Partaukot läpsivät, mies sovittelee kättään pihasirkkeliin ja naapuri toi mopolla roskapussin pihaan – Poliisille tulee jatkuvasti toinen toistaan hullumpia hälytyksiä

Poliisin erikoisista hälytyksistä julkaisema lista herätti hilpeyttä sosiaalisessa mediassa.

Alma Media / Arkisto
Partaukot läpsivät, mies sovittelee kättään pihasirkkeliin ja naapuri toi mopolla roskapussin pihaan – Poliisille tulee jatkuvasti toinen toistaan hullumpia hälytyksiä

Poliisit kiirehtivät hälytyspaikalle silloinkin, kun ilmoituksen aihe vaikuttaa kummalliselta.

Marianna LangenojaAlma Media

Lounais-Suomen poliisi tiedotti lauantaina, että sillä on ollut vilkas ilta. Useat alueella järjestetyt tapahtumat, kuten Pori Jazz ja Karjurock pitivät poliisipartiot kiireisinä.

Poliisi julkaisi lauantaina listan kiireellisistä tehtävistä, joita se sai alkuillan aikana. Lista herätti internetissä kummastusta ja hilpeyttä, koska se sisälsi myös uskomattomalta kuulostavia tehtäviä.

Esimerkiksi Nakkilasta ilmoitettiin, että mies sovittelee kättään pihasirkkeliin. Poriin poliisi hälytettiin, koska "vanhemmat partaukot" kiusaavat ilmoittajia läpsimällä.

Salossa poliisi puolestaan sai ilmoituksen naapurista, joka oli tuonut mopolla roskapussin ilmoittajan pihaan ja häipynyt sitten paikalta.

Ilmoitukset arkipäivää

Lauantain alkuillan hälytyksiä yhteen koonnut komisario Joonas Tikka halusi listallaan osoittaa, millaisten ilmoitusten kanssa poliisi tekee jatkuvasti töitä.

–Tuollaisten perässä me juoksemme. Ne ovat ihan arkipäivää, Tikka kommentoi.

Hänen mukaansa ihmisten uusavuttomuus on selvästi viime vuosina lisääntynyt, minkä vuoksi hälytyksiä tulee naurettavista asioista.

Joskus hätäkeskus saattaa saada soiton vaikkapa liian kalliista maitopurkista. Maitoa ostanut asiakas kokee tulleensa huijatuksi ja haluaa poliisit paikalle.

Joskus hätäkeskukseen on soitettu siksikin, että saippuaa on mennyt silmään.

–Tällaiset tehtävät eivät tietenkään kuulu poliisille, eikä hätäkeskus niitä meille välitä.

Satojen mopojen kiihdytysajot

Poliisit tunnistavat usein jo ennen hälytyspaikalle menoa, onko hälytys vakavasti otettava vai onko se vain ilmoittajan subjektiivinen näkemys tapahtuneesta.

Viime viikonloppuna tällaisia subjektiivisia tapauksia olivat vaikkapa "satojen mopojen kiihdytysajot", jotka osoittautuivat nuorisoporukan kokoontumiseksi ja "naapurin peräkärryllinen huumeita", joka ei pitänyt paikkaansa.

Tikan mukaan poliisit joskus naureskelevat hulluja ilmoituksia matkalla hälytyspaikalle. Tikka myöntää toisinaan tuntevansa sääliä ilmoittajaa kohtaan.

–On hyvin tyypillistä soittaa poliisille siitä, että mopoilija ajaa yöllä asuintalon lähistöllä. Yleensä ilmoittajat ovat muuttaneet maalle, koska haluavat rauhaa. Kesäyönä he sitten avaavat makuuhuoneen ikkunan ja mopon ääni kuuluu 10 kilometrinkin päästä.

Muita yleisiä tehtäviä ovat tapaukset, joissa ilmoittaja ei saa hetkeen yhteyttä läheiseensä.

–Ilmoittaja toivoo, että kävisimme katsomassa, onko läheisellä kaikki kunnossa. Joskus vastaamme, että mene itse.

Poliisi tarkastaa aina tilanteen

Tikka kuitenkin huomauttaa, että hulluista hälytyksistä huolimatta poliisi menee hälytyspaikalle tarkastamaan tilanteen.

–Poliisin työ on asiakaspalveluammatti. Olemme ihmisiä varten, siksi veroja maksetaan, Tikka sanoo.

Hän kuitenkin kaipaa vanhanaikaisia yhteisöjä, joissa naapureista pidetään huolta ja joissa talonmies pitää jöötä taloyhtiön alueella. Nykyisin vaikkapa meluavien nuorisoryhmien kaitseminen on siirtynyt pitkälti poliisin tehtäväksi.

Tikka ei kuitenkaan halua puheillaan kieltää ihmisiä soittamasta hätäkeskukseen epävarmoissakaan tilanteissa.

–Jos joutuu sellaiseen konfliktiin toisen ihmisen kanssa, ettei siitä selviä omin avuin, on syytä soittaa poliisi paikalle. Myös silloin, kun turvallisuus on uhattuna, on rikoksen uhri tai muuten akuutissa hädässä, on viisasta ottaa yhteys hätäkeskukseen.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Jos mopon ääni kuuluu 10km:n päästä, niin silloin poliisin ei kuulu naureskella, vaan voisivat oikeasti tehdä tehtävänsä ja ottaa viritetty mopot pois liikenteestä. Mielestäni on ihmeellistä, että poliisi suojelee laittomia ajokeilla ajavia, ehkä niistä ei kilahda tarpeeksi rahaa poliisin pussiin. Suomella tulee olemaan vielä melkoinen savotta edessä, jotta nuo äänihirviöt saadaan pois liikenteestä, muualla en juuri tuollaisia ole nähnyt, paitsi joissain kehitysmaissa.

  • -A-

    Voin sanoa, että itselläni ei kyllä enää pokka pitäisi tuollaisia ”hälytyksiä” hoitaessa. 😁 Toisaalta taas huumori keventää tuota poliisien suurimmaksi osaksi raskasta ja vaarallistakin työtä.
    Itsekin soitin viime keväänä hätäkeskukseen, kun yleisellä paikalla satamassa heppu heilui Aatamin puvussa uimassa. Minähän siitä nyt en aikuisena järkyttynyt, mutta eri asia olikin lähistöllä runsaasti liikkeellä olleet lapset, ja arvelin, ettei satamassa saa uida. Hätäkeskus kyseli, olenko edelleen paikalla siellä. En ollut, vaan ehtinyt lähistölle kotiin. Oli koulujen päättäjäisten aikainen viikonloppu, joten hätäkeskus totesi, että he eivät nyt lähetä partiota paikalle… 🤣
    Kaikesta huolimatta, turvallisia ja toivottavasti myös hauskoja työtehtäviä kaikille poliiseille! Emme me kuitenkaan pärjäisi ilman teitä!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio