Radikaali muutos: Työtön voisi jatkossa osoittaa aktiivisuutensa myös yritystoiminnalla

Ossi Ahola
Radikaali muutos: Työtön voisi jatkossa osoittaa aktiivisuutensa myös yritystoiminnalla

On mahdollista, että työtön voi jatkossa osoittaa aktiivisuutensa yritystoiminnalla.

Sari RautanenAamulehti

Jos jäät työttömäksi, joudut jatkossa todistamaan viranomaiselle aktiivisuutesi. Jos et suostu, työttömyyskorvauksesi pienenee.

Hallitus sopi tiistaina, että työttömyyskorvauksesta vähennetään 4,65 prosenttia eli noin yhden päivän korvausta vastaava summa kuukaudessa. Jos haluat saada korvauksen ilman vähennystä, sinun pitää tehdä riittävästi töitä tai osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin.

Voit osoittaa aktiivisuutesi myös yritystoiminnalla. Riittävän yritystoiminnan kriteeri on riittävän suuri ansaittu euromäärä. Siihen riittää, että pystyt ansaitsemaan yritystoiminnallasi noin 60 euroa viikossa neljän peräkkäisen kalenteriviikon ajan.

Jotta saisit pitää koko työttömyyskorvauksesi, tee näin:

1. Hanki työpaikka, jossa voit tehdä töitä vähintään 18 tuntia kolmen kuukauden aikana. Tunnit on tehtävä neljän peräkkäisen viikon aikana. Jos työttömyytesi jatkuu, tee sama uudestaan jokaisella kolmen kuukauden ajanjaksolla.

2. Jos et saa töitä, ilmoita te-toimistoon, että haluat osallistua työllistymistäsi edistävään palveluun. Palveluun pitää osallistua vähintään viitenä päivänä kutakin kolmen kuukauden työttömyysjaksoa kohti.

3. Pohdi yhdessä te-toimiston kanssa, mikä on sinulle sopiva työllistymistä edistävä palvelu. Vaihtoehdot ovat samat kuin tälläkin hetkellä: työnhaku- tai uravalmennus, työkokeilu ja koulutuskokeilu, työvoimakoulutus, omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella tuettuna, maahanmuuttajan tuettu omaehtoinen opiskelu ja kuntouttava työtoiminta.

Viiden päivän vaihtoehtoja ovat käytännössä työnhaku ja -uravalmennus.

Työkokeilu tarkoittaa työpaikalla tehtävää tavanomaista työtä, mutta palkkaa ei makseta eikä esimerkiksi työterveyspalveluita voi käyttää.

Osa työvoimakoulutuksista on melko lyhyitä kestoltaan. Esimerkiksi Tampereella haettavana oleva myynnin- ja asiakaspalvelun rekrykoulutus on kestoltaan 80 päivää. Näistä 56 päivää on työssäoppimista.

Omaehtoisessa opiskelussa voit esimerkiksi suorittaa kesken jääneen tutkintosi loppuun, jos jäljellä on korkeintaan parin vuoden opinnot.

Jos haluat osoittaa aktiivisuutesi opiskelemalla tai yritystoiminnalla, ota ajoissa yhteyttä te-toimistoon.

Muutokset työttömyysturvaan ovat vasta valmisteluvaiheessa ministeriössä. Muutokset tulevat voimaan ensi vuoden alussa, jos eduskunta hyväksyy aikanaan hallituksen suunnitelman.


Kommentit (25)

  • ap

    Yrittäjyyshän on työttömälle ihanaa. Samantien loppuu työmarkkinatuki, yel-maksuja ei katsota menoiksi ja laskutettu alv katsotaan netto tuloksi, joten jo hyvin pienellä laskutuksella (satasia) jää perustoimeentulon ulkopuolelle myös. Asumistuki todennäköisesti loppuisi myös.

    Eli pitäisi saada verollista laskutusta noin 2000 e heti ensimmäisestä toimintakuukaudesta alkaen, jotta yhtälö toimisi. Jos nostaa palkkaa, siitäkin käsittääkseni pitää maksaa ennakonpidätys. Toimeentuloa hakiessa katsotaan yrityksen laskutus ml alv nettotuloiksi, sekä nostettu nettopalkka samasta rahasta. Eli jos laskuttaa 2000 ja nostaa nettopalkkaa 1000, niin nettotulot sosiaaliturvaa varten ovat 3000. Eli ei saa.

    Yrittäjyyttä kannustetaan joo.

  • Hmm...

    Yrittäjänä voi päätyä myös päätoimiseksi yrittäjäksi, jolloin oikeus työttömysturvaan loppuu kokonaan. Tämäkin kannattaisi mainita. Yrittäjyys työttömyysturvan kanssa on kuin nuoralla tanssimista.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio