#puutunpeliin: Kampanja hyvien tapojen puolesta – haastamme nyt kaikki mukaan joukkoon

#puutunpeliin: Kampanja hyvien tapojen puolesta – haastamme nyt kaikki mukaan joukkoon
Kirsikka OtsamoAamulehti

"Me lupaamme puuttua kiusaamiseen, kohdistui se keneen tahansa. Olemme kyllästyneet huuteluun, haukkumiseen ja rähinöintiin niin netissä, busseissa, kaupungilla kuin kodeissa. Arvostamme käytöstapoja ja ihmisyyttä."

#puutunpeliin on Aamulehden kannanotto arjen hyvän käytöksen ja inhimillisyyden puolesta. Pelin avaa seitsemän tunnettua pirkanmaalaista, jotka kaikki kertovat oman tarinansa tässä jutussa.

#puutunpeliin on Aamulehden kannanotto arjen hyvän käytöksen ja inhimillisyyden puolesta. Pelin avaa seitsemän tunnettua pirkanmaalaista, jotka kaikki kertovat oman tarinansa tässä jutussa.

Onko terve järki kadonnut keskeltämme? Entä käytöstavat? #puutunpeliin on Aamulehden kannanotto arjen hyvän käytöksen ja inhimillisyyden puolesta.

Seitsemän mukaan lupautunutta tuttua pirkanmaalaista avaa pelin ja kertoo, miksi he haluavat puuttua tilanteeseen, jos näkevät kenen tahansa heikomman kiusaamista. Jos sinäkin olet kyllästynyt huonoihin tapoihin ja välinpitämättömyyteen, lähde mukaan. Haastamme kaikki osallistumaan #puutunpeliin-kampanjaan.

Ota kuva itsestäsi hashtagilla #puutunpeliin. Jaa se Facebookissa, Instagramissa tai Twitterissä. Samalla tunnuksella voit myös keskustella aiheesta.

Voit tulostaa #puutunpeliin-kyltin tästä. Voit toki myös kirjoittaa tekstin mille tahansa paperilapulle.

Nämä tutut tampelaiset ovat arvostavat käytöstapoja mutta eivät öykkäröintiä. He puuttuvat peliin, jos näkevät kiusaamista tai ihmisen hädässä.

Timo Marttila
Lauri Vuohensilta

Lauri Vuohensilta

Lauri Vuohensilta, Youtuben Hydraulic Press Channelista tuttu ja yrittäjä:

Älämölö ärsyttää

Minä en muista ikinä aikuisiälläni joutuneeni riitaan. Ihmetyttää, miten jotkut ovat koko ajan kähinöissä jossain. Miksi pitää räyhätä? Ei myöskään pidä provosoitua puolin eikä toisin niin helposti. Keskitytään omaan juttuun ja pidetään mölyt mahassa. Ei kaikkien tarvitse olla samaa mieltä tai samanlaisia.

Paikoissa, joissa liikun, ihmiset ovat asiallisia. Netissä meno on toinen. Ihmiset ovat valmiita tuomitsemaan milloin kenetkin vaikka vain yhden mielipiteen takia. Jos joku on yhdestä asiasta eri mieltä, eikö voisi kysyä, miksi hän niin ajattelee? Keskustelun sijaan alkaa kamala älämölö. Onko pakko alkaa heti nimitellä? Nykyään ei haluta yrittääkään ymmärtää toisia.

Kehotan kaikkia olemaan kaventamatta elämäänsä haukkujien pelossa. Minäkään en ole pelännyt käyttää videoillani englantia, joka ei ole täydellistä.

On tilanteita, joissa ei voi katsoa pois. Jos näen lasten kiusaavan toisiaan, puutun asiaan. On ihan sama, kenen mukula on. On aikuisten asia puuttua tilanteeseen.

Timo Marttila
Kille Kujala

Kille Kujala

Kille Kujala Kehonrakentaja, valmentaja, personal trainer:

Räyhääminen seis!

"Mihinkään ei nykyään saisi muka puuttua. Kun minä olin pieni, naapurin isät ja äiditkin saivat kasvattaa. Nykyään kaikkien pitäisi välittää vain omista asioistaan. Siitä se välinpitämättömyys alkaa.

Olen seurannut nettikiusaamista. Ihmisistä on tullut todella mustavalkoisia. Blogiini voidaan kommentoida vaikka, että "toivon että kuolet". Päin naamaa sellaista ei tule kyllä kukaan sanomaan.

Ulkonäön perusteella minua voisi luulla vaikka natsiksi. Ennakkoluulot eivät ole oikeita. Ihmisiä ei pidä luokitella liian nopeasti.

Minulle tärkeitä arvoja ovat yksilön vapaus, perhe ja lapset. Mietin paljon, millaiseen maailmaan he kasvavat. Jotenkin tuntuu, että perinteinen terve järki on kadoksissa kaikkialta. Kukaan ei tunnu hyväksyvän, että voi olla toisenlaisiakin mielipiteitä, kuin omat. Ei riitä että hyväksyy itsensä sellaisena kuin on, se pitää suoda muillekin. Pitäisi olla myös ihan itsestäänselvyys, että käytöstavat koskevat kaikkia."

Ossi Ahola
Janne Ojanen

Janne Ojanen

Janne Ojanen, yrittäjä ja legendaarinen kiekkosankari:

Miettikää, mitä aiheutatte

Omassa lajissani jääkiekossa kuulee toisinaan sopimattomia huutoja. Se johtuu tietysti siitä, kun tunteet nousevat pintaan.

En silti pidä asiattomista huudoista varsinkaan lapsille. Jo kouluaikana jääkiekkoporukassa puutuimme, jos jotakuta heikompaa kiusattiin. Menimme väliin.

Ainahan on ollut huutelua, mutta hienoa, että nyt siihen puututaan myös mediassa. Kiusaamisesta voi tulla pitkäaikaisia seurauksia, masennusta ja traumoja. Kun porukassa tyhmyys tiivistyy, ei aina ymmärretä mitä teoista voi seurata.

Kehotan kaikkia miettimään vähän syvällisemmin, mitä omilla sanomisilla tai teoilla voi aiheuttaa. Minun mielestäni suomalaiset ovat fiksua kansaa ja olemme perinteisesti osanneet käyttäytyä. Nytkin uskon, että jokainen voi ottaa oppia vaikeista tilanteista ja olla esimerkkinä muille."

Timo Marttila
Inga Sulin

Inga Sulin

Inga Sulin näyttelijä-laulaja, Uuden päivän isoäiti Aino:

Tarvitaan käytöstapoja

"Huomasin kerran Helsingissä, kun kouluikäiset lapset tönivät ja estivät yhtä joukossa olevaa lasta pääsemästä raitiovaunuun. Keskeytin tilanteen.

Kerran näin, kun mies makasi jalkakäytävän vieressä maassa. Ohikulkijat jatkoivat matkaa. Minäkin ajoin ensin ohi, mutta palasin takaisin. Kysyin mieheltä, mikä hätänä. Hän kertoi saaneensa sairaskohtauksen. Kun nostin hänet ylös, mies haisi vahvasti alkoholille. Vein hänet kuitenkin autollani kotiinsa.

Tiedän siis, että puuttuisin myös, jos näkisin väkivaltaa. On kuitenkin eri asia, miten puuttua. Hermostuminen ja aggressiivisuus eivät ole hyviä keinoja. Tarvitaan harkintaa ja tilannetajua.

Jokainen voi punnita sanojaan. Ystävälliset keinot toimivat usein paremmin. Olen iloinen, että kouluihin on otettu tunnetaitojen opetusta. Toinen tärkeä asia ovat käytöstavat. En osaa Tampereella pelätä. Minusta täällä käyttäydytään yleisesti hyvin."

ERIIKA AHOPELTO
Elina Loueranta

Elina Loueranta

Elina Loueranta Biancaneve, toimitusjohtaja, pääsuunnittelija, Pirkanmaan Vuoden nuori yrittäjä:

Kaikki palaa itselle

"Olin vuosia sitten Milanossa vaihdossa. Kohtasin siellä huutelua, joka tuntui ahdistavalta. Kun palasin Suomeen, näin että bussissa eräs känninen äijä alkoi huudella hunnutetuille ulkomaalaisille naisille. Käännyin ja puutuin asiaan. Sanoin, että tuo on täysin asiatonta. Lopulta bussikuski poisti miehen autosta.

Tekisin saman uudelleen. En ymmärrä sitä, miksi joku haluaisi olla ilkeä toiselle. Jos joku ärsyttää, sen voi pitää itsellään. Ei tarvitse alkaa huudella. Miksi sellaista pitäisi yleensäkään tehdä?

Olen aina halunnut, että kaikilla on ympärilläni kaikki hyvin. Se lähtee jo kotikasvatuksestani. Ei meistä kukaan ole parempi kuin toinen. Oli sitten kuuluisuutta, rahaa tai mitä tahansa muuta enemmän kuin muilla.

Minun ajatusmaailmassani kaikki mitä teet, tulee takaisin. Omat tekonsa löytää aina myös edestään. Tärkeämpää on pohtia, miksi joku herättää itsessä ärsytystä. Syy voikin löytyä omasta historiasta."

Timo Marttila
Jere Tuulkari

Jere Tuulkari

Jere Tuulkari, taidoka:

Kamppailija hillitsee itsensä

"Olin tulossa eräänä pakkasiltana kamppailutreeneistä. Ylitin Hämeensiltaa, kun näin koskessa seisovan naisen. Ihmisiä meni ohi. Soitin hänelle apua ja pysyin hänen seuranaan, kunnes ambulanssi tuli.

Harrastan viittä eri kamppailulajia. Niissä käytöstavat ja yksilönkunnioitus ovat erittäin tärkeitä. Huono käytös johtaa tavallaan omien kasvojen menetykseen.

Itsehillintä on todella tärkeää. Meillä poistetaan yhteistuumin harjoituksista henkilöt, jotka eivät osaa käyttäytyä. Tämän myötä kaikilla on turvallinen olo. Se, että puututaan peliin takaa, että ryhmän säännöt säilyvät. Kaikki mitä et kiellä, sen sallit. Ja jos et puutu väärään tekemiseen, hyväksyt sen.

Normaalielämässä auttajan uhka on harvoin fyysinen. On aloitettava pienestä. Jos kuulee nälvintää, keskeyttää sen.

Vaarallisissa tilanteissa on käytettävä tilannetajua. Silloin on tietysti parempi pyytää apua viranomaisilta, kuin vaarantaa itsensä."

ERIIKA AHOPELTO
Veli-Pekka Järvinen

Veli-Pekka Järvinen

Veli-Pekka Järvinen, Pispalan kirkkoherra:

Jeesus oli rohkea"

"Olin nuorena liki autiossa laivaterminaalissa myöhään yöllä. Vierestäni kulki keski-ikäinen nainen, joka ontui toista jalkaansa. Yhtäkkiä hänen ympärilleen kertyi nuorten miesten joukko, jotka alkoivat ivata häntä vammastaan. En uskaltanut puuttua tilanteeseen. Vieläkin mietin usein tuota hetkeä.

Eräällä turistimatkalla näin poliisiasemalla, kun luultavasti thaimaalainen nainen tuli ilmoittamaan raiskauksesta. Noin 10 poliisia tuli hänen ympärilleen naureskelemaan. Lähdin pois, mutta koin, että minun olisi pitänyt puuttua. Palasin paikalle, mutta tilanne oli ohi.

Usein tilanteet tulevat nopeasti. Tahdon tehdä parannusta herkyydessä nähdä ja puuttua hätään niillä keinoilla, joita minulla on. Kun yksi avaa suunsa, muutkin usein uskaltavat. Kristinusko muistuttaa, että Jeesus kyllä puuttui peliin. Hän oli oman aikansa rohkea. Ei maailma ole tässä asiassa muuttunut. Yhä vaatii rohkeutta auttaa ja puolustaa, mutta kun uskaltaa laittaa itsensä peliin, saa myös tukea ja ystäviä."


Lue myös nämä


Kommentit (42)

  • Äiti

    Kampanja ollut hyvä, ja erityisesti kierros yläkouluissa. Milloin on alakoulun vuoro? Tätä kampanjaa ei saa haudata!

  • Nimetön

    Ihan ensimmäiseksi pitäisi kasvattaa omat lapset ja vasta sitten miettiä olisiko varaa ”puuttua peliin”. Noita huonoja käytöstapoja on sitten siellä päättäjienkin tasolla ja sinne kannattaisi tuota joukkovoimaa kohdistaa, riippumatta puoluekannasta tai aiheesta. Huono käytös on huonoa käytöstä edellisistä riippumatta mutta luulen että tässä tulee ne silmät sokeiksi viimeistään.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio