Pirkanmaa

Poliisilta vakava viesti nuorille Blockfestin jälkeen – Tapahtumassa runsaasti huumausainerikoksia

Timo Marttila
Poliisilta vakava viesti nuorille Blockfestin jälkeen – Tapahtumassa runsaasti huumausainerikoksia

Poliisi on huolissaan runsaasta huumausainerikosten määrästä Blockfestissä. Kuva on kuvituskuva.

Sanna PekkonenAamulehti

Poliisi haluaa nostaa Blockfest-viikonlopun jälkeen esiin nuorten huumausaineiden käytön. Poliisi kirjasi Blockfest-alueella kahtena tapahtumapäivänä huumausaineisiin liittyviä rikoksia 74:lle eri henkilölle, mikä on enemmän kuin tavallisena viikonloppuna.

Rikoskomisario Antti Uusipaikka pitää erityisen huolestuttavan huumausainerikosten suurta määrää tapahtumassa, jossa vieraili paljon nuoria.

Monet huumausainerikoksista viikonlopun aikana kiinni jääneet olivat 15–18-vuotiaita. Poliisi tapasi myös yhden alaikäisen tytön, joka välitti amfetamiinia.

Uusipaikan mukaan nuorten käyttökokeilut näyttävät lisääntyneen, eikä niihin suhtauduta yhtä kielteisesti kuin ennen. Sen syyksi Uusipaikka arvioi yksipuolisen kuvan huumausaineista, joka voi välittyä verkkokeskusteluissa.

- Kannabis on huumausaine, joka aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Vaikutus on yksilöllinen, joillekin käyttökokeilu voi olla vahva koukku aineeseen. Käyttäminen voi johtaa käyttöannoksien kasvamiseen, samaa vaikutusta varten tarvitaan yhä suurempi määrä. Toisaalta sekakäyttö alkoholin, lääkkeiden ja jopa muiden huumausaineiden kanssa on tavanomaista poliisin havaintojen perusteella, kirjoittaa Uusipaikka Sisä-Suomen poliisilaitoksen tiedotteessa.

Uusipaikka muistuttaa, että kannabiskokeilu voi johtaa sekakäyttöön ja vahvempiin aineisiin siirtymisiin, mikä näkyy poliisin työssä.

Uusipaikan mukaan kyse on laajemmasta ongelmasta kuin yhden viikonlopun kestävästä festivaalista tai pelkästään Tampereella olevasta pulmasta. Blockfesteillä nuoria oli ympäri Suomen.

- Pidetään omista periaatteista kiinni myös suhtautumisessa huumausaineisiin, muistuttaa Uusipaikka.

Huumausaineiden käyttö hyvä ottaa esiin kotona

Suurimmalle osalle kiinni jääneistä kirjoitettiin sakko. Huumausainerikoksesta kiinni jääminen johtaa aina poliisirekisterimerkintään.

- On murheellista kuulla poliisin soittaessa vanhemmille alaikäisen lapsen jäätyä kiinni huumausaineista, ettei asia tule yllätyksenä ja että lapsi saa jatkaa vanhempien puolesta juhlintaa.

Blockfestin jälkeen asia olisi hyvä nostaa esiin kotonakin.

- Vanhemmat voisivat kysellä nuorilta, havaitsivatko he tällaista viikonloppuna, ja keskustella asiasta, sanoo Uusipaikka.

Poliisin mukaan yhteistyö Blockfestin järjestäjien kanssa on sujunut hyvin. Havaittuihin ongelmiin ja rikoksiin puututaan tehokkaasti, ja rikokset saatetaan poliisin tietoon.

Poliisi muistuttaa, että valtaosa Blockfestin kävijöistä ei kuitenkaan käyttänyt huumeita, vaan nautti musiikista.

Neljä pahoinpitelyä Blockfesteillä

Kaikkiaan Blockfest-viikonloppu sujui Tampereella viime vuotta rauhallisemmin. Huumausainerikosten lisäksi alkoholiin liittyviä rikkomuksia oli seitsemän, pahoinpitelyrikoksia neljä, järjestyksenvalvojien vastustamisia viisi sekä joitakin oheisrikoksia, kuten väärän henkilötiedon antamisia.

Uusipaikan mukaan pahoinpitelyistä oli perjantain ja lauantain välisenä yönä kiinni otettuna kolme henkilöä ja viime yönäkin useita henkilöitä. Kiinni otettujen joukossa oli myös muita kuin paikkakuntalaisia henkilöitä.

Uusipaikka arvoi viikonlopun sujuneen viime vuotta rauhallisemmin, koska poliisi tiedotti olevansa näkyvästi paikalla. Poliisi oli varautunut festivaaliin poliisipisteellä ja alueella liikkuvilla poliisipartioilla.

- Toivottavasti kiinni jäämisen pelko vähensi alueelle tuotujen huumausaineiden määrää, toteaa Uusipaikka.

Melu ja roskainen kaupunki kirvoittivat yhteydenottoja

Poliisi sai myös lauantai-iltana kansalaisilta yhteydenottoja häiritsevästä musiikista.

- Varsinkin kello 23 jälkeen yhteydenottoja alkoi tulla poliisillekin, kertoo Uusipaikka.

Perjantaina festivaalin äänien kerrottiin kantautuneen aina Tampereen Raholaan ja Ylöjärven Siivikkalaan asti.

Poliisiin otettiin yhteyttä myös kaupungin epäsiisteyden takia. Tampereen ydinkeskustan alue oli sunnuntaiaamuna paikoin erittäin epäsiisti viikonlopun juhlinnan jäljiltä.

Uusipaikka muistuttaa, että palaute melusta ja epäsiisteydestä kannattaa suunnata myös vaikuttaville tahoille, tilaisuuden järjestäjälle ja tilojen vuokraajalle.

Myös muualla rähistiin: Epäilty pahoinpitely ravintolassa Hämeenkadulla

Kokonaisuudessaan Sisä-Suomen poliisilla oli lauantai- ja sunnuntaiaamuna välisenä aikana yhteensä 670 tehtävää, joista 263 kappaletta oli Tampereella. Osa tehtävistä liittyi Blockfestiin, mutta myös muut kuin festivaalivieraat pitivät poliisin kiireisenä.

Pirkanmaalla poliisia työllistivät muun muassa tappelut, nujakoinnit ja muu häiriökäyttäytyminen. Poliisi otti Pirkanmaalla 28 henkilöä kiinni häiriöpäihtymyksen takia.

Hätäkeskukseen tuli yhden jälkeen sunnuntaiyönä ilmoitus pahoinpitelystä, joka oli tapahtunut Tampereen Hämeenkadulla sijaitsevassa ravintolassa.

Kahdella noin kolmekymppisellä miehellä oli ollut suusanallista riitaa pitkin iltaa. Tämän seurauksena toinen mies oli lyönyt tai tönäissyt toista. Lattialle kaatuneen miehen nenästä tuli runsaasti verta ja hänet kuljetettiin Acutaan saamaan hoitoa.

Toinen osapuoli kuljetettiin poliisiasemalle.

Kaksi nuorta naista tappeli Laukontorilla

Klo 19.55 poliisi hälytettiin Tampereen Laukontorille, jossa kaksi nuorta naista tappelivat. Tilanteessa oli molemminpuolista tönimistä ja repimistä. Alaikäinen tyttö oli kaatanut olutta alle parikymppisen naisen päälle ja repinyt häntä hiuksista. Vanhemmalta naiselta lähti runsaasti hiuksia, hänen silmälasinsa rikkoontuivat ja kasvoihin tuli raapimajälki. Tapahtumia tutkitaan pahoinpitelynä.

Mopoauto kumoon

Kolmen aikaan sunnuntaiaamuna kolmen–neljän hengen seurue kaatoi Tampereen Yliopistonkadulla pysäköitynä olleen mopoauton.

Poliisi tutkii tapahtunutta vahingontekona.

Ikkuna rikki, haava rikkojan otsaan

Neljän jälkeen sunnuntaiaamuna parikymppinen mies rikkoi Tampereen Hervannassa liikekiinteistön ikkunan potkaisemalla lasin rikki.

Hajonneesta ikkunasta lensi lasinpalanen potkaisijan otsaan, mikä aiheutti verta vuotavan haavan.

Vahingonteosta epäilty mies kuljetettiin Acutaan paikattavaksi.

Juopuneita Pirkanmaan teillä

Poliisi kohtasi Pirkanmaan teillä myös juopuneita kuljettajia lauantaipäivän ja -illan aikana.

Törkeän rattijuopumuksen rajan ylitti Ikaalisissa 49-vuotias nainen, joka oli liikkeellä kevyellä nelipyöräajoneuvolla. Poliisi pysäytti naisen Ikaalisten Franginkadulla kello 16.50 lauantaina.

Poliisi määräsi kuljettajan väliaikaiseen ajokieltoon.

Lisäksi poliisi kertoo tavoittaneen neljä kuljettajaa, joiden puhalluskoen tulos ylitti rattijuopumusrajan. Poliisi kohtasi rattijuopumuksesta epäillyt kuljettajat Akaassa Kirkkotiellä, Ylöjärvellä Kuruntiellä, Nokialla Siurontiellä ja Tampereen Teiskontiellä.

Poliisi epäilee myös kolmekymppistä miestä epäillään luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta. Hänet tavattiin Tampereen Hämeenkadulla henkilöauton ratista kolme matkustajaa kyydissään sunnuntaina aamulla kello 05.22.

Juttua muokattu 24.8.2016: Jutussa kerrottiin huumausainerikoksesta kiinnijäämisen johtavan rikosrekisterimerkintään, kun todellisuudessa tehdään poliisirekisterimerkintä.


Lue myös nämä


Kommentit (66)

  • jejep

    Kun käveli rannalla niin jokapaikassa haisi niin sanottu kukka. No cannabis haisee ja on ilmeisesti tällähetkellä aika laillista käyttää koska jokainen haistaa tuoksun jo 10 metrin säteellä. Jos virkavaltaa vaan kiinnostaisi tehdä paperitöitä. Teatteria koko hyssyttely.

  • Nimetön

    -Ei mutta katsos suomalainenhan on aina oikeassa ja varsinkin suomalainen poliisi on aina oikeassa! Koko muu maailma ja sadat tutkimukset ovat armotta väärässä, pieni pohjoinen kansa tietää kannabiksestakin absoluuttisen totuuden! Vai hetkinen…mitenkähän se nyt menikään?”

    Kommentistasi näkee selkeästi kannabiksen käytön aiheuttamat muutokset aivotoiminnassa.

    Ehkäpä muuttuneen ,katkeran asenteen virkavaltaa kohtaan ,mutta tosiasioiden kieltäminen kertoo jotakin myös sinun aivotoiminnastasi

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio