Petteri Orpo kommentoi juhlarahasta noussutta kohua Ylellä: ”En perehtynyt taiteelliseen puoleen”

Petteri Orpo kommentoi juhlarahasta noussutta kohua Ylellä: ”En perehtynyt taiteelliseen puoleen”

Suomen satavuotisjuhlien kunniaksi suunnitellun juhlarahasarjan kolikkoaihiossa oli teloituskuva.

Aamulehti, STT

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo avasi lauantaiaamuna Ylen Ykkösaamussa lisää taustoja päätökseensä, että kansalaissodan aikaista teloitusta esittävä 100-vuotisjuhlaraha vedetään pois.

- Juhlavuoden teema on yhdessä, niin miten teloituskuva siihen sopii? Orpo kysyi.

Hän totesi joidenkuiden kritisoineen, että hän haluaa sensuroida historiaa.

- En tietenkään, mutta ei se tarkoita sitä, että tällaisia tapahtumia pitää painaa juhlarahaan ja kuvata kaikessa karmeudessaan, mitä Suomen historiaan kuuluu, Orpo lausui.

Orpo itse hyväksyi juhlaraha-asetuksen aiemmin.

- Luotin siihen, että juhlarahan toimikunta hoitaa taiteellisen puolen ja minä hallinnollisen puolen, enkä siksi perehtynyt taiteelliseen puoleen. Kun sitten näin juhlarahan, en nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin perua sen.

Valtiovarainministeriö ilmoitti tiistaina, että se kumoaa vuoden 2017, 2018 ja 2019 juhlarahoja koskevan asetuksen. Suomen Rahapajan lyömän Itsenäisyyden vuosikymmenet -rahasarjan ensimmäinen juhlaraha kuvaa kansalaissodan aikaista teloitusta.

Kolikko herätti julkaisunsa jälkeen runsaasti kritiikkiä. Valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi pitävänsä täysin mauttomana Rahapajan lyömän juhlarahan kuvaa kansalaissodan teloituksista. Hän toivoi, että raha vedetään pois.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

  • Nimetön

    Ministeri siis piti kolikon sanomaa eli sisältöä oikeana. Ainoastaan taiteellinen puoli jäi huomaamatta. Olisiko tuo taiteellinen puoli ollut korjattavissa?

  • Nimetön

    Käytännössä on varmaankin käynyt niin, että Orpo on vain allekirjoittanut kaikki paperit mitä pöydälle on tuotu.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio