Poliisi käyttää kuvauskoptereita yhä enemmän – poliisin kopteri saa lentää myös väkijoukkojen yläpuolella

Koptereita voidaan käyttää muun muassa piiritystilanteissa.

Petri Hietala
Poliisi käyttää kuvauskoptereita yhä enemmän – poliisin kopteri saa lentää myös väkijoukkojen yläpuolella

Koptereiden käyttö voi lisätä muun muassa työturvallisuutta.

Piia Leino

Kuvauskoptereita käytetään yhä laajemmin poliisityössä, muun muassa kadonneiden etsinnässä ja rikospaikkatutkinnassa. Näinä päivinä alkavassa kilpailutuksessa etsitään poliisille aiempaa järeämpää kuvauskalustoa.

Nykyisin poliisilla on koko maassa kuutisenkymmentä kopteria, joilla tehdään 5–15 lentoa päivittäin. Ylikomisario Sami Hätönen Poliisihallituksesta kertoo, että tavoitteena on hankkia koptereita, jotka voivat kantaa lämpökameroita sekä pitkälle ja tarkasti kuvaavia kameroita.

Lämpökameroista on apua muun muassa kadonneiden etsinnässä. Kopterietsintään on panostettu ainakin Lapin poliisilaitoksella, jonka miehittämätön ilma-alustoiminta (RPAS) voitti perjantaina Suomidigin suunnannäyttäjät -kilpailun.

Pisimpään koptereita on Suomen poliisissa käytetty rikospaikkatutkinnassa. Esimerkiksi piiritystilanteessa kopteri voidaan lähettää etukäteen tiedusteluretkelle, jolloin työturvallisuus kasvaa.

 

Siniset valot poliisikopteriin?

Myös suuria yleisötapahtumia on seurattu koptereiden avulla. Toisin kuin yksityisillä lennättäjillä, poliisilla on lupa lentää myös väkijoukkojen yläpuolella.

Hiljattain mainosvideota kuvannut kopteri ammuttiin alas Asikkalassa. Poliisin kopteria on kerran heitelty kivillä Helsingissä.

Hätönen muistuttaa, että lentokieltoalueen yläpuolella lentävä kopteri voi olla myös viranomaisen. Poliisin kopteria ei tunnista mistään ulkoisesta seikasta, mutta hätäkeskuksella on tieto niiden tekemistä lennoista.

–  Tutkimme mahdollisuutta, että poliisin kopterit saataisiin erottumaan sinisillä valoilla. Joissain maissa poliisi käyttää sinistä ja pelastuslaitos punaista valoa.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Suomessa poliisi ei saa mennä kotirauhan piiriin kuuluvalle alueelle ilman erityisen pätevää syytä. Suomessakin poliisi tarvitsee kotietsintää varten luvan, joten siltä osin kommentoijan väite on perätön. Jotta kotietsintä voidaan suorittaa, se vaatii epäilyn rikoksesta, jossa minimituomio on puoli vuotta vankeutta. Luvan kotietsintään antaa poliisiviranomainen, jolla on vangitsemisoikeus eli käytännössä komisariosta ylöspäin. Näin ollen Suomessakaan ei poliisi marssi kenenkään kotiin tai takapihalle tuosta vaan.

  • Nimetön

    ”Poliisikopterit voivat lentää väkijoukon yläpuolellla, mutta kenenkään takapihalle ei tule edes poliisikopteri muuten, kuin kotietsintäluvan tai omistajan luvan kanssa!”

    Kotietsintälupaa tai mitään muutakaan lupaa ei suomalainen poliisi tarvitse. Kotietsintälupa on yleinen harhaluulo, minkä ihmiset ovat saaneet katsomalla amerikkalaisia ohjelmia televisiosta.

    Suomessa poliisi voi tulla kenen tahansa takapihalle ja myös sisään taloon, jos siellä epäillään tapahtuvan jotain rikollista.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio