Terveys

Pia Tuomainen laihtui lihavuusleikkauksen avulla 60 kiloa – "Jos en olisi päässyt leikkaukseen, en varmaan enää kävelisi"

Lihavuusleikkauksia tehdään Suomessa huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Ruotsissa. Asiantuntijoiden mukaan niiden määrää pitäisi lisätä ja myös asenteissa on parannettavaa

Mikko Stig
Pia Tuomainen laihtui lihavuusleikkauksen avulla 60 kiloa – "Jos en olisi päässyt leikkaukseen, en varmaan enää kävelisi"

Lihavuusleikkauksessa käynyt Pia Tuomainen sanoo, ettei lihavuusleikkaus ole laihdutusleikkaus.

Johanna LatvalaSTT

Asiantuntijoiden arvion mukaan kymmenettuhannet vaikeasta tai sairaalloisesta ylipainosta kärsivät suomalaiset hyötyisivät lihavuusleikkauksesta.

Pia Tuomainen oli leikkausjonossa vuonna 2011. Hän taas laihtui leikkausta odottaessaan niin paljon, ettei enää täyttänyt leikkauskriteerejä.

Leikkaus jäi haaveeksi ja Tuomainen lihoi uudestaan.

Hän marssi vaatimaan leikkausta, kun jalkakivut kävivät painon vuoksi sietämättömiksi vuonna 2014.

–  Lääkäri sanoi kirjoittavansa lähetteen, koska tunnun tietävän leikkauksesta enemmän kuin hän. Jos en olisi päässyt leikkaukseen, en varmaan enää kävelisi.

Leikkauksen avulla 60 kiloa laihtuneen Tuomaisen mukaan leikkauksiin suhtaudutaan yhä kielteisesti.

–  Ajatellaan että lihavuus on itse aiheutettua ja leikkauksilla käytetään hyväksi yhteiskunnan varoja. Moni luulee kilojen jäävän leikkauspöydälle tai leikkauksen olevan kuin taikasauvan heilautus. Tämä ei ole laihdutusleikkaus.

Potilaalta vaaditaan sitoutumista

Terveydenhoitoalalla työskentelevä Satu Kekki halusi lihavuusleikkaukseen lopettaakseen painonsa jojoilun ja ehkäistäkseen liitännäissairauksia.

Ennen leikkausta potilaan täytyy osoittaa sitoutumisensa uusiin elämäntapoihin ja laihduttaa vähintään seitsemän prosenttia painostaan kuudessa kuukaudessa. Kaikilla kunnilla ei ole mahdollisuutta tarjota apua painonpudotukseen, ja leikkaus jää monelle haaveeksi laihdutuksen epäonnistuessa.

Kekki joutui odottamaan leikkaustaan kuukausia. Odotuksesta sisuuntuneena hän laihdutti tuona aikana 33 kiloa.

–  Perussairaanhoidossa on lihavuusleikkausten tulppa. Sanotaan, että mene kotiin laihduttamaan ja tule puolen vuoden päästä uudestaan. Alkoholisteille on klinikoita, mutta lihaville ei mitään.

Asenteissa korjattavaa

Suomi laahaa lihavuusleikkauksissa yhä muiden Pohjoismaiden perässä. Suomessa tehdään vuosittain noin tuhat leikkausta, kun esimerkiksi Ruotsissa niitä tehdään noin 6  500.

Suomessa tehdäänkin edelleen liian vähän lihavuusleikkauksia, arvioivat muun muassa professori Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksiköstä ja Suomen lihavuusleikattujen potilasyhdistys Lilen puheenjohtaja Olli Nyberg.

Molempien mielestä leikkausten määrää tulisi nostaa lähemmäs Ruotsin lukuja, noin 3  000 leikkaukseen vuodessa. Lisäksi esimerkiksi perusterveydenhuollon tietämystä aiheesta tulisi lisätä, jotta useammat pääsisivät leikkaukseen. Nybergin mukaan myös asenteita tulisi korjata.

–  On sellaistakin asennetta, että läski on itse syönyt itsensä lihavaksi, miksi hänet pitäisi leikata julkisin varoin.

Lile on hakenut Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Stealta avustusta, jolla kouluttaa terveydenhuollon ammattilaisia lihavuusleikkauksista. Tukea haettiin myös jälkihoitoon ja seurantaan, joka on Nybergin mukaan Suomessa "täysin retuperällä".

–  Seurannan ja tuen puuttumisen vuoksi osalle leikatuista tulee henkisiä ongelmia. Päihdeongelmat ovat yleisiä, kun yksi riippuvuus vaihtuu toiseen. Osalle tulee parisuhdeongelmia, kun puoliso ei kykene käsittelemään tilannetta henkisesti.

Pullonkaula

Lile sekä Lihavuus- ja metaboliakirurgian yhdistys LiMe vetosivat hallitukseen ja terveydenhuollon päättäjiin viime vuonna, jotta leikkausten määrää nostettaisiin Suomessa.

Muutosta ei ole tapahtunut, vaikka kirurgeja riittäisi. Pullonkaulana pidetään muun muassa perusterveydenhuoltoa, jonka hoitopolkuun lihavuusleikkauksien uskotaan jämähtävän.

Lihavuuden ja liitännäissairauksien hoito työllistää perusterveydenhuoltoa paljon, toteaa gastrokirurgi Anne Juuti LiMestä. Lihavuutta hoidetaan pääasiassa konservatiivisella hoidolla, eli painonpudotukseen tähtäävällä yksilö- tai ryhmäohjauksella. Vasta sen jälkeen sairaalloisen lihava voi halutessaan päästä lihavuusleikkaukseen.

–  Käypä hoito -suosituksen mukaan leikkaushoidon ensimmäinen askel on konservatiivinen hoito. Jos sitä ei ole saatavilla kaikissa perusterveydenhuollon yksiköissä ollenkaan tai riittävästi, eivät kaikki leikkauksesta hyötyvät pääse hoitoon, Juuti selittää.

Kireät vaatimukset

Sallassa terveyskeskuslääkärinä toimivan Kirsi Markulan mielestä pullonkaula löytyy ennemminkin liian tiukoista leikkauskriteereistä. Itsekin lihavuusleikkauksessa käynyt Markula sanoo kirjoittaneensa lähetteitä potilaille, vaikka nämä eivät täyttäisi kriteereitä täysin.

–  Olen yrittänyt perustella, miksi potilas pitäisi leikata. Pitäisikö vaatimuksia höllentää ja potilasta arvioida yksilöllisemmin, jos hän haluaa leikkaukseen, mutta hänen painonsa jää parin kilon päähän vaaditusta?

Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Tuija Kumpulaisen mukaan tämänhetkiset Käypä hoito -suositusten kriteerit ja toimintaohjeet ovat hyvät.

–  Olen sitä mieltä, että jos niiden mukaan toimittaisiin, leikkausmäärät nousisivat. Ei ole kyse siitä, että kriteerejä pitäisi väljentää, vaan miten ne saataisiin käyttöön. En ole kuullut, että leikkauksen ehdot täyttävä ei olisi päässyt leikkaukseen.

Väljemmät vaatimukset houkuttavat lihavuusleikkaukseen Viroon ja Latviaan

Suomessa tehdään lihavuusleikkauksia ainoastaan terveyssyistä.

Yleisin leikkausmenetelmä on mahalaukun ohitusleikkaus, jossa mahalaukun yläosasta erotetaan pieni pussi. Siihen yhdistetään ohutsuoli, josta on ohitettu 1,5 metriä.

Kavennusleikkauksessa mahalaukku kavennetaan putkimaiseksi ja suurin osa siitä poistetaan.

Lihavuuden liitännäissairauksia tai niiden vaaratekijöitä ovat esimerkiksi tyypin 2 diabetes, astma, kohonnut verenpaine, rasvamaksa, sepelvaltimotauti ja uniapnea.

Suomessa lihavuusleikkaus maksaa yksityisessä sairaalassa noin 9  000 euroa. Julkisen puolen kustannukset ovat noin 7  600 euroa.

Yhä useammat menevät lihavuusleikkaukseen Viroon tai Latviaan, missä leikkauskriteerit ovat väljemmät. Virossa leikkauksia markkinoidaan esimerkiksi vajaan 6  000 euron hintaan.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • PRO pullukat

    Lihavuusleikkauksia on tehty suhteellisen vähän aikaa ja todellisia haittavaikutuksia ei vielä edes tiedetä ja leikkauksen tarkoitus on estää ravintoaineiden imeytyminen ja vähäinen määrä, jolloin kehon ja aivojen toiminnan välttämättömät vitamiinit,ravinto jää saamatta.Lisäksi moni lihavuusleikattu oksentaa ruokailun jälkeen!kaikki puhe että lihavat hankkiutuu itse vapaaehtoisesti lihaviksi, on ns.läskivihaa, syrjintää ulkomuodon takia ja tämä läskiviha on yleisesti hyväksyttyä.Sitä myös jokainen ylipainoinen kohtaa, jos ei päivittäin, niin jossain vaiheessa varmasti.Jo LÄSKI -sanan käyttö sinällään on tarkoitettu loukkamaan ja halveksimaan.Itse lihavuuden taustalla on moninainen tahallisen tai tahattoman systeemin ylläpito:Elintarviketeollisuus pystyy saamaan korkeimman tuoton tarjoamalla ruokaa, joka on halpaa tuottaa ja saa myytyä hyvällä katteella.Tällaisia on mm.sokeri,maissi ja viljapohjainen ravinto.Edellämainitut taas aiheuttavat koko ihmiskunnalle erilaisia sairaustiloja, joita lääkärit ja lääketeollisuus sitten mielellään ”hoitaa”.Myös lihavuuden hoitoa ei Suomessa ole tarjolla ollenkaan, lukuunottamatta näitä leikkauksia.Valistuneimmat tietävät, että parhaimman ja PYSYVÄN laihdutustuloksen saa vain henkisellä ja fyysisellä hyvinvoinnilla,terveydellä, kuitenkaan tähän ei julkiselta puolelta terveyden huollossa ei saa mitään apua; yksityisellä syömishäiriöklinikalla tavataan psykologi, jonka kanssa katsotaan mikä henkisellä puolella on lihomisen syynä, vastaavasti julkisella tarjotaan masennuslääkettä joka saattaa lihottaa entisestään!Yksityisellä syömishäiriöklinikalla laaditaan ravinto-ohjelma resepteineen, julkisella puolella annetaan A4-lappu jossa suositellaan välipalaksi pulla tai kourallinen karkkia!Sellaiset ihmiset, joita lihavuus ei ole koskettanut elämässään, heidän on helppo harjoittaa läskivihaa ja tuntea onnistuneensa omassa elämässään, mutta tämänkin ongelman selättämiseen vaaditaan muutakin kuin syyllistämästä ihmisiä, joista kukaan ei olisi lihava vapaaehtoisesti!!!

  • Nimetön

    Leikkaus on pelastanut minun elämäni. Olin väsynyt masentunut työkyvytön, diabeetikko, kolesterolit korkealla, verenpaine hoitui kuudella eri lääkkeellä jne. Neljävuotta sitten leikattiin, eikä grammaakaan ole tullut takaisin Olen h vähä vointinen ja energinen, tosin leikkauksen jälkeen toipuminen hidasta ja raskasta. Olen tavannut sellaisia jotka ovat lihoneet korkojen kanssa kakki kilot takaisin joten ns laihdutus jatkuu koko elämän, tai ruuan määrän ja laadun, annos koon tarkkailu. On hyvä tiedostaa että työ ei lopu leikkauspöydälle.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio