Pori ilman jazzia ja Suomi-Areenaa olisi kuin Savonlinna ilman oopperajuhlia – Mutta miksi porilaiset itse ovat sivuosissa omissa tapahtumissaan?

Pori ilman jazzia ja Suomi-Areenaa olisi kuin Savonlinna ilman oopperajuhlia – Mutta miksi porilaiset itse ovat sivuosissa omissa tapahtumissaan?

Kolumni: Satakunnan Kansan Inka Partanen varoittaa, että hajuttomat ja mauttomat keskustelut ovat myrkkyä Suomi-Areenan tulevaisuudelle.

Inka PartanenPori

Suomi-Areenasta ja Pori Jazzista rakentuva superviikko on täysin kiistatta parasta mitä Porille ja Porissa voi tapahtua. Silti sopivasti valikoiva median kuluttaja voi kuvitella, että suunnilleen kaikki mahdollinen on näissä kinkereissä pielessä: majoitus on kallista ja riittämätöntä, tilaisuuksia on ylenmäärin tai vääristä aiheista, eläimet piinaavat ihmisiä (lokit) tai niiden kulkua rajoitetaan (koirat), ihmiset pissivät ympäriinsä ja Hornetin ylilentokin oli rahan haaskausta.

Kritiikkiin ei silti koskaan pidä suhtautua ylimielisesti. Mikään yleisöennätys ei takaa sitä, että kaikki on täydellistä.

Porin ja seutukunnan näkökulmasta erityistä huomiota pitäisi jatkossa kiinnittää siihen, miten alue näkyy Suomi-Areenan tapahtumissa ja jazzhumussa. Yhä harvemmin lavoilla nähdään oman maakunnan asiantuntijoita. Yhä enemmän luotetaan niihin iänikuisiin kasvoihin, jotka ympäri vuoden kommentoivat kaikkea mahdollista missä tahansa mediassa – esimerkiksi Mikael Jungnerilla ja Tuomas Enbuskella riitti molemmilla pätevyyttä seitsemään eri debattiin.

Jos sama meno jatkuu, tapahtuman juuret Poriin eivät enää ole yhtä tiukassa ja yleisö yhtä sitoutunutta kuin nykyään. Porilaisten ja satakuntalaisten pitää nykyistä ärhäkämmin tuuppia omia osaajiaan ja omia teemojaan esille.

Tapahtuman järjestäjienkin pitää muistaa, että Suomi-Areena on ainutlaatuinen mahdollisuus nostaa uusia kasvoja kovin ahtaalle valtakunnallisten huippuasiantuntijoiden listalle.

Sekään ei ole automaatti, että edes isot toimijat ymmärtävät, minkälaiset tilaisuudet keskikesässä oikeasti herättävät vireää keskustelua. Nyt kuluneella viikolla nähtiin esimerkiksi ministeriön virkamies juontamassa omien ministereidensä keskustelua, kuusi poliisia keskustelemassa keskenään poliisin luotettavuudesta sekä umpitylsästi otsikoidut ”suuret” pahe-, ruoka-, vero- ja liikennekeskustelut. Hajuton ja mauton keskustelu on myrkkyä tapahtuman tulevaisuudelle.

Mitä olisi Pori ilman Jazzia ja Areenaa? Suunnilleen sama kuin Savonlinna ilman oopperaa, Kotka ilman Meripäiviä ja Kaustinen ilman kansanmusiikkia. Muualta piipahtavien valitusvirsien katkaisuun tehoaa parhaiten paikallinen ryhtiliike – meillä ei ole mitään hävettävää.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Onko siellä Porisssa mielenkiintoisia keskustelijoita omasta takaa?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio