Perintövero on lisärangaistus lähiomaisille – Verotetaan sen sijaan esimerkiksi säätiöitä ja ammattiliittoja

Näkökulma: Kirjoittajan mukaan nykymuotoinen perintövero ja siihen liittyvä myyntivoiton tai pääomatulon verotus rajoittaa vaihdantaa ja estää taloudellista kehitystä. Kirjoittaja on pirkkalalainen varatuomari.

Pekka Aho
Perintövero on lisärangaistus lähiomaisille – Verotetaan sen sijaan esimerkiksi säätiöitä ja ammattiliittoja

Kirjoittajan mukaan perintövero ei kohdistu varallisuuden saajiin tasapuolisesti. Perintöveroa maksettiin viime vuonna 522 miljoonaa euroa.

Mikko Tapola

Minun kuten monen muun pirkanmaalaisen esi-isät ovat aikanaan käyneet verotus- eli ryöstöretkillään aina Paavo Väyrysen kotiseudulla saakka. Kyseessä oli niin sanottu ”hidas ryöstö”. Toisin sanoen otettiin sen verran, että verotettavalle jäi varallisuutta jatkaa elämäänsä ja kartuttaa varojaan tulevaa verotusta varten.

Nykyinen perintövero ei toimi näin, vaan sen perusta on kuolema mielivaltaisella hetkellä, vaikka samasta varallisuudesta olisi juuri maksettu ansiotulovero, myyntivoittovero, pääomatulovero, lahjavero tai kahta vuotta aikaisemmin edellinen perintövero. Ainoa poikkeus on verovapaasti saatu varallisuus, esimerkiksi oman asunnon veroton myyntivoitto.

Perintövero ei kohdistu varallisuuden saajiin tasapuolisesti, vaan pääosan perintöverosta maksavat äkkikuoleman kokeneen henkilön lähiomaiset.

Kristillisessä uskossa lähiomaisen äkkikuolema katsotaan rangaistukseksi. Perintövero on ihmisen asettama lisärangaistus. Sillä halutaan myös estää ikiaikainen perintöoikeus. Perittävän testamenttiakaan ei voida monesti toteuttaa, kun saajan on realisoitava perintöveron maksamiseksi perintönsä.

Otetaan esimerkki. Nuori hyvin toimeentuleva perhe oli 80-luvun puolessa välissä ostanut ison omakotitalon pääosin velaksi. 1990-luvun alun lamavuosina perheen pää koki äkkikuoleman. Velkaa oli vielä jäljellä. Talon velattomasta osuudesta pantiin maksuun perintövero. Talo oli pakko myydä perintöveron maksamiseksi ja omavaraisesta perheestä tuli Kalle Päätalon sanoin ”kunnan elätti”.

Nykymuotoinen perintövero ja siihen liittyvä myyntivoiton tai pääomatulon verotus rajoittaa vaihdantaa ja estää taloudellista kehitystä. Lopettavien maatilojen omistajien ei kannata myydä peltojaan laajentavien tilojen tarpeisiin, koska myynnistä menisi ensinnä täydellä hankintameno-olettamallakin runsaan 20 prosentin vero ja sen jälkeen kuoleman jälkeen 10–20 prosentin perintövero. Vanheneva omistaja jää odottamaan kuolemaa, koska silloin hänen omaisuudestaan menee vain enintään 20 prosentin perintövero, vaikka perilliset heti myisivät pellot. Vastaavasti vanhenevan metsänomistajan ei kannata myydä puuta metsästään, koska siitä menee 34 prosentin pääomatulo eli myyntivero ja jäljelle jääneestä 66 prosentista menee hänen kuollessaan 10–20 prosentin perintövero.

Pörssiyhtiö maksaa tuloksestaan 20 prosenttia veroa. Kun tulos jaetaan osinkona yksityiselle osakkaalle, maksaa tämä jäljellä olevasta 80 prosentin tulo-osuudesta veroa noin 20 prosenttia. Kun saaja tämän jälkeen kuolee, maksetaan perintöveroa vielä 10–20 prosenttia samasta tulosta. Veroja onkin maksettu alkuperäisestä tulosta osapuilleen 50 prosenttia.

Edellä kerrottuun verokumulaatioon on vielä lisättävä viimevuosina voimakkaasti korotettu kiinteistövero.

Meitä ei uhkaa Aamulehden pääkirjoituksessa (AL 23.7.) mainittu yksityisten ihmisten perimyskapitalismi, vaan kaikenkarvaisten säätiöiden ja muiden verovapaiden yhteisöjen voimakkaasti jo kasvanut valta.

Verovapaat yhteisöt, kuten säätiöt, ammattiliitot, eläkeyhtiöt ja eläkesäätiöt saavat niihin tulevat lahjoitukset, perinnöt ja jäsenmaksut verovapaasti. Sijoitusrahaa on ammattiliitoilla satoja miljoonia euroja, eläkeyhtiöillä ja -säätiöillä lähes 200 miljardia euroa sekä yksityisillä säätiöilläkin satoja miljoonia euroja. Ne eivät maksa mitään veroa saamistaan sijoitustuloista kuten osingoista.

Viiden prosentin tuotto näistä sijoituksista olisi 10 miljardia ja 20 prosentin vero tuotosta olisi helposti kaksi miljardia euroa vuodessa. Verovapaus on aikanaan säädetty pienien yleishyödyllisten yhdistysten toiminnan tukemiseksi, ei satojen miljoonien ja miljardien sijoitusten verovapaaksi tuotoksi.

Perintöveron tuotoksi vuonna 2016 mainitaan 522 miljoona euroa. Edellä mainittujen verovapaiden yhteisöjen tuottojen verottamisella se olisi katettavissa 4-kertaisesti.

Yksityisten ihmisten pääomaa on lisättävä ja verovapaiden korporaatioiden valtaa on vähennettävä. Se ei onnistu, jos yksityisiä ihmisiä perintöverotetaan ja verovapaita säätiöitä ja muita korporaatioita ei perintöveroteta eikä tuloveroteta. Koko sivistyksemme perusta on yksityinen omistusoikeus ja siihen liittyvä perintöoikeus.

Kirjoittaja on varatuomari, Pirkkala


Kommentit (67)

 • Nimetön

  Perintovero olisi pitänyt poistaa jo aikoja sitten, koko perittävä omaisuus on verotettu monesti jo hankintahetkellä. Vero veron päälle ja vielä ihmetellään kun talous ei kasva.

 • vastaväite - nimetön minäkin

  ”Vastaväite 1:
  a) Ilman omaa ansiota saatu omaisuus laiskistaa (kuten muutkin tuet)
  b) Perintövero ei ole poikkeus moninkertaisessa verotuksessa (nettopalkalla ostetaan alv-verotettuja tuotteita)
  Vastaväitteet 2:
  a)…tai poistetaan yritystuet.
  b) Ammattiyhdistysliikkeen omaisuus on työntekijöiden kokoamaa ”perintöä” seuraaville työntekijöille.”

  Laiskistuminen on aika persoonakohtaista, useastikin on tilanne ota tai jätä, laiskistujat ovat ne jotka haluavatt rahastaa perinnöt, jatkajat – yritys tai matalousyritys joutuvat maksamaan kalliit lunnaat päätöksestään jatkaa yritystoimintaa.

  Moni normiperijä ei haluaisi jakaa vanhempien perintöä – useimmiten tyyliin kolmio Multisillassa tai Tesomalla – veronsaajalle, tällaiset ovat todellakin työllä maksettuja.

  Välillinen ja välitön verotus ovat todellakin eri asioita, kulutusvero ei ole sama kuin perintövero.

  Veronsaaja ei jaa yritystukia, eli eri asia siinäkin, ja ay-liikkeen perimmäinen tarkoitus ei todellakaan ole tarkoitus kerätä perintöä seuraaville sukupolville. Niiden toiminta ei todellakaan ole aina yleisyhyödyllistä vt. VVO, vaan täyttää liiketoiminnan tunnusmerkit, ja olisi siten verotettavaa – täten myös ay-jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuudesta tulisi luopua. Työttömyyskassat ovat ehkä eri asia ?

  Kommunismi on kuollut, ja sosialismi vetelee viimeisiään –

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio