Henripekka Kallio

Oulun insestioikeuden salakuvaaminen ei johda seuraamuksiin.

Lännen Median lehdet kertoivat kaksi viikkoa sitten, että maahanmuuttovastainen aktivisti Junes Lokka kuvasi salaa Oulun suurta huomiota saaneen insestioikeudenkäynnin ja julkisti luvatta tekemänsä tallenteet netissä. Videoilla ei näy oikeussalin tapahtumia, mutta keskustelut ovat tallenteilla kuultavissa.

Lokka toimi luvatta, sillä oikeuden puheenjohtaja salli kuvaamisen oikeussalissa vain oikeuden istunnon aluksi.

Oulun käräjäoikeuden laamannin Antti Savelan mukaan oikeudenkäynnin puheenjohtaja kävi Lokan julkistamat videot läpi ja tarkisti onko niihin tallennettu myös oikeudenkäynnin salassapidettäviä osia.

- Näin ei ole tapahtunut, joten asia on meidän osalta loppuun käsitelty. Meillä ei ole lain mukaan mahdollista alkaa muihin toimenpiteisiin, Savela sanoo.

"Tämänhetkinen tilanne ei ole ollenkaan tyydyttävä"

Lain mukaan tuomioistuimen julkisessa suullisessa käsittelyssä saa valokuvata, nauhoittaa ja muulla tavoin tallentaa ja siirtää kuvaa ja ääntä vain puheenjohtajan luvalla ja hänen ohjeidensa mukaisesti.

Laissa ei ole kuitenkaan säädetty sitä, mitä puheenjohtajan uhmaamisesta seuraa. Savelan mielestä lainsäädännön tilanne on tältä osin ongelmallinen.

- Tämänhetkinen tilanne ei ole ollenkaan tyydyttävä. Olisi syytä miettiä, että miten tämä pitäisi hoitaa, Savela sanoo.

Savelan mukaan ongelma koskee nimenomaan tilannetta, jolloin salakuvaaminen ilmenee vasta oikeudenkäynnin jälkeen.

- Oikeudenkäynnin aikana oikeuden puheenjohtaja voi poistaa tekijän salista, tai antaa vaikka kurinpitosakkoa, jos tämä ei noudata kehotusta, Savela kertoo.

Lehdistö käyttää oikeudenkäynneistä uutisoidessaan journalistista harkintaa

Jos salakuvaaminen yleistyy, sillä voi olla haitallisia vaikutuksia oikeudenkäynneille.

Vääryyttä kärsineiden ihmisten kynnys viedä asiansa oikeuteen saattaisi nousta, jos he pelkäisivät, että heidän asiansa olisivat oikeudenkäynnin jälkeen lopun ikää internetissä kenen tahansa nähtävissä. Vaarana myös on, että salakuvaaminen vaikuttaisi oikeudenkäyntien sisältöön tavalla, joka olisi omiaan vaarantamaan oikeuden toteutumisen.

Vakiintunut kotimainen lehdistö käyttää aina oikeudenkäynneistä uutisoidessaan journalistista harkintaa niin, ettei oikeuden osapuolille ja etenkään uhreille aiheuteta ylimääräistä haittaa tai kärsimystä.

Jos salakuvaamiseen puututaan rajoittamalla oikeudenkäyntien julkisuutta, oikeudenkäytön avoimuus ja läpinäkyvyys vähenisivät, eikä suuri yleisö pystyisi enää seuraamaan oikeudenkäyttöä lehdistön kauttakaan yhtä hyvin kuin nykyään.


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Ihmeen nopeasti tämä insestioikeudenkäynti hoidetiin. Syynä kai se, että oikeusjuttu on kiusallien SDP:lle: tuomittu oli SDP:n kunnallisvaaliehdokkaana v. 2004 ja pääsi sitten käräjäoikeuden lautamieheksi. Vertailun vuoksi, sitä irakilaisten ihmissalakuljetustapausta on oikeus käsitellyt jo noin vuoden ajan.

  • topi

    Eli tässä suojeltiin rikoksentekijää.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio