, Riikka Kerttula ei kadu mitään.

Annika Franssila
Riikka Kerttulan ekotaloa pääsee ihailemaan 4. elokuuta lähtien.

Riikka Kerttulan ekotaloa pääsee ihailemaan 4. elokuuta lähtien.

–Olen aidosti harmissani ainoastaan läheisten puolesta, sillä laiminlöin heitä urakan aikana. Tyttö ei rakennusaikana halunnut tulla ollenkaan tänne, koska koki, että rakentaminen vei kaiken aikani.

Ja niinhän se olikin. Hän oli rakennuksella työpäivien jälkeen ja kaikki viikonloput. Kun talo on nyt valmis, kaikki tuntuu vaivan arvoiselta.

–Saimme sellaisen kodin kuin halusimme. Tämän on sopivan moderni, mutta kuitenkin maanläheinen. Kun on kokenut selluvillaeristeen jälkeisen sotkuvaiheen, tuntuu juhlalliselta nähdä, että pinnat ovat valmiita ja listat paikoillaan.

Erityisen tärkeää Kerttulalle on se, että talo on hänen arvojensa mukainen. Materiaalien ekologisuuteen ja rakenteiden hengittävyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota.

–Pintoja voi aina vaihdella, mutta pysyviin rakenteisiin olen halunnut satsata.

Annika Franssila
Riikka Kerttula on tyytyväinen, kun urakka on saatu päätökseen.

Riikka Kerttula on tyytyväinen, kun urakka on saatu päätökseen.

Puutarhaneuvoja Riikka Kerttula rakennutti talon itselleen ja tyttärelleen. Talo rakennettiin paikalla alusta loppuun.

–Selvitin myös monia valmistaloratkaisuja, mutta toivomillani valinnoilla hinta olisi noussut liian korkeaksi. Se tuntuu kummalliselta, sillä perinteisellä menetelmällä rakennettu ekologinen talo ei tullut tavallista talopakettia kalliimmaksi.

–Suurin osa rakennuttajista valitsee nykyään avaimet käteen -ratkaisun. Käytännössä siis talotehtaat päättävät, millaisissa taloissa ihmiset asuvat. Haluan näyttää esimerkkiä, ettei ekologisten ratkaisujen valitseminen ole vaikeaa eikä normaalia kalliimpaa. Materiaaleja on kyllä hyvin saatavilla.

Talon rakennuttaminen oli Riikka Kerttulalle iso taloudellinen riski. Hänellä ei myöskään ollut kokemusta rakentamisesta, mutta hän osasi etsiä tietoa.

Annika Franssila

Hyvien tekijöiden löytämisellä oli suuri merkitys.

–Timpuri Jari Lassila hahmotti kokonaisuuden alusta loppuun, ja hänen avullaan onnistuin myös säästämään kuluja. Hän ei ollut kateellinen hanttihommista, vaan antoi minulle töitä, joita pystyin tekemään. Ja antoi vielä neuvojakin, Kerttula kiittää.

Neuvoja sopivien tekijöiden valitsemisesta hän sai muun muassa rakennusalaa tuntevalta tuttavaltaan.

–Hän neuvoi, ettei kannata olla sinisilmäinen ja luottavainen. Ehkä eniten auttoivat juuri rakennusalan kontaktit ja tuttujen suositukset. Valmistaloratkaisuja selvittäessäni yhdessä paikassa minua yritettiin selvästi huijata, mutta muuten yllätyin, miten hyvin miehet ovat kohdelleet naisrakennuttajaa.

Annika Franssila

Fyysinen jaksaminen ei ollut hyväkuntoiselle Kerttulalle ongelma. Sen sijaan henkisesti paine oli ajoittain kova, sillä hän oli itse tehnyt talohankkeensa kustannuslaskelmat. Joka kokonaisuudelle oli oma budjetti, ja Kerttula pyörittikin melkoista ”excel-hässäkkää”.

–Koska maksan talon yksin, itse tehdyn budjetin pitävyys jännitti. Jos olisin valinnut avaimet käteen -ratkaisun, olisin tiennyt tarkan hintalapun. Joitakin yllätyksiä tuli, mutta niitä pystyttiin aina kompensoimaan jollain tavalla. Pysyimme budjetissa, mutta löysiä ei jäänyt. Oman työn osuudella oli suuri merkitys.

Merkitystä oli myös sillä, että Riikka Kerttula kilpailutti jo hyvissä ajoin isoja asioita kuten lämmitysjärjestelmän ja eristeet. Sen ansiosta ei jouduttu tekemään hätäisiä ratkaisuja.

Annika Franssila

Talonäyttelyn alkua hän kertoo odottavansa kauhunsekaisin tuntein.

–Toisaalta haluan kovasti esitellä taloani, mutta samalla on oltava koko ajan itse valvomassa, että paikat pysyvät kunnossa. Ennalta ei voi tietää, kuinka paljon ihmisiä on tulossa.

Koska uusi koti on talonäyttelyn ajan näyttelykohde, tekeminen ei päättynyt talon ja pihapiirin valmistumiseen. Sen jälkeen oli mietittävä, miten uudet pinnat suojataan näyttelyn ajaksi.

–Totta kai se huolestuttaa, kestääkö pihan uusi nurmi vai pitääkö pihaa jotenkin rajata. Sisälle olen hankkinut suojamattoja.

Kaupunki perii talonäyttelyyn osallistuvilta 2 000 euroa. Maksu on sama niin yksityiselle rakennuttajalle kuin talotehtaalle.

Annika Franssila

Vastaavasti rakennuttajilla on mahdollisuus alennuksiin materiaaleista ja laitteista, sillä näyttely tuo materiaalintoimittajille näkyvyyttä.

–Aika paljon joutuu kyselemään ja näkemään vaivaa, jos yrittää saada alennuksia. Talonäyttely ei yksin takaa etuja, mutta yhdessä kirjoittamani blogin kanssa olen saanut jonkin verran alennuksia. Kun ottaa huomioon talonäyttelymaksun, vaadittavat suojaukset ja mahdolliset jälkikorjaukset, tulos on varmasti plus miinus nolla, Kerttula summaa.

Kaiken kaikkiaan talonäyttelyyn osallistuminen on ollut myönteinen kokemus. Rakennuttajien kesken henki on ollut hyvä ja kiitosta saavat myös kaupungin järjestämät työpajat. Länsi-Lintulan talonäyttelyalueella ei ole rakennustapaohjeita, vaan ratkaisuja on tehty yhteisissä työpajoissa.

Annika Franssila
Annika Franssila
Annika Franssila
Annika Franssila

Talo "Ekompi"

Riikka Kerttulan talo on perinteisellä tavalla rakennettu omakotitalo. Sen ovat rakentaneet paikalliset ammattilaiset.

Talon asuinpinta-ala on 117 neliötä. Tontilla on lisäksi varastorakennus sekä piharakennus, jossa on kasvihuone ja ulkohuussi.

Talon rakenteissa ei ole muovia, vaan rakenteet on tehty hengittäviksi. Ilmanvaihto on painovoimainen, ainoastaan kylpytiloissa koneellinen.

Ekologisia valintoja ovat muun muassa savivalu välipohjassa sekä savirappaus sisäseinissä.

Materiaaleista on valittu ekologinen vaihtoehto aina kun se on ollut mahdollista.

Kerttula on pitänyt hankkeesta rakennusblogia netissä (ekompi.fi)

Talo on yksi Valkeakosken talonäyttelyn esittelykohteista (kohde nro 6)


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Tapio Keskitalo

    Mielenkiintoinen talo. Ja toteutettu vähän poikkeuksellisesti, eli perinteisesti. Ei-talopakettina. Erityisesti kiinnosti: ei koneellinen ilmanvaihto kaikissa tiloissa !

  • Nimetön

    Kunnioitettavaa ja hienoa!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio