Vihreät esittää Suomeen 560 euron verotonta perustuloa, jolla korvattaisiin nykyiset vähimmäisetuudet.

Työttömyysturvan peruspäiväraha on 703 euroa, jolloin siitä jää verotuksen jälkeen kuukaudessa käteen noin 560 euroa. Työttömyysturvaan eivät ole oikeutettuja kaikki köyhyydestä kärsivät, minkä lisäksi sen piiriin pääsemisessä on erilaisia karensseja.

- Kun vähimmäisetuudet korvataan vastikkeettomalla perustulolla, se auttaa ennen kaikkea ihmisiä, jotka pyrkivät luomaan yritteliästä yhteiskuntaa hankkimalla tuloja itselleen. Pätkätöitä tekevät, kuten rakennusalan alihankintahommien tekijät, siivoojat, freelancerit, taiteilijat ja näyttelijät, hyötyvät. Mikroyrittäjät ovat esimerkkejä yrittäjyydestä, jossa ei ehkä ole kasvamisen näkymiä, mutta jossa sosiaaliturva on olematonta, painottaa vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

Perustulokokeilu hallituksen kärkihanke

Niinistö kertoo Lännen Medialle, että vihreät on valmis tukemaan hallitusta perustulon toteuttamisessa. Niinistö arvioi, että pääministeripuolue keskusta kannattaa samanlaista perustulomallia kuin vihreät: vastikkeetonta perustuloa, jonka taso on kansantalouden kannalta kestävä.

- Maatalousyrittäjien puolisot ovat tosiasiallisesti yrittäjiä, mutta saattavat nykyään jäädä kokonaan sosiaaliturvan ulkopuolelle. Perustulon nerokkuus on siinä, että kaikki saavat perusturvan, jonka päälle on kannattavaa hankkia tuloja, Niinistö perustelee.

Perustulokokeilua valmisteleva Kelan tutkimusryhmä luovuttaa esiselvityksensä keskiviikkona sosiaali- ja terveysministeri (ps.). Vuonna 2017 alkava perustulokokeilu on hallituksen kärkihanke.

Sosiaaliturvan nöyryyttävistä piirteistä eroon

Automatisaatio ja digitalisaatio vähentävät vakituisessa työsuhteessa tehtävää työtä. Vihreiden mielestä sosiaaliturvan rakenteita on muutettava.

- Viranomaisten ei pidä luokitella, mitä ihmiset ovat, ja sen jälkeen antaa heille tarveharkintaisia tukia. Sosiaaliturvan ihmisiä nöyryyttävistä piirteistä ja väliinputoamisesta on päästävä eroon, Niinistö sanoo.

Vihreiden mallin mukainen perustulo voitaisiin ottaa käyttöön vuonna 2019, jolloin verotuksessa siirrytään reaaliaikaiseen tulorekisteriin.

- Perustulo voitaisiin yhdistää tulorekisteriin siten, että otamme käyttöön perustulon ja negatiivisen tuloveron yhdistelmän, Niinistö kertoo.

Kela maksaisi perustulon joka kuukausi

Perustuloon olisivat lähtökohtaisesti oikeutettuja kaikki työikäiset. Niinistön ajatuksessa perustulon ja tulorekisterin yhdistämisen ansiosta rahaa ei fyysisesti siirrettäisi ihmisille, joiden tulot ylittävät kuukausittaisessa tuloseurannassa noin 1 400 euron rajan. Vihreiden malli ei olisi matalapalkkatukea, koska siihen olisivat oikeutettuja muutkin kuin pienituloiset palkansaajat.

- Tulonjako ei merkittävästi muuttuisi, mutta kannustinloukut poistuisivat, Niinistö uskoo.

Kela näkisi tulorekisteristä, ketkä jäävät rajan alle. Kun palkka- ja yrittäjätulot tai muut etuudet kasvattaisivat tuloja, perustulo asteittain pienenisi ennen kuin lakkaisi kokonaan. Perustulon yhdistäminen tulorekisteriin poistaisi tarpeen muuttaa verotusta merkittävästi. Muutoin perustulo pitäisi periä verotuksella takaisin tulojen kasvaessa.

Kotiäideille ja koti-isille osittainen perustulo?

Opiskelijoille tai kotiäideille ja koti-isille maksettavan perustulon määrää pitäisi vihreiden mielestä harkita tarkkaan. Kyseeseen voisi tulla osittainen perustulo tai opiskelijoiden kohdalla opintosuorituksiin sidottu perustulo. Takuueläke säilyisi ennallaan (vuonna 2016 takuueläke oli 766,85 e/kk). Eläkeläisten perusturvan taso olisi hieman muuta perusturvaa korkeampi, koska eläkeläisillä ei ole mahdollisuutta lisäansioihin.

Syyperusteisesta sosiaaliturvasta säilyisivät vihreiden mallissa toimeentulotuki ja asumistuki, jotka mahdollistaisivat tulojen nousun 1 100 euroon, joka on Euroopan neuvoston mukaan riittävä toimeentulo Suomessa. Ansiosidonnainen työttömyysturva säilyisi, jotta ay-liike saataisiin perustulon taakse.


Kommentit (40)

  • taas yksi eläkeläinen

    onpa naurussa pitelemistä kun huomaa miten todellinen elämä on monelle aivan vierasta. käytyäni aikanaan pätkätyöt, 29 vuotta, eron, yksinhuoltajuuden, syövän ja monta muuta sairautta nyt on palkkiona n. 900 e puhtaana käteen ja sillä pitäisi hoitaa ruoka, asuminen ja iso kasa lääkkeitä. ei mitään sosiaalitukia joita kaikki niin mainostaa, ei ne tule kuin manulle illallinen. joskus on niin täynnä tätä elämää ja sehän lisää sairastumisia. kun ei ole yhtään rikasta sukulaistakaan. voisikohan nuo herrat jakaa hyvästään hiukan meille köyhille ? esim. opiskelijat, yksinhuoltajat ja pieneläkeläiset syvään niiaisivat ja kumartaisivat. tämähän ei ollut ironiaa !!!!

  • Nimetön

    Hei oikeasti, menot tulojen mukaan. Itse sain aikoinaan nuorena kodista muuttaneena (v.2006) työttömänä toimeentulotukea noin 380€, mikä oli silloin se mikä piti jäädä vuokran maksun jälkeen käteen. Vuokra oli pienestä kopista 350 ja asumistuki jotain 260. Erotus saatin sitten vielä toimeentulotukena. Tulot oli siis 730€ ja tulin mukavasti toimeen. Ajattelin, että näin mennään hautaan asti.

    Sain syödyksi, ostin ensi autoni ja kämpässä oli kaikki mitä tarvitsin. Säästöön jäi 150-200€ kuussa ja kyllähän se vähän nauratti ja hävetti kun oikein mitään tekemättä sen sai. Oli luksusta kun välillä kävi ”pakkoharjoitteluissa” mistä sai silloin 8€ euroa per päivä ylimäärästä. Oli kymppitonni jemmana käteistä kunnes v. 2011 päätin lähteä töihin. En valittanut. Joskus ihmetyttää.. ja on ehkä asiatonta sanoa mutta välillä on jotain haastattaluita jossa joku tukia saava sanoo, että kun on niin nälkä. Mutta ruumiinrakenne kertoo, että kyllä kaloreita saadaan toisin kuin Afrikassa.

    Oli siitä myös hyötyä, että eleli aikoinaan pienillä tuloilla. En heti pää märkänä nostanut töihin päästessä elintasoani paljoakaan ja ekana vuotena pistin sivuun 26000€, enkä lopettanut säästämistä siihen ja sijoitin onnistuneesti. Tuloksena ostin omakotitalon ilman pankin apua 25 vuotiaana.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet