Osaatko toimia yllättävissä tilanteissa? – hallitse ainakin nämä kahdeksan kansalaistaitoa

Suomalaiset ovat alttiimpia kaatuilemaan kuin ruotsalaiset.

Hanna Laasanen
Osaatko toimia yllättävissä tilanteissa? – hallitse ainakin nämä kahdeksan kansalaistaitoa

Perinteisiä kansalaistaitoja voi opetella esimerkiksi partiossa.

Annika NuottoPori

Kesäaikaan suomalaiset tuppaavat olemaan varomattomampia kuin talvella. Näin kertoo Suomen pelastusalan keskusjärjestön (SPEK) erityisasiantuntija Ira Pasi.

–Helpommin suomalaiset kesällä kokeilevat taitojaan ja rajojaan, kun on säiden puolesta enemmän mahdollisuuksia.

Kesäksi olisikin monella syytä päivittää turvallisuuden kannalta oleelliset kansalaistaidot.

Kansalaistaitojen hallitsemisessa ei juuri ole alueellisia eroja Suomessa, vaan vaihtelut ovat yksilöllisiä. Toiset vain hallitsevat kansalaistaidot paremmin kuin toiset.

Pasi toivoisi, että suomalaiset osaisivat tunnistaa paremmin vaaranpaikat.

–Isoin ongelma on se, että ei ajatella, että "noin voisi käydä minullekin".

Spek teetti muutama vuosi sitten tutkimuksen, jossa vastaajilta kysyttiin, kuinka todennäköisesti heidän asunnossaan syttyisi tulipalo. Lisäksi kysyttiin, kuinka todennäköisesti naapurissa voisi syttyä tulipalo.

Suurin osa vastasi, että naapurissa syttyisi omaa asuntoa todennäköisemmin tulipalo.

–Tulokset kuvastavat hyvin suomalaisten asennetta.

Tyypillisin tapaturma suomalaisilla on kaatuminen tai putoaminen.

–Useimmiten niissä tilanteissa ei ole edes älytty ajatella, että itselle voisi käydä hullusti.

Näyttäisi myös siltä, että suomalaiset kaatuilevat enemmän kuin ruotsalaiset.

–Ruotsissa tosin on erilaiset tilastointimenetelmät kuin Suomessa, mutta tuntuma on, että huolimattomuus on suurempaa suomalaisilla.

Pasi luettelee turvallisuuden kannalta tärkeimmät kansalaistaidot, jotka jokaisen tulisi osata.

1. Varmista, että palovaroittimesi toimii.

–Ohjeistus on, että palovaroitin pitää vaihtaa 5–10 vuoden välein. Palovaroittimen kyky haistaa tulipalot vähenee ajan kanssa, kun laitteen sisään kerääntyy likaa ja pölyä. Jokainen tietää, miltä näyttää keittiökaapin hylly, jota ei ole siivottu 10 vuoteen.

Palovaroitin saattaa testatessa piipata, ja siten syntyy vaikutelma, että palovaroitin olisi vielä kunnossa. Näin ei välttämättä ole. Testatessa ei voi täysin varmistua, kykeneekö palovaroitin havaitsemaan savua.

Kesämökillä oleva varoitin kannattaa vaihtaa vähän useammin, sillä talvella kylmillään olevassa talossa suuret lämmönvaihtelut heikentävät palovaroittimen toimintakuntoa. Kannattaakin ehkä viedä varoitin mukanaan kotiin.

Lisäksi paristot pitäisi vaihtaa vuosittain, sillä niidenkin teho heikkenee ajan mittaan. Paristoja voi käyttää vielä muissa laitteissa palovaroittimen jälkeen, jos niissä on virtaa.

Palovaroitin maksaa noin 10 euroa. Jos uuden hankkii joka 10. vuosi, niin se ei ole paha hinta. Joka kolmannessa sattuneessa tulipalokohteessa ei ole ollut palovaroitinta. Lisäksi arvioidaan, että vain joka kolmannessa kodissa on toimiva palovaroitin.

2. Sytytä takka ja avotuli oikein.

–Kun sytyttää tulen esimerkiksi takkaan, jota ei ole pitkään aikaan sytytetty, on hyvä aloittaa varovasti. Takkaa ei ole hyvä täyttää ihan täyteen. Lopuksi pelti laitetaan kiinni vasta, kun hiillos on täysin sammunut.

Vanha kansa sanoo, että lämpö menee harakoille, jos ei sulje peltejä. Minä sanon höpö höpö. On tärkeämpää pysyä hengissä ja pitää huolta siitä, että häkää ei varmasti joudu hengitysilmaan.

Avotulta ei missään nimessä saa sytyttää alueella, jossa on voimassa metsäpalovaroitukset. Kannatta myös kastella saunan ympäristö kuivalla säällä vaikka puutarhaletkulla, sillä savupiipusta voi lentää kipinöitä.

Sammutinvälineitä, kuten sammutin ja vesiletkuja on hyvä olla mökillä, jonne pelastusväellä kestää usein saapua.

3. Tiedä, missä liikut.

–Jos on liikkeellä autolla ja näkee liikenneonnettomuuden tai joutuu itse sellaiseen, on hyvä tietää, minne kutsua apua. Suosittelen hätäkeskuslaitoksen tarjoamaa 112 Suomi -mobiilisovellusta, joka soittaa suoraan hätäkeskukseen ja ilmoittaa soittajan tarkan sijainnin. Näin ollen ei tarvitse tietää tarkkaa osoitetta.

4. Tarkista poistumistiet.

–Hotellilomalla kannattaa ensiksi tarkistaa hotellin poistumistiet tulipalon varalta. Jokaisesta huoneesta löytyy ohjeistava pohjapiirrustus.

Muutenkin mennessään yleisiin tiloihin kannattaa aina silmäillä poistumistiet. Hyvä yleisohje on se, että vihreän poistumiskyltin alla olevat ovet ovat aina poistumistietä. Hätätilanteessa kannattaa käyttää pääovien sijaan muita poistumisteitä, sillä useimmat yrittävät poistua juuri pääovista, joista ovat tulleet myös sisään.

Kesän festareilla kannattaa miettiä, miten pääsee hässäkän sattuessa väkijoukosta poistumaan.

5. Tunne lähelläsi asuvat.

–On ihan hyvä tutustua edes pintapuolisesti naapureihin sekä kotona että mökillä. Siten tietää, osaisiko esimerkiksi naapuri hätätapauksessa antaa elvytystä tai auttaa putkivuodossa.

6. Tunne taitosi, seikkaile kuntosi mukaan.

–Kesällä moni käy seikkailupuistoissa, marjastamassa ja uimassa. Kesäisin myös lähdemme helpommin testaamaan taitojamme. Päihteet toimivat hyvin yllykkeenä. Jokaisen on kuitenkin hyvä tietää oman kuntonsa rajat ja liikkua sen mukaisesti.

7. Seuraa ympäristöäsi.

–Tämä ohje sopii melko hyvin tämän ajan ilmiöön. Tänä päivänä on hyvä silmäillä ympäristöään ja tarkkailla, tapahtuuko jotain tavallisesta poikkeavaa. Kytätä ei tarvitse, mutta maalaisjärkeä kannattaa käyttää.

Hyvä yleistaito on erottaa normaalit ja epänormaalit tilanteet toisistaan. Jos vaikka lähettyvillä joku käyttäytyy oudosti tai epäilyttävästi, asiasta kannattaa jutella vieruskaverin kanssa ja ilmoittaa hätäkeskukseen.

8. Muista lääkkeet mukaan.

–Reissuun lähtiessä kannattaa pakata tavallisten lääkkeiden lisäksi lääkkeitä kyyn puremien tai muiden pistosten varalta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio