Raanu vai ryijy? Taiteilija on saanut tupenrapinat, kun käytti väärää nimeä

Valkeakosken Visavuoressa nähdään Elina Juopperin veistos, joka valmistuu sadoista raanuista. Teos yhdistää käsityöperinteen ja minimalistisen taiteen.

Suvi Iivari
Raanu vai ryijy? Taiteilija on saanut tupenrapinat, kun käytti väärää nimeä

Ensimmäinen Valkeakoskelta saatu lahjoitus on peräisin Hämeen alueelta. Elina Juopperi tunnistaa sen raanun päälle ommellusta koristekuviosta.

Suvi Iivari

Visavuoren museon näyttelytilaan on saapunut satoja värikkäitä raanuja. Taiteilija Elina Juopperi asettelee kangasta kankaan päälle neliön muotoiseen pinoon. Hän kokoaa museoon Perintö -nimistä nykytaideteosta.

Aikanaan valmistuva raanuveistos on kuutio, joka on leveydeltään, pituudeltaan ja korkeudeltaan lähes kaksimetrinen. Valmiiseen kuutioon mahtuu noin 1 300 raanua.

Juopperi on työstänyt teostaan vuodesta 2014 lähtien. Tällä hetkellä koossa on 300–400 raanua, ja kuution raakile ulottuu polven korkeudelle.

Raanuja taiteilija on kerännyt kirpputoreilta ympäri Suomea. Osan tekstiileistä Juopperi on saanut lahjoituksina, ja niitä hän ottaa vastaan edelleen. Lahjoittajien nimet kirjataan kylttiin, joka on esillä teoksen yhteydessä.

- Tällä tavalla kuka tahansa voi tukea taidetta, jos vain on vanha ja käyttämätön raanu kotona.

Juopperille raanut ovat tuttuja jo lapsuudesta, jolloin hän ihasteli kankaita mummolassaan Tornionjokilaaksossa. Mummo oli tarkka siitä, että erilaisia tekstiilejä kutsuttiin niiden oikeilla nimillä.

- Tuli tupenrapinat, jos sanoin raanua vahingossa ryijyksi.

Raanu on kangaspuilla villasta ja puuvillasta kudottu tekstiili, jonka pinta on tasainen. Ryijy sen sijaan on tehty solmimalla, ja sen pinta on hapsuinen. Raanuja käytettiin alun perin peittoina tai makuualustoina. Myöhemmin niitä alettiin ripustaa seinille koristeeksi.

Raanuissa näkyy alueellisia eroja: Hämeen alueen raanut ovat erinäköisiä kuin Lapin raanut. Raanuihin on tallentunut myös valmistumisajankohdan muotivärit. 1970-luvulla suositut seinätekstiilit loistivat kirkkaissa väreissä.

Juopperi on kutonut raanua itsekin, kun hän sai viisivuotiaana joululahjaksi pienet kangaspuut.

- Äidin kädenjälki oli kyllä huomattavasti siistimpi, Juopperi nauraa.

Suvi Iivari
Raanuteos valmistuu Visavuoren museon Kari-paviljongissa. Elina Juopperi kokoaa massiivista teosta sadoista raanuista.

Raanuteos valmistuu Visavuoren museon Kari-paviljongissa. Elina Juopperi kokoaa massiivista teosta sadoista raanuista.

Juopperi kiinnostui suomalaisesta käsityöperinteestä ja raanuista toden teolla Ranskassa tekemiensä taideopintojen jälkeen. Suomeen palattuaan hän kuuli usein puhuttavan Ranskan pitkästä kulttuurihistoriasta. Suomalaista kulttuuriperinnettä sitä vastoin vähäteltiin.

Juopperi halusi tutkia suomalaista kulttuurihistoriaa ja tehdä sitä näkyvämmäksi nykytaiteessa.

- Joskus joku raanun omistaja on sanonut minulle, ettei ymmärrä ollenkaan abstraktia taidetta. Olen sanonut, että katso selkäsi taakse. Tuossa seinällä roikkuu pala abstraktia taidetta.

Teoksessaan Juopperi haluaa yhdistää minimalistista taideperinnettä ja suomalaista käsityöperinnettä. Juopperin raanuveistos on jäljitelmä amerikkalaisen Tony Smithin Die-veistoksesta. Vuonna 1962 valmistunut teräskuutio on yksi minimalismin tärkeimmistä teoksista.

- Minimalismi on taidesuuntauksena hyvin miesvaltainen. Halusin yhdistää maskuliiniseen minimalismiin nimenomaan naisten tekemiä käsitöitä ja leikitellä näillä perinteillä, Juopperi sanoo.

Samalla Juopperi kokoaa kulttuurihistoriallista arkistoa. Teoksessa raanut pysyvät ehjinä ja kokonaisina.

- Minulla on nyt hallussani todennäköisesti Suomen suurin raanukokoelma.

Valmistuva raanuveistos on ollut aiemmin esillä Helsingin Taidehallissa. Visavuoren jälkeen se jatkaa matkaansa Keravalle.

Taiteilija Elina Juopperi tekee nykytaideteosta vanhoista raanuista, eli kudotuista seinätekstiileistä.

Perintö-niminen teos nähdään Visavuoren museossa ...Ja sama asia nykyaikaisesti käsitettynä -näyttelyssä.

Näyttely avataan perjantaina 30. syyskuuta.

Juopperi ottaa raanulahjoituksia vastaan Visavuoren museossa 26. syyskuuta–29. syyskuuta. Raanuja voi tuoda myös museolle.

Teoksen valmistumista voi seurata Facebookin Raanu raanu -sivulla.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio