Jussi SaarinenAamulehti

Kankaanpääläinen perheyritys Lasergas Oy on tehnyt historiansa suurimmat kaupat. Sotilaallinen liittouma Nato on tilannut yritykseltä typpigeneraattorilaitteistoja, joilla jäähdytetään ohjusten infrapunasensoreita.

Toimitusjohtaja Rauno Hakalan mukaan kyse on miljoonakertaluokasta, mutta kaupan tarkkaa summaa hän ei voi kertoa. Tilaus tehtiin maanantaina.

–Kyllä tämä on meidän yrityksemme historian tärkein kauppa, kun miettii myös tilaajan vaativuustasoa.

Hakala kertoo, että kauppoja Naton kanssa hierottiin vuosia, ja viimein Lasergas sai sotilaallisen liittouman vakuuttuneeksi omasta tuotteestaan.

–Kun Suomi ei ole liittouman jäsen, niin ei ole helppo avata markkinaa Naton suuntaan.

Lasergas on muutaman osakkaan perheyritys, joka on keskittynyt ultrapuhtaan typen tuottamiseen eri maiden armeijoille.

Aiemmin se on tehnyt kauppoja esimerkiksi Suomen puolustusvoimien, Malesian ilmavoimien sekä Puolan ja Hollannin kuninkaallisen armeijan kanssa.

Laitteilla ratkaiseva rooli

Miksi ohjusjärjestelmien jäähdyttäminen sitten on niin elintärkeää Naton kaltaiselle toimijalle?

Koska järjestelmien toiminnalla on sotatilanteessa ratkaiseva merkitys, sanoo Hakala.

–Se, joka saa ohjuksensa anturin herkimmilleen, tappaa toisen.

Aina ohjusten infrapunasensorit eivät toimi kuten pitäisi. Hakalan mukaan esimerkiksi ilmasta ilmaan -ohjuksilla on toimivuusongelmia.

–Ongelmat ovat yleisiä ympäri maailmaa. Se on eri asia, myöntääkö tätä kukaan.

–Meidän generaattorimme tuottaa ultrapuhdasta typpikaasua. Sellaista tarvitaan ohjusten huollossa. Ohjusten infrapuna-anturit ovat lämpöä detektoivia sensoreita, jotka pitää jäähdyttää -196-asteisiksi. Se on typen nesteytymislämpötila.

Lasergasin typpigeneraattorit siis pitävät ohjusten infrapunasensorit toimintakykyisinä. Ohjusten sensorit ovat jatkuvasti toimintavalmiudessa Naton harjoituksissa, joten järjestelmien jäähdyttäminen on tärkeää.

Seuraavaksi terveysalalle

Lasergas perustettiin vuonna 1999, ja alun perin yrityksen generaattorien oli tarkoitus tuottaa ultrapuhdasta typpeä levytyökeskuksiin.

Nopeasti toiminta keskittyi kuitenkin puolustusvoimiin, kun Suomen ilmavoimat pyysivät yritystä kehittämään Hornet-hävittäjien ohjusjärjestelmiä.

Parhaillaan Lasergas pyrkii laajentavan toimintaansa terveysalalle.

Itse asiassa ensimmäinen askel on jo otettu: viime syksynä Suomen ensimmäinen generaattorilla tuotettu lääkehappi otettiin käyttöön Pellon terveyskeskuksessa. Kokemukset ovat olleet Hakalan mukaan myönteisiä.

Kankaanpään terveyskeskuksessa samanlainen generaattori on odottanut toimintavalmiina Fimean hyväksyntää jo kolmisen vuotta.

Aiemmin Suomen sairaaloiden ja terveyskeskusten lääkehappi on tuotu pullotettuna Woikosken ja AGA:n tehtailta.

Pari viikkoa siten Lasergas pokkasi Nuorkauppakamarin Tuottava idea -palkinnon lääkehappigeneraattorilla. Palkinto tuli sekä paikalliselta että alueelliselta raadilta.


Kommentit (22)

 • Puolustustarvike

  Firma oikeasti saattoi ampua itseään pahasti jalkaan.

  Sotilaskäyttöön myytävä tarvike on puolustustarvike, joka tarvii puolustustarvikkeen vientiluvan myyntiin ulkomaille. Tuon myöntää, jos myöntää, puolustusministeriö kokonaisvaltaisen ulkopoliittisen harkinnan jälkeen. Anomus on julkinen, eli kauppasumma ja kauppakumppani.

  Kun kerran tuota laitetta on myyty (tai yritetty myydä) sotilaskäyttöön, siitä on tullut kaksikäyttötuote. Sillä on sotilaskäyttö (puolustustarvike) ja siviilikäyttö. Siitä eteenpäin sen myynti ulkomaille on byrokraattinen painajainen myös siviilikäyttöön.

  Toivottavasti firmalle ei käy huonosti tuon nato kaupan (yrittämisen) takia..

 • Nimetön

  Minusta on hieman eettisesti arveluttavaa myydä mitään armeijoille.
  Jos myisivät vaikka diblomaateille lisähappea tekeviä laitteita mutta pelkkään sotimiseen.
  Sodista jää hirmuset jäljet mitä ei kyetä korjaamaan. Vieläkin löytyy paljon kohta satavuotiaita räjähtämättömiä pommeja mistä on edelleen vaaraa. Sitten esim. köyhdytetty uraani
  niin puoliintumisaika on vaatimattomat 4.468 Mrd. vuotta ja se pilaa elinympäristöjä koska aiheuttaa alfasäteilyllään muutoksia perimään ja kudoksiin. Perimämuutokset taas voivat vaikuttaa maailman tapiin asti.
  Köyhdytetty uraani on myös raskasmetalli ja raskasmetallien käyttöä on rajoitettu aikas paljon sivistysmaissa. Vaikka jossain ohjuksissa tarkkuus on tosi hyvä mutta kun ohjuksen käyttäjän etiikassa olisi paljon varaa parantaa. Köyhdytetyn uraanin vaaroja ei tutkita vieläkään kunnolla vaan yritetään vähätellä ja peitellä niitä.

  Se on tietysti hienoa jos saisi laitteita mitkä kehittää tarvittavat kaasut. Ei tarvittaisi perinteisiä kaasupulloja. Välillä hirvittää miten ihmiset säilyttää ja käsittelee puteleitaan. Jotkut ihan tosissaan vetoaa siihen että ne on tyhjiä ja sillon niitä voi säilyttää ja varastoida ja käsitellä ilman huolta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio