Poliisiylijohtaja: Pitääkö kaikki rikokset, kuten polkupyörävarkaus, tutkia?

Jenni Gästgivar
Poliisiylijohtaja: Pitääkö kaikki rikokset, kuten polkupyörävarkaus, tutkia?
Kaisa Hahto

Lännen Median poliisikyselyyn vastanneista poliiseista 70 prosenttia arvioi, että nykyresursseilla työtehtäviä jää toisinaan tai usein hoitamatta.

Poliisihallituksessa lasketaan parhaillaan, mitä hallituksen kehyspäätös käytännössä poliisin toimintaan vaikuttaa.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen alustavien laskelmien mukaan edessä saattaa olla 5–10 miljoonan euron leikkaus ensi vuodelle.

Poliisiylijohtaja Kolehmainen ja Lännen Median haastattelemat poliisipäälliköt kaipaavat keskustelua siitä, voisiko poliisien tehtäviä vähentää. Se vaatisi muutoksia lakiin.

Kolehmainen kysyy, voisiko lailla linjata niin, että kaikkia juttuja ei tarvitsisi enää tutkia.

- Pitääkö kaikissa rikosasioissa olla esitutkintapakko? Ymmärrän, että esimerkiksi polkupyörävarkaus on asianosaiselle juuri silloin elämän tärkein asia. Jos sitä ei tutkittaisi, se voisi heikentää ihmisten luottamusta poliisiin. Ollaan herkkien kysymysten äärellä.

Esitutkintapakko tarkoittaa sitä, että jokainen rikosilmoitus on käsiteltävä. Ne eivät saa myöskään vanheta poliisin käsiin.

Myös Oulun poliisipäällikön Sauli Kuhan mielestä vähäisimpiä asioita voisi jättää tutkimatta. Sellaisia ovat esimerkiksi peltikolarit, joissa ei ole tullut henkilövahinkoja. Niiden tutkiminen on pelkästään vakuutusyhtiön intressi.

- Ehkä lainsäädäntöratkaisulla näitä voisi siirtää vakuutusyhtiöiden tutkittaviksi.

Harvaan asutuilla alueilla voitaisiin Kuhan mielestä osittain palata aikaan ennen työaikalakia. Nyt kokonaistyöaika- tai urakkatyyppiset ratkaisut eivät ole mahdollisia.

- Uskon, että löytyisi halukkuutta työskennellä vapaammalla työajalla, mutta se vaatisi joustoja virkaehtosopimuksiin ja lainsäädäntöön.

Kun poliisin tehtävien karsimisesta puhutaan, ensimmäisenä mainitaan yleensä "juoppojen kuskaus". Kuhan mielestä päihtyneiden kuljettaminen onnistuu parhaiten poliisilta, mutta hän kyseenalaistaa sen, kuuluuko säilytys poliisivankiloille.

- Lain mukaan vastuu on kunnilla. Tästä poliisi saisi säästöä.

Kuha olisi valmis myös laajentamaan yksityisten turva-alan toimijoiden vastuuta yleisen turvallisuuden ylläpidossa. Hänen mielestään esimerkiksi päihtyneiden säilytyksessä ja poliisivankilan vartioinnissa voisi käyttää yksityisiä toimijoita.


Lue myös nämä


Kommentit (37)

  • tapsa

    Lievien peltikolareiden tutkimisen voisi lopettaa turhina. Lisäksi taksien ja hätäkeskusten välisen yhteistyön voisi lopettaa. Kustannuksia alkaa syntyä sen jälkeen kun taksi näkee peltikolarin ja tekee turhan ilmoituksen hätäkeskukseen, jonka jälkeen paikalle saapuu ambulanssi ja poliisi, vaikka mitään tarvetta yhteiskunnan varojen tuhlaukselle ei ole. Näissä tapauksissa lasku tulisi toimittaa asianmukaiselle taksille. Taksin eli ilmiantajan olisi varmistettava mahdolliset henkilövahingot, mutta ei tehdä mitään ilmoituksia tai toimia viranomaisen avustajana, jos ei ole henkilövahinkoja.

  • Nimetön

    Kyllä poliisi tällä hetkelläkin jättää osan tutkimatta. Hoituu kätevimmin niin, että rikosilmoitusta ei oteta vastaan. Esimerkiksi Oulussa vastikään sattui tapon yritys, mutta siitä ei tehty rikosilmoitusta.

    Päihtyneenä ravintolasta toistamiseen poistettu mies heitti sivullista kivellä. Sivullinen oli juuri ravintolan oven ohi kävelemässä koiransa kanssa, kun miestä poistettiin sieltä housut kintuissa, ja koira pelästyi niin, että haukkui. Siitä inspiraatio kivenheittoon. Kivi meni ohi noin puolen metrin päästä naisen päästä. Kivenheittäjä ja hänet poistanut toinen ravintolan asiakas (siellä ei ollut portsaria töissä) sanailivat kiivaasti ravintolan edustalla. Kivellä heitetty ystäväänsä odottava nainen kysyi, aikovatko miehet alkaa tappelemaan. Miesten kiista äityi niin, että portsarina toiminut mies laittoi kivenheittäjän maahan ja alkoi huutaa ”soittakaa poliisit!”. Kivellä heitetty nainen mietti hetken, onko tarvetta poliisille, mutta arveli, ettei riehujaa voi yksi mies pitää koko yötä asfaltissakaan. Poliisilla kesti aikansa tulla. Sillä aikaa ravintolasta tuli muita pitelijöitä ja rauhoittelijoita. Kivi löytyi keskeltä parkkipaikkaa, siltä suunnalta mihin se oli heitettykin ja se todettiin lapsen pään kokoiseksi. Kun poliisi saapui ja kivellä heitetyn ystävä kertoi, mitä oli tapahtunut ja kiveä näytettiin poliisille, poliisi kysyi: ”Osuiko se?”. Olisi voinut tietysti esittää vastakysymyksen; ”Näyttääkö siltä, että osui?”. Sitten poliisit veivät riehujamiehen yhdeksi yöksi putkaan, vaikka tämän paremmin tuntevat tuttavat olivat kertoneet heille hänen käyttäytyneen viimeaikoina pahenevassa määrin sekavasti ja arvelivat hoitoon pääsyn olevan tarpeen. Parin päivän päästä putkasta päästyään mies rikkoi ikkunat samaisesta ravintolasta.

    Joskus, kun lähin poliisilaitos on esimerkiksi sadankilometrin päässä on myös kätevää ilmoittaa, että rikosilmoitusta ei oteta vastaan puhelimitse, vaan on tultava paikanpäälle. Usein tutkinta saadaan helposti päätökseen, kun ilmoitettuja todistajia ei kuulla.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio