Perussuomalaiset kääntyi kiistellyn hallintarekisterin kannattajaksi

Kaj Turunen (ps.) korosti ”riittävän kannustavan” lähdeveron tuovan tiedot verottajalle

Perussuomalaiset kääntyi kiistellyn hallintarekisterin kannattajaksi

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen korosti "riittävän kannustavan" lähdeveron tärkeyttä hallintarekisterikeskustelussa.

STT, MIKKO ISOTALO, TUOMAS SAVONEN

Perussuomalaiset hyväksyi alkuviikon puoliväliriihessä pitkään hierotun ja kiistellyn hallintarekisterin. Näin talousvaliokunta torstaina hyväksyi pöydällä maanneen mietinnön arvo-osuusjärjestelmää koskevasta lakiesityksestä, johon kiistelty hallintarekisteri sisältyy. Lakiesitys etenee eduskunnan suureen saliin.

Valiokunta käsitteli istunnossaan asiasta kutakuinkin saman paperin kuin viime keväänä, sillä hallitus ei ole antanut eduskunnalle uutta esitystä asiasta.

Valiokunta ehdottaa kuitenkin kolmea lausumaa. Valiokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) korosti ensimmäistä lausumaa, jonka mukaan eduskunta edellyttää, että hallitus valmistelee lainsäädännön, jolla mahdollistetaan verottajan tiedonsaanti hallintarekisteröidyistä osakkeista osinkoa saavista henkilöistä.

Lausuman mukaan tunnistamatta jäävältä edunsaajalta perittävä lähdevero on ”riittävän kannustava”. Turusen mukaan hallitus ei kuitenkaan ole sopinut lähdeveron suuruudesta.

- Porsaanreiät tukitaan korkealla lähdeverolla. Jos osingon vero on 50 prosenttia tai jopa yli, ei sitä ole mitään järkeä maksaa, Turunen sanoo.

Lähdevero peritään tulosta sen maksamisen yhteydessä.

EU-asetuksen myötä suomalainen pörssiyhtiö voisi valita EU:n alueelta arvopaperikeskuksen, josta laskea osakkeensa liikkeelle. Jos yhtiö laskee osakkeita liikkeeseen toisessa EU-maassa, suomalainen sijoittaja voisi piilottaa omistuksensa hallintarekisteriin. Hallintarekisteriin merkittyjen osakkeiden todellinen omistus ei ole julkista.

Useissa EU-maissa käytössä oleva hallintarekisteröinti sallii sen, että osakkeiden omistajaksi voidaan kirjata arvopaperin säilyttäjä, yleensä pankki, todellisen omistajan sijasta. Esimerkiksi poliitikkojen hallintarekisteröityjä omistuksia ei pysty selvittämään.

- (Nykyinen) avoin järjestelmä on hyvä järjestelmä, sillä myös toimittajat saavat tiedot. Ei muihin maihin pysty vaikuttamaan siinä, miten tiedot saa julki. Siihen voi vaikuttaa, että verottaja saa ne tiedot, Turunen myönsi.

Valiokunta kuitenkin edellyttää hallitusta selvittämään, voisiko suoran omistuksen tasoisen omistustietojen julkisuuden turvata.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) oli tyytyväinen siihen, että asia etenee. Myös hänen mukaansa lähdevero auttaa verotuksessa.

Oppositiosta kritiikkiä

Hallintarekisteriä aiemmin vastustaneille perussuomalaisille tarjottiin jo viime vuonna ratkaisuksi lähdeveron korottamista. Turuselle lähdeveron korotus ei kuitenkaan tuolloin riittänyt.

Oppositio jätti mietintöön vastalauseen ja esittää lakiesityksen hylkäämistä.

- Vaadimme, että lakiesitys palautetaan kiireelliseen lisävalmisteluun ja siihen lisätään selkeä sijoittajiin kohdistuva hallintarekisteröinnin kielto myös sijoitettaessa ulkomailla liikkeeseen laskettuihin suomalaisyhtiöiden arvopapereihin, sanoi talousvaliokunnan jäsen Lauri Ihalainen (sd.).

Ihalainen kritisoi hallituksen toimintatapaa, jossa asia tuotiin valiokuntaan vain parin päivän varotusajalla. Hän myös epäilee valiokunnan lausumien vaikutusta lain lopulliseen sisältöön.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on aiemmin toistuvasti vastustanut hallintarekisteriä. Esimerkiksi toissa vuoden marraskuussa Soini kirjoitti blogissaan hallintarekisteriin liittyvän ”lukuisia moraalisia ja käytännön ongelmia”.


Kommentit (9)

 • Juhani Tanski

  ”Persut ei myy persettään”, sanoi Soini ennen vaaleja.
  Hän nimitti hallituksessa roikkujia ”takiaispuolueiksi”.
  Halvalla menee!
  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014082618604933_uu.shtml

 • Nimetön

  Näin se takki taas vain kääntyi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio