Kuntavaalit

Pääministeriltä kova uutinen kesken vaalihumun – perustuslakia on muutettava

Sipilä haluaa tiedustelulakien perustuslakimuutoksen läpi kiireellisenä.

Joel Maisalmi
Pääministeriltä kova uutinen kesken vaalihumun – perustuslakia on muutettava

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi uutisen kesken kuntavaalien ääntenlaskennan. Vaalivalvojaisissa oli myös Petteri Orpo (kok).

Lauri NurmiHelsinki, Lännen Media

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi kuntavaalien tulosillan yhteydessä Lännen Medialle ison uutisen. Pääministeri toivoo, että siviili- ja sotilastiedustelulainsäädäntöön valmistellut muutokset voidaan hyväksyä eduskunnassa nopeutetussa järjestyksessä.

Uusi lainsäädäntö edellyttää Sipilän mukaan varmasti muutoksia Suomen perustuslakiin.

Perustuslain muuttaminen jo ensi syksynä edellyttää sitä, että hallitus julistaa lakiesityksen kiireelliseksi. Tällöin perustuslakimuutoksen hyväksyminen edellyttää, että kiireellisyyttä kannattaa eduskunnassa viisi kuudesosaa äänensä antaneista.

Tämän jälkeen muutos voidaan hyväksyä eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistöllä.

– Siinä on tehty erittäin hyvää työtä nyt parlamentaarisessa ryhmässä. Oma toivomukseni on se, että asia menisi kiireellisessä järjestyksessä [läpi eduskunnassa]. Sehän vaatii perustuslakimuutoksen. Se on selvä asia jo nyt. Parlamentaarinen ryhmä tekee töitä tämän kuukauden loppuun asti, Sipilä vastaa Lännen Median kysymykseen.

Sipilä tarkentaa tarkoittavansa perustuslain muuttamista eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistön tuella.

– Toivottavasti muutos hyväksytään nopeutetusti, Sipilä painottaa LM:lle.

Pääministerin kanta on erittäin iso uutinen, koska perustuslain muutoksen julistaminen kiireelliseksi on poikkeuksellinen toimenpide Suomen kaltaisessa länsimaisessa demokratiassa.

Tavallisesti perustuslakia muutetaan siten, että ehdotus perustuslain säätämisestä, muuttamisesta tai kumoamisesta taikka perustuslakiin tehtävästä rajatusta poikkeuksesta hyväksytään toisessa käsittelyssä äänten enemmistöllä lepäämään ensimmäisiin eduskuntavaalien jälkeisiin valtiopäiviin asti.

Seuraavien eduskuntavaalien jälkeen ehdotus on hyväksyttävä asiasisällöltään muuttumattomana täysistunnossa kahden kolmasosan enemmistöllä.

Sipilä kertoo, että hallituksen puoliväliriihessä turvallisuusasiat ovat korostetusti pöydällä huhtikuun lopulla.

– Meillä on neljä kokonaisuutta siellä, ja turvallisuuden valitsimme jo tammikuussa yhdeksi kokonaisuudeksi. Kyllä sen merkitys on viime päivien tapahtumien johdosta noussut, pääministeri arvioi.

Siviili- ja sotilastiedustelulainsäädäntöä sekä niiden valvontaa valmistelevien työryhmien mietinnöt luovutetaan sisäministerille, puolustusministerille ja oikeus- ja työministerille keskiviikkona 19. huhtikuuta.

Hallituksen tavoitteena on saada esitykset eduskunnan käsiteltäviksi syysistuntokaudella.


Lue myös nämä


Kommentit (24)

  • Nimetön

    Muuttakaa perustuslakia turvapaikan hakijoiden suhteen samalla . Lakiin on kirjoitettava ,jotta sosiaaliturva ei ole samanlainen tulijoille ,kuin kantaväestölle. Korkeintaan muutamaksi kuukaudeksi katto päänpäälle ja välttämätön ruoka ja kiireellinen terveydenhuolto. Sen jälkeen on tultava toimeen omillaan ja elätettävä itsensä ja perheensä ,jos meinaa olla maassa . Näin karsiutuu onnen onkijat ja tulijoita on vähemmän. Todella hätää kärsivät ovat nytkin sodan jaloissa heitä tässä pitäisi auttaa eikä nuoria raavaita miehiä onnenonkijoita. Empatia ei elätä, näiden tulijoiden elättämiseen tarvitaan paljon rahaa. Tarttis tehdä jotakin tämän älyttömyyden suhteen.

  • oivoio

    Estikö kansalaisten urkinta iskun Ruotsissa? Entä Saksassa? Entä Ranskassa? Entä Englannissa? Missä kansalaisten systemaattinen urkinta on estänyt terrorismiä? Peruslain muuttaminen pikaistuksissaan ei kyllä ole oikein länsimaista toimintaa, varsinkaan kun kansalaisten yksityisyyden murentamisesta ei ole tuntunut olevan mitään hyötyä terrorismin kitkennässä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio