Paperiton ihminen hakeutuu vain harvoin kunnallisten terveyspalveluiden ääreen

Joel Maisalmi
Paperiton ihminen hakeutuu vain harvoin kunnallisten terveyspalveluiden ääreen

Turvapaikanhakijoiden koontikeskus Passaussa Saksassa marraskuussa 2015. Isossa hallissa turvapaikanhakijat odottavat kuljetusta eteenpäin.

Maria Kalliokoski

Vain harva paperiton henkilö on toistaiseksi hakeutunut kunnallisen terveyden- ja sosiaalihuollon palveluiden pariin.

Lännen Media kysyi sote-palvelujen käytöstä Turun, Tampereen ja Oulun kaupungeilta. Tilanne oli kaikkialla samantapainen.

Terveydenhuollon osalta laki vaatii kuntaa antamaan kaikille kiireellistä sairaanhoitoa. Osa kunnista on lisäksi päättänyt että paperittomista raskaana olevat ja alle 18-vuotiaat saavat kaikki terveydenhuollon palvelut kuten kuntalaiset. Viime kädessä Kela korvaa kiireellisen sairaanhoidon mutta ei muuta.

Turku on yksi paperittomien terveydenhuoltopalveluja laajentaneista. Ylilääkäri Jane Marttila Turun kaupungista kertoo vain kahden paperittoman asiakkaan varmuudella käyttäneen kiireettömän hoidon palveluita. Myös Tampereella paperittomat ovat käyttäneet vähän kunnallisia sote-palveluja, vaikka oikeus kiireettömään hoitoon ulottuu raskaana oleviin ja lapsiin.

– Meillä ei ole mitään halua ottaa riskejä, eli palvelukattaus voi olla vähän laajempikin, kertoo Tampereen apulaispormestari Mikko Aaltonen (vas.). Tietty palvelu voi olla tarpeen paitsi ihmisen itsensä kannalta myös muiden ihmisten terveysriskien vähentämiseksi.

Näitä ovat esimerkiksi rokotukset.

Turvapaikanhakijoita tuli Suomeen etenkin pohjoista reittiä. Oulussa paperittomia on ollut kunnallisen terveydenhuollon piirissä todella vähän, sanoo Oulun hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto. Hän arvelee paperittomien suunnanneen etelän kaupunkeihin.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Huolehditaan ensin omista ja senjälkeen vilkuillaan sivuille. Ei kukaan tai mikään kykene kaikkiin mielijohteisiinsa vastata, tärkeysjärjestys on välttämätön ja tyhmyydellä vain pahennetaan yhteiskunnan asemaa.

  • Nimetön

    Onko laittomasti maassa olevan laillista käyttää kunnallisia palveluita? Olen ymmärtänyt, että he käyvät aina yksityisellä ja näissä vapaaehtoisten pitämillä lääkäriasemilla.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio