Pitääkö uskomus autosta ukkosensuojana paikkansa? Asiantuntija kertoo, mihin suojaus perustuu

Autossa on ukkosella turvallista. Tosin ei kumirenkaiden ansiosta.

Esa Palmi
Pitääkö uskomus autosta ukkosensuojana paikkansa? Asiantuntija kertoo, mihin suojaus perustuu

Kuluva kesä on ollut ukkostutkijan näkökulmasta huono. Arkistokuva heinäkuulta 2010 Hämeenkyröstä.

Essi LehtoAamulehti

Usein kuulee neuvottavan, että ukonilmalta kannattaa mennä suojaan autoon, koska auton kumirenkaat johtavat sähköä huonosti.

Ilmatieteen laitoksen ukkostutkijan Antti Mäkelän mukaan kumilla ei kuitenkaan ole salamasuojauksen kanssa mitään tekemistä. Hän jatkaa, että usein luullaan myös, että kumisaappaat jalassa voi mennä ukkosella ulos tekemään mitä tahansa.

–Ilma on itsessään jo sähkölle eriste. Kun salama on jo raivannut tiensä pilvien läpi kohti maata, voidaan kysyä onko saappaiden tai renkaiden kumikerroksella mitään vaikutusta. Salamalla on niin voimakas jännite, että se menee saappaasta läpi niin, että hulahtaa.

Faradayn häkki

Mäkelä kertoo, että auto on metallia ja johtaa hyvin sähköä, eivätkä renkaat mitenkään estä salamaa iskemästä autoon. Siitä huolimatta autossa oleva on kuitenkin suojassa iskulta.

–On sellainen sähköfysiikan termi kuin faradayn häkki. Auton korirakenteeseen johdettu sähkövirta kulkee koria pitkin eikä pääse autoon sisälle.

Mäkelä jatkaa, että ihminen on autossa turvassa, koska virta ei tule korin sisälle. Käsiä ei kuitenkaan saa roikottaa esimerkiksi ulos auton ikkunasta tai koskea sähkölaitteisiin. Havainnollistaakseen ilmiötä Mäkelä kuvailee, miltä salama näyttäisi autosta kuvatulla videolla.

–Salama tulee pilvestä näkyvänä salamakanavana autoon. Se kulkee rakennusten sähköjohtimen tavoin näkymättömänä pitkin auton koria. Lopuksi se hyppää näkyvänä salamakaarena vanteesta renkaan kumin yli maahan.

Huono ukkoskesä

Kuluva kesä on ollut ukkostutkijan näkökulmasta huono.

–Toistaiseksi ei ole ylitetty 2 000 salaman vuorokausimäärää. Jos sama meno jatkuu, tämä on kaikkien aikojen surkein kesä, Mäkelä sanoo.

Hänen mukaansa tavanomaisena kesänä on joitakin päiviä, joina 2 000 salaman määrä ylittyy ja ainakin yksi päivä, jona Suomeen iskee yli 10 000 salamaa.

Missä turvallisinta?

Mäkelän mukaan turvallisinta ukonilmalla on kaupunkikeskustassa kerrostalossa. Myös haja-asutusalueilla rakennukset ovat turvallisia. Asunnossa kannattaa vältellä kohteita, joista sähkövirta voi tulla sisälle. Matkapuhelinta voi käyttää, kunhan se ei ole laturilla kiinni seinässä.

Mäkelä neuvoo välttelemään uimista ja esimerkiksi heinäpellolla oloa.

–Kun salama hakeutuu maahan, se valikoi otollisimman iskukohteensa ihan viimeisillä metreillä. Jos kuulee ukkosen jyrähtelevän, kannattaa katsoa ympärilleen ja tarkistaa, onko ympäristön erottuvin kohde. Vesi johtaa hyvin sähköä ja uimarin vedenpinnasta erottuva pää on todennäköisin kohde, Mäkelä sanoo.


Lue myös nämä


Kommentit (15)

  • Tapauksen nähnyt

    Salama iski isoon koivuun 5m koivusta oli henkilöauto jonka renkaiden kautta salama meni autonkoriin laukaisi airbäkit rikkoi sivuikkunat räjäytti renkaat en olisi halunnut olla autossa. Onneksi autossa ei ollut ketään. Auton renkaissa on paljon hiiliyhdisteitä jotka johtavat salaman suurta jännitettä.

  • Bartender

    Jotenkin tuntuu uskomattomalta, että salama ”etsii” kohteen mihin läväyttää. Ensi kerran kun on ukkonen, menen heinäpellolle seisomaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio