Poliisi vaatii: MV-lehden julkaisu on keskeytettävä - mutta onnistuuko se?

Seppo Roth

Helsingin poliisilaitos vaatii, että Helsingin käräjäoikeus keskeyttää MV-lehti -nimellä tunnetun verkkojulkaisujen jakelun kokonaan. Perustelujen mukaan on syytä epäillä, että verkkolehden käyttämän "ip-osoitteen osoittamaa palvelintilaa on käytetty ja käytetään edelleen varsin laajamittaiseen lainvastaiseen toimintaan".

Tuossa ip-osoite viittaa siihen internet-osoitteeseen, jossa julkaistaan MV-lehteä ja toista saman kustantajan verkkojulkaisua, Über-uutisia.

Vaatimus perustuu sananvapauslain 18. pykälään. Pykälää on erittäin harvoin sovellettu. Edellisissä asiaa koskevissa oikeustapauksissa on perusteluissa ilmaistu, että tämän pykälän soveltamisen kynnys on varsin korkea oikeusvaltiossa.

Perusteluissa on pitkä lista niistä rikoksista, joihin epäilyjen mukaan "em. ip-osoitteen osoittamaa palvelintilaa on käytetty". Listalla ovat rahankeräysrikos, rahapelirikos, tekijänoikeusrikos, törkeä kunnianloukkaus ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

MV-lehden päätoimittajaksi itseään kutsuva Ilja Janitskin on poliisin vaatimuskirjeen mukaan ollut "ilmeisen haluton" poistamaan laittomaksi epäiltyjä verkkoviestejä pyynnöistä huolimatta. Ja koska Janitskin on ollut haluton, poliisi etenee ja vaatii koko jakelun keskeyttämistä.

Poliisi pyytää käräjäoikeutta käsittelemään asian kiireellisenä. Käräjäoikeus on kuitenkin heinäkuussa vielä lähettänyt asiasta lausumapyynnön. Jos lausumaa ei tule määräaikaan mennessä, käräjäoikeus voi silti käsitellä ja ratkaista asian.

Asian käsittely käräjäoikeudessa on kesken. Asia käy ilmi nettiin vuodetuista aineistoista.

Poliisille on tehty kymmeniä MV-lehteä koskevia rikosilmoituksia eri puolilta Suomea. MV-lehden julkaisija Ilja Janitskin asuu kuitenkin Espanjassa. Poliisitutkintaa koordinoiva rikostarkastaja Harri Saaristola kertoi Iltalehdessä yleisellä tasolla, miten viranomaisten on mahdollista toimia vastaavissa tapauksissa.

- Jos henkilö asuu ulkomailla, niin ensisijainen lähtökohta on tavoittaa hänet vieraasta valtiosta oikeusapupyynnöllä. Asuinmaan viranomaiset sitten suorittavat ne esitutkintatoimenpiteet, mitä Suomen viranomaiset ovat pyytäneet, Saaristola kertoo.

Onnistuuko keskeytys?

Jos käräjäoikeus hyväksyy poliisin vaatimuksen, MV-lehti katoaa netistä - ainakin tuosta osoitteesta.

Lopullinen poistaminen on kuitenkin hankalampi homma.

Sananvapauslain 18. pykälä on sisällöltään selkeä: "Tuomioistuin voi syyttäjän, tutkinnanjohtajan tai asianomistajan hakemuksesta määrätä julkaisijan tai ohjelmatoiminnan harjoittajan taikka lähettimen, palvelimen tai muun sellaisen laitteen ylläpitäjän keskeyttämään julkaistun verkkoviestin jakelun, jos viestin sisällön perusteella on ilmeistä, että sen pitäminen yleisön saatavilla on säädetty rangaistavaksi."

Printtimaailmassa kyllä, mutta kun tuo internetti, oikeuksien päätöksistä piittaamaton verkko mahdollistaa samojen asioiden julkaisun uudelleen. Jos tiukaksi menee, niin vaikka anonyymisti.

Pahimmillaan edessä on kissa ja hiiri -leikki. Vielä kun laittomuuksien julkaisija heittäytyy "sananvapauden marttyyriksi", niin soppa on valmis. Laittomiksi todettujen viestien aukoton estäminen on nettimaailmassa mutkikas ongelma.

Sama ongelma tuli eteen jo 2012 kuuluisassa case Halla-ahossa. Halla-ahoahan vaadittiin poistamaan blogikirjoituksestaan kohtia, joissa syyllistyttiin kiihotukseen kansanryhmää vastaan.

No, poistot tehtiin. Ja kohtahan opetuslapset olivat samat asiat laittaneet kymmeneen muuhun palveluun pitkin nettiä.


Lue myös nämä


Kommentit (126)

 • Nimetön

  Vuoden päästä sana ”nuiva” on kriminalisoitu ja matukriittiset sakotettu konkurssiin. Jussi Halla-aho hakee turvapaikkaa – niin mistä, ei ainakaan EU-maista. Teuvo Hakkarainen istuu elinkautista, Immonen Tynkkynen kotiarestissa ja Soini johdattanut jäljellä olevat persut kristillisdemokraatteihin.
  Ev.lut ja ortodoksiseurakuntien varat on annettu moskeijoiden rakentamiseen ja imaamien koulutukseen.

 • Nimetön

  Suomessa on ehkä maailman vapain mediakenttä,jos nyt ilmaisunvapautta aletaan rajoittamaan
  se ei tule kohdistumaan vain mv- lehteen ,kunnianloukkaussyytteiden nojalla tullaan kieltämään myös magneettimediat, voima lehdet ,takku.sivustot ja lehdistön juttujen paikkaansapitävyyttä aletaan tarkistelemaan,hieman järeämmällä aspektilla
  en kannata rasisitisia julkaisuja ,mutta en kannata myöskään mielipiteiden tukahduttamista
  jos toista laitaa rajoitetaan ,täytyy samat pelisäännöt koskettaa kaikkia julkaisuja ja aatesuuntia

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio