Opiskelijoiden pulmaan on yksi riskittömämpi vaihtoehto – Vuokranantajat epäröivät erillisiä vuokrasopimuksia

Opiskelijoiden siirtyminen yleisen asumistuen piiriin on saanut useat vuokranantajat hakemaan neuvontaa.

Jukka Ritola
Opiskelijoiden pulmaan on yksi riskittömämpi vaihtoehto – Vuokranantajat epäröivät erillisiä vuokrasopimuksia

Sopimusten teko vaatii tarkkuutta, kun opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin. Kuvituskuva Toasin opiskelija-asunnosta.

Jenna Keto-TokoiAamulehti

Moni kämppisten kanssa asuva opiskelija haluaa muuttaa vuokrasopimustaan, kun opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin elokuun alussa. Vanhojen ja uusien kimppakämppien vuokrasopimukset joutuvat pian syyniin, sillä Kela tulkitsee pitkälti vuokrasopimusten perusteella, ketkä kuuluvat samaan ruokakuntaan.

Esimerkiksi jos kolmesta kämppiksestä yksi käy töissä, voi käydä niin, että samaan ruokakuntaan kuuluvat kaksi opiskelijaa eivät saakaan asumistukea.

Suomen Vuokranantajien yhdistyksen neuvontalakimies Kaisa Kangasniemi kertoo, että opiskelijoiden halu solmia erilaisia sopimuksia on aiheuttanut hämmennystä ja kysymyksiä vuokranantajien keskuudessa. Puheluita tulee useita päivittäin.

Asiaa hankaloittaa se, että vuokranantajien ja opiskelijoiden toiveet ja tarpeet ovat osin erilaisia. Vuokranantaja toivoo turvaa vuokranmaksun suhteen ja moni kaverin kanssa muuttava opiskelija taas kämppisten pääsyä eri ruokakuntaan.

Yhteinen vuokrasopimus tarkoittaa yhteistä ruokakuntaa

Vuokranantajalle yhteinen vuokrasopimus on turvallisin sopimusmalli, sillä siinä kaikki vuokralaiset ovat vastuussa vuokranmaksusta. Useiden opiskelijakämppisten vuokrasopimukset onkin aiemmin kirjattu yhteiseen vuokrasopimukseen. Elokuusta lähtien yhteisten vuokrasopimuksen kämppikset kuuluvat Kelan silmissä yhteiseen ruokakuntaan. Siksi moni haluaa muuttaa sopimustaan vuokranantajan kanssa.

Kaisa Kangasniemi sanoo, että sopimuksen uudelleen tekeminen on mahdollista vuokranantajan siihen suostuessa.

–Vaikka sopimus olisi esimerkiksi vuoden määräaikainen, vanha sopimus voidaan päättää yhteisymmärryksessä ja laatia tilalle uusi sopimus, Kangasniemi sanoo.

Erilliset vuokrasopimukset lisäävät riskejä vuokraisännälle

Erilliset vuokrasopimukset aiheuttavat riskejä vuokranantajalle, minkä takia vuokranantajat solmivat niitä pitkin hampain.

Erilliset vuokrasopimukset voi esimerkiksi irtisanoa eri aikaan, eikä erillisillä vuokralaisilla ole vastuuta koko vuokrasta vaan ainoastaan omasta osuudestaan, minkä takia erillisistä vuokrasopimuksista saattaa kertyä vuokranantajalle rahallisia menetyksiä.

–Vuokralaiset ehdottavat yleensä, että tehtäisiin erilliset vuokrasopimukset kaikille vuokralaisille. Vuokranantaja taas kysyy usein sitä, että voiko erilliset vuokrasopimukset liittää yhteen niin, että vuokralaiset vastaisivat yhdessä kokonaisvuokrasta. Emme suosittele sitäkään, Kangasniemi sanoo.

Jos Kelaan toimitettavaan vuokrasopimukseen kirjataan, että vuokralaiset ovat yhdessä vastuussa koko asunnon vuokrasta, opiskelijat tulkitaan yhteiseksi ruokakunnaksi.

–Sitäkin on kysytty, että vaikka oltaisiin eri vuokrasopimuksilla vuokralla, tehtäisiin täysin erillinen sopimus siitä, että molemmat ovat vastuussa vuokran kokonaisuudesta. Jos tällainen sopimus tulee Kelan tietoon, voidaan katsoa, että asumistuen saaja on syyllistynyt petokseen. Emme missään nimessä suosittele tällaista mallia, mutta sitä ei tietenkään voi sanoa, tehdäänkö näitä siitä huolimatta, Kangasniemi kertoo.

Paras vaihtoehto alivuokraus

Kangasniemi kertoo, että toimiva vaihtoehto on tehdä yksi päävuokrasopimus ja sen lisäksi alivuokrasopimuksia. Sopimusmalli ei ole kovin hyvin tiedossa vuokranantajilla, joten siitä harvoin edes osataan kysyä. Mallissa vuokranantaja ei menetä vuokratuloja yhtä helposti, eikä opiskelijoita lasketa automaattisesti yhteen ruokakuntaan.

Alivuokrausmallissa riskit kerääntyvät yhden opiskelijan harteille, sillä vastuu koko asunnon vuokranmaksusta on päävuokralaisella. Alivuokralaiset maksavat alivuokrasopimuksen mukaan päävuokralaiselle osuutensa. Jos vuokra jää joltakulta maksamatta, päävuokralainen joutuu hoitamaan vuokran siitä huolimatta vuokranantajalle.

–Usein on sellainen tilanne, että alivuokralainenkin tunnetaan jo etukäteen. Silloin siinä on jo molempienvälinen luottamus, jolloin sopimuksen solmiminen helpottuu, Kangasniemi sanoo.

Jos erillisiä vuokrasopimuksia tai alivuokrasopimuksia tehdään, Kangasniemi suosittelee, että sopimukseen otetaan ehto, jonka mukaan vuokralaiset vastaavat yhdessä yhteisessä käytössä olevien tilojen huolellisesta hoidosta ja kunnossapidosta. Kelan näkökulmasta ehto ei vaikuta ruokakuntamääritelmään.

Malli käyttää esimerkiksi Tampereen opiskelija-asuntosäätiö Toas, joka kertoo tiedotteessa, että perheasunnossa asuvat kaverit voivat tehdä halutessaan alivuokrasopimuksen, jolloin varsinainen vuokrasopimus on toisen nimissä.

Sopimusmuoto ei aina opiskelijaa pelasta

Kikkailu sopimusmuodon kanssa ei välttämättä auta opiskelijaa. Yksiön tai pienen kaksion voi vuokrata erillisinä ruokakuntina vain, jos Kelan käsittelijä niin suo, vaikka sopimukset olisivat erilliset tai toinen olisi alivuokralla.

Avo- ja aviopuolisot kuuluvat automaattisesti samaan ruokakuntaan, ja avopuolisoksi voidaan tulkita sukupuolesta riippumatta samassa asunnossa asuvia kämppiksiä. Kela tulkitseekin ruokakuntia esimerkiksi pohjapiirustuksen ja muiden lisäselvitysten perusteella sopimusmuodon lisäksi.

Kangasniemi sanoo, että parasta mitä vuokranantaja voi opiskelijaa auttaakseen tehdä, on pyrkiä solmimaan kummankin toiveisiin sopiva vuokrasopimus.


Lue myös nämä


Kommentit (9)

  • Nimetön

    Kela ei mitenkään pysty yhdessä asumisen kikkailuja valvomaan ja siitä saavat kärsiä aika moni yleisen asumistuen piiriin kuuluvat.Tänä päivänä asuu monia erilaisia pareja yhdessä, myös muka erillään vale avoliittossa/seurustelut.On sateenkaari pareja ja pariskuntia, joista ei Kelakaan pysty erottamaan onko sisko/veli, koska on uusioperheitä monessa polvessa: sinun,minun,heidän ja meidän yhteisiä. Otappa siitä sitten selvää ovatko oikeasti sukua toisilleen tai ei, vai onko samaa sukupuolta olevat kämppikset myös pariskunta. Kelan pitäisi neuvoa että yksinasuvat yksinäiset ottavat asunnoiksi yksiöitä. Parisuhteet/yhdessä asuvat katsottaisiin yhteiseksi taloudeksi.Miten Kela määrittelee esim. moniavioiset maahanmuuttajat perheet?Kelalla on edessään vielä monia muitakin ongelmia edessään esim.Kuinka rikkaita/varakkaita/eliitti maahanmuuttajat/pakolaiset ovat jotka tulee suomeen,varallisuutta on piiloteltu,ei kaikki ole köyhiä,varattomia.Jokaisessa maassa on Suomen suurlähettiläs/konsuli jotka pystyvät virkansa puolesta tutkimaan henkilöt/omaisuus,onko terroristi/rikollinen sekä mikä tilanne maassa on.Ei luulisi olevan vaikeaa kun Bernerikin ajaa kehitystä koko digitaalisempaan muotoon.

  • Nimetön

    Kahden opiskelijan äitinä totean, että äärimmäisen huono uudistus, joka johtaa siihen, että kaikki opiskelijat haluavat yksiöön. Ja asuntomarkkinoilla ei ole kaikille opiskelijoille yksiöitä tai opiskelija-asuntoa. Päävuokralainen – alivuokralainen – kuviossa kannattaa huomioida se, että päävuokralaisen saama vuokra on pääomatuloa, joka vaikuttaa opintorahoihin/tukiin. Jos on liikaa tuloja vuodessa, menettää opintotuet.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio