Pirkanmaa

Perheenäiti käveli töihin, kun hän kohtasi surmaajansa metsätiellä – ennen julkaisematonta tietoa Hervannan surmasta

Ennen julkaisemattomalla valvontakameran videolla näkyy henkirikoksen tapahtumahetki ja tutkinnan kiireiset ensiminuutit.

Jori Mykkänen/lukijan kuva
Perheenäiti käveli töihin, kun hän kohtasi surmaajansa metsätiellä – ennen julkaisematonta tietoa Hervannan surmasta

Henkirikoksen tapahtumapaikalle saatiin sattuman kautta nopeasti poikkeuksellisen paljon poliiseja.

Tuomas RimpiläinenAamulehti

Kävelytie kaartui naisen edessä loivasti vasemmalle, nousi muutaman metrin ja katosi metsään. Työpaikalle oli matkaa kaksisataa metriä.

Nokian toimitalot Tampereen Hervannassa jäivät havumetsän ja loppukesän vehreiden koivujen taakse. Nainen ohitti koirapuiston veräjän, nousi kävelytietä pienen mäennyppylän päälle ja asteli kävelytietä metsään.

Visiokadun päässä Hermian toimitalojen edustalla mies poltteli tupakkaa. Kello oli 12.54 maanantaina 5. syyskuuta 2011. Miehellä oli hetki aikaa polttaa yksi savuke ennen palaverin alkua.

Hirvittävä huuto pysäytti hänen ajatuksensa.

Joku huusi apua englanniksi. Huudot kuuluivat ihan läheltä. Äänestä kuuli, että huutaja oli nainen, joka oli todella hädissään.

Mies epäröi hetken. Sitten hän lähti nousemaan kävelytietä mäennyppylälle.

Vasemmalta kuului huutoja: Help! Help!

Mies ylitti ojan ja käveli muutaman askeleen metsään. Polulla makasi nainen. Hän vuosi verta ja pyysi apua.

Huudot olivat kuuluneet myös läheisille asuintaloille, jonne oli matkaa alle sata metriä.

Tupakkamies oli paikalla muutama minuutti huutojen alkamisesta. Samalla minuutilla paikalle juoksi kaksi muuta miestä toisesta suunnasta.

Auttajat näkivät vain toisensa ja kuolevan naisen.

Valvontavideo näyttää ensihetket rikospaikalla

 

Poliisit istuivat jo autoissaan Poliisiammattikorkeakoulun pihassa. Alipäällystökurssi oli juuri aloittamassa kenttäharjoituksen, kun Pirkanmaan poliisilaitoksen radioliikenne kiinnitti heidän huomionsa.

Poliisin tilannekeskus keskitti poliisipartioita kilometrin päähän poliisiammattikorkeakoulusta. Kyseessä ei ollut harjoitus.

Kurssilaiset kouluttautuivat ylikonstaapelin virkaan, joten he olivat kaikki kokeneita poliiseja. Harjoitus keskeytettiin ja kurssilaiset liittyivät operaatioon. Poliisiammattikorkeakoulun partio ehti rikospaikalle samaan aikaan ensimmäisen Pirkanmaan poliisilaitoksen yksikön kanssa.

Hälytyksestä oli kulunut kuusi minuuttia.

Poliisilla oli käytössään poikkeuksellisen paljon työvoimaa, joten alue saatiin myös eristettyä poikkeuksellisen nopeasti.

Nokian toimitalolla tilanne alkoi herättää huomiota. Kaikki tajusivat, että jotakin poikkeuksellista oli meneillään, sillä poliiseja ja pelastuslaitoksen yksiköitä virtasi paikalle.

Hermiassa työskentelevä mies katseli tapahtumia pihalla, kun metsästä käveli poliisi häntä kohti. Poliisi tuli miehen luokse ja näytti Nokian henkilökorttia. Kortissa näkyi verta ja nimi: Yuqing Yin.

Mies ei tuntenut Yuqingia, mutta kehotti poliisia kysymään läheisen rakennuksen vastaanottopisteestä.


Nainen oli kuollut. Hänet oli tunnistettu heti, ja tekijäkin saattoi vielä olla lähellä.

Hervannan kaduilla risteili poikkeuksellisen suuri määrä poliisipartioita vain minuutteja sen jälkeen, kun uhri oli huutanut apua vilkkaasti liikennöidyn Nokian toimitalokompleksin kupeessa.

Rikospaikalle tuotiin myös poliisikoiria samalla, kun poliisit puhuttivat alueen asukkaita ja työntekijöitä.

Uhri oli 42-vuotias kiinalainen perheenäiti Yuqing Yin. Poliisille selvisi pian, että hänen aviomiehensä Hang Si työskenteli samassa toimistokompleksissa vaimonsa kanssa. Surmahetkellä mies istui palaverissa viereisessä talossa.

Kolmelta iltapäivällä poliisi ilmestyi miehen luokse ja kertoi hänelle tyrmistyttävän uutisen.

Hang Si oli hämmentynyt ja todennäköisesti sokissa. Hän ei voinut käsittää tilannetta, sillä vasta aamupäivällä hänen vaimonsa oli viestitellyt pikaviestipalvelun kautta hänelle ja pyytänyt lähtemään lounaalle kotiin.

Hang Si ei ollut päässyt, koska palaveri oli alkamaisillaan.

Hannu Mänttäri

Aviomies vietiin heti poliisiasemalle kuulusteltavaksi. Häntä ei epäilty osallisuudesta henkirikokseen, mutta hänen tietonsa haluttiin kuulla välittömästi ennen kuin ne alkaisivat "saastua" muualta tulleista yksityiskohdista.

Hangi Si halusi auttaa poliisia mutta oli samalla huolestunut tyttärestään, joka oli koulussa. Poliisi soitti 17-vuotiaalle tytölle useita kertoja päivän mittaan, mutta vasta myöhään iltapäivällä hän vastasi. Poliisi pyysi häntä saapumaan välittömästi poliisiasemalle.

Kun tytär saapui Tampereen pääpoliisiasemalle, kello oli jo kuusi. Häntä vastassa oli vanhempi rikoskonstaapeli, jonka erikoisalaa oli alaikäisten kuulusteleminen. Nainen ohjasi tytön työhuoneeseensa ja kertoi siellä suru-uutisen.

Rikoskonstaapeli aloitti saman tien tytön alustavan puhuttelun. Puhuttamista kiirehditään siksi, että sen merkitystä vaativassa rikostutkinnassa pidetään erittäin tärkeänä. Rikostutkija kyseli tytöltä muun muassa isän ja äidin väleistä ja äidin päivittäisistä rutiineista.

Puhuttelu kesti noin tunnin. Sen jälkeen tyttö jäi odottamaan isäänsä rikoskonstaapelin työhuoneeseen.

Isän kanssa poliisilla meni tuntikausia. Täysikäisen puhuttamisessa poliisi voi esittää hyvinkin ahdistavia kysymyksiä saadakseen mahdollisimman paljon tietoa. Hang Si halusi auttaa poliisia mutta koki tilanteen piinallisena erityisesti siksi, ettei hän saanut tavata tytärtään.


Rikospaikalla eristystä alettiin purkaa iltapäivällä. Tekijää ei ollut saatu kiinni verekseltään, vaikka pieni metsäalue oli saarrettu tehokkaasti ja nopeasti.

Ossi Ahola

Puoli kymmeneltä illalla poliisipartio kuljetti Hang Sin ja tämän tyttären kotiin Kosti Elon kadulle. Poliisi ei epäile, että Hang Sillä tai kenelläkään hänen läheisellään olisi minkäänlaista osuutta Yuqingin kuolemaan.

Henkirikoksesta on kulunut jo lähes kuusi vuotta, mutta poliisilla ei ole yhtäkään epäiltyä.

Minna Jalovaara
Yuqing Yinin aviomies Hang Si istui palaverissa viereisessä talossa, kun Yuqing surmattiin ulkona. Yuqing näkyy taustalla pienessä kuvassa.

Yuqing Yinin aviomies Hang Si istui palaverissa viereisessä talossa, kun Yuqing surmattiin ulkona. Yuqing näkyy taustalla pienessä kuvassa.

Poliisi pyytää apua

Poliisi pyytää kertomaan pienimmätkin mahdolliset tiedot tai havainnot tapahtumista Hervannassa 5. syyskuuta 2011.

Vihjeet voi soittaa numeroon 029 544 5317 tai lähettää sähköpostilla osoitteeseen keskitettytutkinta.sisa-suomi@poliisi.fi


Lue myös nämä


Kommentit (7)

  • Minja

    Jos ketään ei saatu kuudessa minuutissa verekseltään kiinni voidaan päätellä, että murhaaja pysyi koko ajan lähistöllä…. kenties viattomasti palaverissa… tai ensimmäisten paikalle päässeiden joukossa.

    Jos aviomies teki sen tai tilasi niin oli kyllä viimeisen päälle suunniteltu! Siitä tulikin mieleeni etsiä tilastoja aiheesta mies tappaa vaimon. Briteissä tilanne on seuraava: ”Over three-quarters (77%) of female domestic homicide victims were killed by a partner/ex-partner, with the remaining 23% killed by a family member.” (https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/crimeandjustice/compendium/focusonviolentcrimeandsexualoffences/yearendingmarch2015/chapter2homicide#focus-on-domestic-homicides). Suomalainen tilasto olisi hyvä rinnalle, samoin kiinalainen. Ihan vaan että miten eri kulttuureissa tämä asia toimii.

    Meillähän aviomiestä epäillään aina ensin. Tai vaimoa… ja jotkut vaimot ja aviomiehet ovat todella, todella, todella hyviä suunnittelijoita, kuten on tässä vuosien varrella tavattu muutamaan otteeseen ihan siihen saakka, että valtio joutuu korvauksiin.

  • Nimetön

    Alusta asti ollut sitä mieltä että mies tiesi missä vaimo on ja mihin aikaan. Hyvin suunniteltu ja hyvin maksettu juttu. Perheen taloudellinen tilanne ollut epävarma. Mies lähdössä muualle töihin ja vaimo suunnitellut oman yrityksen perustamista. Joskus ei vaan näe metsää puilta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio