Tässä syy oudon kylmään kevääseen: "Ilmakehässä on kylmempää kuin talvella"

Anneli Niemenmaa / Lukijan kuva
Tässä syy oudon kylmään kevääseen: "Ilmakehässä on kylmempää kuin talvella"

Onko kuvassa syksy, talvi vai kevät? Oikea vastaus on kevät. Kuva on otettu Ylöjärven Haavistolla 9. toukokuuta 2017.

Heidi PesonenAamulehti

Uuden vuoden aattona Tampere-Pirkkalassa mitattiin vuorokauden keskilämpötilaksi 3,6 lämpöastetta. Maanantaina 8. toukokuuta ei ollut ihan yhtä lämmintä, sillä keskilämpötila jäi 1,7 asteeseen.

Meille tuntuu nyt jumittuneen yksi pitkä vuodenaika, jolloin on muutama aste lämmintä ja jossain vaiheessa päivää sataa räntää tai lunta. Satunnaisia kipakoita pakkaspäiviä lukuun ottamatta useimpina päivinä on mahdotonta päätellä lämpötiloista tai valokuvista, onko syksy, talvi vai kevät.

Vaan jos maan pinnalla tuntuu merkillisen kolealta, reilun kilometrin korkeudella ilmakehässä vasta mielenkiintoinen tilanne onkin.

–Meteorologit ovat nyt huhti-toukokuussa ihmetelleet, että reilun kilometrin korkeudella ilmakehässä on ollut kylmempää kuin konsanaan talvella, jopa selvästikin, kuvailee Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Erik Saarikalle.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Asmo Raimoaho

Saarikalle kertoo, että jos ylempänä ilmakehässä olisi ollut talvella niin kylmää kuin siellä on nyt, olisi ollut kova pakkastalvi. Nyt talvi oli tavanomaista lauhempi, mutta kevät on ollut kylmä.

–Ilmakehän lämpötila on nyt ollut nurin niskoin. Tähän aikaan vuodesta auringon lämmitys on niin runsasta, että se kompensoi ilman kylmyyttä, mutta kylmyys näkyy niin, että iltapäivälläkin voi sadella ihan rehellistä lunta. Talviaikaan puolestaan ylhäällä oli niin lämmintä, että satoi monesti vettä.

Eli talvi myöhästyi aikataulusta?

–Niin, kylmää on ollut nyt eri aikaan kuin tavallisesti.

Sellaista on, kun satumme elämään pohjoisilla leveysasteilla, joilla säät ovat vaihtelevia. Viime aikoina olemme olleet matalapaineiden kylmällä puolella ja pohjoisesta on virrannut ajoittain erittäin kylmää ilmaa. Jotain lohtua voi hakea siitä, ettemme ole yksin. Skandinavia ja koko Pohjois-Eurooppa on ollut viime aikoina aika kylmä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Timo Marttila
Kevät vai syksy? Tässä pyöräillään marraskuussa. Kuva on otettu 4. marraskuuta 2016.

Kevät vai syksy? Tässä pyöräillään marraskuussa. Kuva on otettu 4. marraskuuta 2016.

Toinen kysymys on sitten se, että sää on vaikuttanut keväällä koleuden lisäksi myös pilviseltä. Kun aurinko paistaa, tulee äkkiä lämmin, mutta monena päivänä auringosta on voinut vain haaveilla.

–Aamut ovat olleet selkeämpiä, mutta iltapäivisin on syntynyt kuuroja ja pilvisyyttä, kun aurinko on alkanut nostaa kumpupilviä ja kylmän ilman takia on mennyt helposti aika tukkoiseksi, Saarikalle kuvailee.

Ilmatieteen laitoksen auringonpaistetilastot osoittavat, että Helsinki-Vantaan mittauspaikalla auringon paistetta saatiin huhtikuussa parikymmentä tuntia vähemmän kuin 30 vuoden vertailukaudella keskimäärin. Maaliskuussa sen sijaan eroa oli vain muutama tunti ja helmikuussa paistetta saatiin vertailukautta enemmän.

Se, että saamme nauttia auringosta esimerkiksi tammikuussa vain joitakin kymmeniä tunteja, ei ole auringon vaan asuinpaikkavalintamme syy.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Asmo Raimoaho

Muuttuuko tämä koleus ikinä kesäksi? Saarikallen mukaan ei kannata menettää toivoaan, sillä suursäätila vaihtuu kyllä aikanaan.

–Ihan jo lähikauden ennusteissa näkyy lämpeneminen tavanomaisiin lukemiin.

Ensi viikolla maan eteläosassa voi olla päivällä yli 15 astetta. Lauantai on jo jonkin verran lämpimämpi, ja epävakaisen sunnuntain jälkeen ilmavirtaukset näyttävät kääntyvän lounaan puolelle.

–Se tuo erilaiset ilmamassat. Kuinka aurinkoista on, sitä on vielä vaikea tietää. Tästä kuopasta ollaan joka tapauksessa nousemassa pikkuhiljaa.

Tee testi, tunnistatko kuvista, onko vappu, joulu vai juhannus!


Lue myös nämä


Kommentit (5)

  • Vellu Huikko

    Maapallon ilmaston pitäisi kaiken järjen mukaan viiletä, uutta jääkautta kohti kun menossa ollaan. Kasvihuonepäästöjen vuoksi se kuitenkin vuosi vuodelta lämpenee. Näin ainakin, jos uskomme ylivoimaista enemmistöä ilmastontutkijoista ja miksi emme uskoisi…

  • Järjestetty kampanja

    Trumpin valinnan jälkeen ilmastonmuutos on jatkuvan hyökkäyksen alla. Kiinnittämällä jatkuvasti huomiota matalampiin lämpötiloihin ja vaikkapa napajäiden kasvamiseen pyritään häivyttämään se perustotuus, että ilmasto on monimutkainen asia ja sen lämpeneminen voi aivan yhtä lailla näkyä kylmenemisenä. Ainoa epäselvä fakta kasvihuoneilmiössä on enää se, onko jo liian myöhäistä tehdä mitään ennen lopullista tuhoa. Yrittää meidän ainakin täytyy.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio