Pirkanmaa

Puolustus kiistää irakilaisveljesten syyllistyneen murhiin: ”Päämieheni ei ole ollut osallisena”

Syyttäjän mukaan jompi kumpi miehistä tappoi ainakin yksitoista vangittua sotilasta tai alokasta Irakissa vuonna 2014. Puolustus kiistää miesten syyllistyneen rikoksiin.

Puolustus kiistää irakilaisveljesten syyllistyneen murhiin: ”Päämieheni ei ole ollut osallisena”
Taneli Koponen Aamulehti, STT

Pirkanmaan käräjäoikeudessa luettiin keskiviikkona syytteet kahdelle irakilaisveljekselle terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista.

Kyse on ainakin yhdentoista vangiksi otetun sotilaan tai alokkaan murhista, joihin on valtionsyyttäjän Tom Laitisen mukaan syyllistynyt jompi kumpi miehistä.

Miehet syyttäjän näkemyksen mukaan kuuluneet terroristijärjestö Isisiin. Oikeudessa heille luettiin syytteet myös törkeästä sotarikoksesta ja terroristisessa tarkoituksessa tehdystä pahoinpitelystä.

Syyttäjän mukaan henkirikokset ovat tapahtuneet Irakissa vuoden 2014 kesäkuussa Camp Speicherin joukkomurhan yhteydessä. Joukkomurha tapahtui, kun Isisin joukot tappoivat Tikritin kaupungissa yli tuhat vangittua alokasta tai sotilasta.

Video todisteena

Isis kuvasi murhista useita propagandavideoita, joita levitettiin sosiaalisen median välityksellä. Syytetyt ovat haastehakemuksen mukaan vanginneet sotilaita ja alokkaita sekä muun muassa kuljettaneet heitä teloituspaikoille.

Yksi keskeisimmistä todisteista oikeudenkäynnissä on Isisin propagandavideo, jossa tapetaan vangittuja sotilaita ja alokkaita. Syyttäjän mukaan alokkaita ja sotilaita videolla tappava barettimies muistuttaa syytettyjä.

- Sen selvittäminen, onko barettimies jompi kumpi syytetyistä, tulee olemaan keskeinen osa oikeudenkäyntiä, valtionsyyttäjä Laitinen sanoi keskiviikkona.

Murhattujen sotilaiden tai alokkaiden henkilöllisyyksiä ei ole kyetty selvittämään.

Syyttäjän mukaan murhien tunnusmerkistön täyttymisen kannalta ei ole väliä sillä, kumpi syytetyistä esiintyy videolla. Molemmat syytetyt ovat olleet tietoisia siitä, että heidän toimintansa johtaa varmasti tai todennäköisesti sotilaiden ja alokkaiden kuolemaan.

Syyttäjä vaatii miehille elinkautista tuomiota tai vaihtoehtoisesti avunannoista kahdentoista vuoden vankeusrangaistusta.

Syytetyt kiistävät

Molemmat syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin. Irakilaismiehen asianajaja Mika Miesmäki sanoi oikeudessa, että hänen päämiehensä ei ole ollut millään tavalla osallisena rikoksiin.

- Asiassa on käynyt siten, että tapettujen henkilöiden omaiset ovat pyrkineet löytämään kaikin mahdollisin tavoin syyllisiä hirmutekoihin.

- Päämieheni ei ole ollut millään tavalla osallisena joukkomurhaan. Hän ei tunnusta Isisin ideologiaa eikä ole sen kannattaja, Miesmäki sanoi.

Syyttäjän mukaan useat Suomessa oleskelevat irakilaiset ovat kertoneet tunnistavansa videolla näkyvän ampujan jommaksikummaksi syytetyistä.

Puolustusasianajajien mukaan molemmat syytetyt ovat selvästi erinäköisiä kuin barettimies.

- Päämiehestäni on valokuvia, jotka on otettu yliopistoalueella noin viikko ennen tapahtumia. Hän on niissä erittäin siisti lyhyessä parrassa. Ei ole edes mahdollista, että hänelle olisi viikossa kasvanut tuollainen parta kuin barettimiehellä, sanoi asianajaja Kaarle Gummerus. Jutun pääkäsittely kestää Pirkanmaan käräjäoikeudessa suunnitelman mukaan ainakin kuusi päivää. Osa jutun todistajista esiintyy oikeudessa nimettöminä.

Timo Marttila
Irakilaisveljesten syytteitä käsiteltiin keskiviikkona Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella. Oikeus kielsi kuvaamisen istuntosalissa. Käräjäoikeuden ulkopuolella oli useita poliisipartioita turvaamassa oikeudenkäyntiä.

Irakilaisveljesten syytteitä käsiteltiin keskiviikkona Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella. Oikeus kielsi kuvaamisen istuntosalissa. Käräjäoikeuden ulkopuolella oli useita poliisipartioita turvaamassa oikeudenkäyntiä.

Tausta

Camp Speicherin joukkomurhassa Isisin taistelijat surmasivat kaikkiaan yli tuhat miestä. Surmatut olivat taisteluista vetäytyneitä aseettomia Irakin armeijan sotilaita ja armeijan alokkaita.

Joukkomurhan tavoitteena oli syyttäjän mukaan muun muassa aiheuttaa pelkoa lähiseudun asukkaissa.

Valtionsyyttäjän Tom Laitisen mukaan jompikumpi syytetyistä surmasi joukkomurhan yhteydessä ampumalla ainakin 11 äärijärjestö Isisin vankia.

Keskiviikkona oikeudessa kuultiin syyttäjän listaus keskeisestä todistelusta. Syyttäjän mukaan syytetyt ovat kuuluneet Isisiin ja taistelleet sen riveissä Irakissa. Lisäksi jompi kumpi heistä on propagandavideolla videolla esiintyvä barettimies.

Syyttäjällä on todistajia, jotka ovat tehneet syytetyistä havaintoja Tikritissä ennen ja jälkeen joukkomurhan. Lisäksi on todistajia, jotka ovat myöhemmin tunnistaneet propagandavideolta syytetyn barettimieheksi.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Miksi Irakissa tapahtuneista ja siten Irakin lainsäädännön alaisista teoista käydään oikeutta Suomessa? Miksi näitä sankareita ei voi lähettää takaisiin Irakiin, jotta he vastaisivat Irakissa tapahtuneista rikoksista irakilaisen laillisen tuomioistuimen edessö ja kärsisivät mahdolliset tuomionsa myös irakilaisten oikeuskäytäntöjen mukaisesti?

  • Nimetön

    Suomalainen veronmaksajako nyt sitten kustantaa heidän vankihotelli ylöspidon ?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet