Kotimaa

Ratinan sillan harmaa betoniseinä sai kirjavan ulkoasun – Teos maalattiin villapipoa ja lämpökerrastoa käyttäen

Ratinan sillan betoniseinän ulkoasu on kuukauden aikana vaihtunut huikeaan seinämaalaukseen.

Tomi Vuokola
Ratinan sillan harmaa betoniseinä sai kirjavan ulkoasun – Teos maalattiin villapipoa ja lämpökerrastoa käyttäen

Kuvataiteilija Tuomo Rosenlundin mukaan Tampere on katutaiteen kaupunki.

Fanni KangasvieriAamulehti

Ratinan sillan alla on neljä viikkoa tapahtunut kummia. Useat työmatkalaiset ja ohikulkijat ovat pysähtyneet hämmästelemään suurta kaupunkia muistuttavaa taideteosta. Katseita on kerännyt myös teoksen maalari Tuomo Rosenlund. Urakassa assistenttina on toiminut kuvataiteilija Emilia Mäkelä.

–Tampereen kaupunki teki tilauksen tästä projektista viime keväänä ja se piti toteuttaa jo menneenä syksynä. Kuitenkin urakan aloittaminen viivästyi niin paljon, että säätila oli tuolloin liian kylmä maalaamiseen, Rosenlund kertoo.

Seinämaalauksen toteuttaminen siirrettiin siis toukokuuhun, mutta hyinen kesänalku on vaatinut taiteilijaa käyttämään maalauspuuhissa lämpökerrastoa ja villamyssyä. Värjöttely nosturin reunalla kuitenkin kannatti.

–Maalauksesta puuttuu enää pari värielementtiä ja sen pitäisi olla valmis ensi maanantaihin mennessä. Täytyy siis nopeuttaa tahtia, Rosenlund naureskelee.

Teos piristää päivää

Kyseessä on betonimaalilla toteutettu muraali, eli eräänlainen seinämaalauksen ilmentymä. Tampereella katutaidetta on nähtävissä esimerkiksi Hiedanrannassa ja vanhalla tulitikkutehtaalla sekä ympäri keskustaa. Rosenlundin mukaan teos on herättänyt ihmisissä kiinnostusta. Monet tulevat juttelemaan.

–Kukaan ei ole tullut sanomaan, että mitäs täällä oikein sotketaan. Kesälomailevat koululaiset ja Ratinan asukkaat ovat antaneet paljon mieltä lämmittäviä kommentteja. Heidän mielestään teos piristää kaupunkilaisten arkea.

Tältä maalaus näytti vielä kolme viikkoa sitten.

Top reached.. #tampereentaidemuseo #ratinanstadion #mural #tampere #visualart #muralarts #wallpainting

Henkilön Tuomo Rosenlund (@tuomo_rose) jakama julkaisu

Teoksen taustalla vaikuttaa idea elämää sykkivästä kaupungista. Rosenlund teki maalauksesta monta erilaista luonnosta.

–Viime kesänä päässäni pyöri vain tämä maalaus. Sen luomisprosessi oli täynnä epäonnistumisia, mutta myös ilon hetkiä.

Ideana sykkivä kaupunki

Joissain luonnoksissa maalauksen alaosassa oli kaupunkia rakentavia ihmishahmoja, mutta ne jäivät lopullisesta versiosta pois.

–Kaupunkihan on nimenomaan orgaaninen ja jatkuvasti muokkautuva ilmiö. Keskellä oleva puu merkitsee jollain tavalla kaupungin ydintä. Teoksessa on kuitenkin se idea, että jokainen löytää siitä omat merkityksensä.

Tomi Vuokola
Seinämaalaus on herättänyt huomiota ohikulkijoiden ja lähiasukkaiden keskuudessa.

Seinämaalaus on herättänyt huomiota ohikulkijoiden ja lähiasukkaiden keskuudessa.

Rosenlundin teoksia on esillä muun muassa tällä hetkellä käynnissä olevassa Finlaysonin Art Area -näyttelyssä. Ratinan seinämaalauksen nimitystä taiteilija ei vielä kerro.

–Muraalin nimi paljastetaan virallisesti ensi viikolla, joten haluan pitää sen siihen asti vielä salaisuutena, Rosenlund vihjaa.


Kommentit (7)

  • Nimetön

    Niin toivoin, että täggääjät kunnioittaisivat toisen seinämaalarin työtä, mutta päinvastoin yks suursaatana (nimimerkkinsä 666 ja risti väärinpäin) oli katsonut oikeudekseen sotkea työ jo ennen avajaisia. Eikö oikeasti ole mitään keinoa saada näitä jokapaikan töhrijöitä ikinä vastuuseen? Rahaa ei varmasti ole, mutta jos he joutuisivat pesemään näitä itse?

  • Nimetön

    Hienoa Tuomo ja hienoa Tampere! Upea maalaus ja hieno taiteilija!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio