Orpo uskoo kaupunkeihin – ”Kaupungistuminen kiihdyttää kasvua”

Orpo uskoo kaupunkeihin – ”Kaupungistuminen kiihdyttää kasvua”
STT MIKKO ISOTALO

Viime huhtikuussa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) otti poikkeuksellisen vahvasti kantaa kaupungistumista vastaan. Hän sanoi keskustan puoluevaltuuston kokouksessa, että lähtisi keskittämisen sijaan hakemaan kilpailuetua hajauttamisesta. Ekonomisteista ei juuri löytynyt tukea Sipilän ajatukselle, jonka mukaan koko maan pitäminen asuttuna olisi perusteltua nimenomaan talouskasvun takia. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo jakavansa taloustieteilijöiden yhteisymmärryksen, että kaupungistuminen kiihdyttää talouskasvua.

- Kaupungeissa syntyy paljon uutta, kun koulutus, yritykset, innovaatiot ja ihmisten taloudellinen aktiivisuus yhdistyvät. Isoilla kaupungeilla ja erityisesti Helsingillä on erityistehtävä talouskasvun luonnissa, Orpo sanoo.

Hänen mukaansa yleismaailmallinen kaupungistumisen trendi koskee myös Suomea.

- Suomessa on tehty paljon maaseudun elinvoimaisena ja houkutteleva pitämiseen, mutta kannettu vesi ei pysy kaivossa. Kymmeniä vuosia aluepolitiikalla yritettiin muutosta padota, erityisesti keskusta yritti, Orpo sanoo.

Kaupungistuminen jatkuu

Sipilän puheesta huolimatta myös tämän hallituskauden aikana kaupungistuminen on jatkunut ja jopa kiihtynyt. Rakentaminen on myös kannatellut Suomen huteraa talouskasvua.

- Eiköhän keskusta perimmiltään ole aika sama keskusta edelleenkin, mutta olen erittäin tyytyväinen, että varsinkin ministerivitjassa on liberaalia väkeä, Orpo arvioi.

Heti kaupungistumisen mahdollisuuksien perään Orpo sanoo, että suomalainen maaseutu voi pysyä elinvoimaisena omilla vahvuuksillaan. Metsä- ja kaivosteollisuuden lisäksi ruoantuotanto ja kasvava matkailu tuovat työpaikkoja maaseudulle.

- Tietoverkkojen ansiosta globaali yritys voi hoitaa toimintaansa mistä tahansa. Elämisen ja pärjäämisen mahdollisuudet ovat maaseudulla ihan eri luokkaa kuin kymmenen vuotta sitten ajateltiin, Orpo sanoo.


Lue myös nämä


Kommentit (10)

  • Nimetön

    Kaupungistuminen todennäköisesti lisää kulutusta ja siten talouskasvua. Mutta vastaako se ihmisten odotuksia ja lisääkö onnellisuutta. Itse olen asunut pitkään Helsingissä, nyt asun maalla ja olen tilanteeseeni tyytyväinen. Veroja on enemmän, tiemaksuja yms mutta eläminen silti tulee halvemmaksi kun heräteostoksia tulee harvemmin tehtyä

  • Nimetön

    1. Kuka osaisi sanoa, kuinka suuri osa kaupunkien aiheuttamasta talouskasvusta Suomessa johtuu rakentamisesta? Eli: kannattaako meidän talouskasvun vuoksi rakentaa kaupunkeja, koska se rakentaminen itsessään tuo talouskasvua? Tällainen perustelu tuntuu hölmöltä.

    2. Olen itse kaupunkilainen (tamperelainen), mutta ihmettelen Orpon vihamielistä suhtautumista syrjäseutuja vastaan. Koska sitä hänen kommenttinsa tuossa aivan selvästi olivat. On todella sääli, että kaikella keskittämisellä ollaan viety monelta hienolta paikkakunnalta elämisen mahdollisuudet. Aluepolitiikka on ollut todella hienoa politiikkaa, koska sen myötä ihmisten ei ole ollut PAKKO muuttaa suuriin kaupunkeihin. Nythän monet joutuvat muuttamaan, koska työllistymisen mahdollisuudet pienemmillä paikkakunnilla ovat niin huonot.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio