Oiva Aalto sai joriinin juurakot perintönä äidiltään – nyt komeat kasvit ihastuttavat ohikulkijoita

Suvi Iivari
Oiva Aalto sai joriinin juurakot perintönä äidiltään – nyt komeat kasvit ihastuttavat ohikulkijoita

Oiva Aalto on saanut viininpunaisten joriinien juurakot perintönä äidiltään. Pisimmät joriinit kasvavat noin kahden metrin mittaisiksi.

Suvi Iivari

Oiva Aalto ei omien sanojensa mukaan ole puutarhaihmisiä. Sitä on vaikea uskoa, kun katselee omakotitalon pihaa. Ympäri pihaa kasvaa erivärisiä ja näyttäviä puutarhakasveja: kuunliljoja, leimukukkia ja kultapalloja. Krasseja ja pasuunakukkia.

Kaikkein komeimmat rivit muodostuvat korkeista, viininpunaisista joriineista. Tienvarressa niitä kasvaa ohikulkijoiden ihastukseksi 17. Takapihalta löytyy saman verran lisää. Aalto on tarkka siitä, että kasveja kutsutaan niiden oikealla nimellä.

–Kun ohikulkijat supisevat komeista daalioista, sanon, että anteeksi rouvat, mutta nämä ovat joriineja.

Asiaan vihkiytymättömän silmään kasvit näyttävät daalioilta, mutta Aallon mukaan daalia on rakenteeltaan joriinia hennompi.

Suvi Iivari
Aaltojen puutarhassa kasvaa monenlaisia kasveja, muun muassa valkoisia ja vaaleanpunaisia leimukukkia.

Aaltojen puutarhassa kasvaa monenlaisia kasveja, muun muassa valkoisia ja vaaleanpunaisia leimukukkia.

Puutarhaihmisiä tai ei, eläkepäiviään viettävä Aalto käyskentelee kasvien lomassa joka päivä. Aaltojen taloudessa puutarhatyöt ovat Oivan vastuulla. Vaimo Anja Aalto hoitaa kodin sisätiloja.

Kaikkien pihamaan kasvien nimiä Aalto ei tiedä itsekään, mutta kukat näyttävät kukoistavan.

Joriineja Aalto on vaalinut jo parin vuosikymmenen ajan. Hän sai näyttävät kasvit perintönä äidiltään. Tämä istutti joriinit Kylmäkoskella Savikosken kylässä 1950- tai 1960-luvulla. Kun äiti ei enää 1990-luvulla pystynyt huolehtimaan kasveista, joriinit siirtyivät pojan huolehtiviin käsiin.

–Äiti kasvatti joriineja niin kauan, kuin kykeni. Lupasin hänelle, että minä puolestani hoidan näitä niin kauan, kuin pystyn, Aalto sanoo.

Aallon mukaan joriini on helppohoitoinen kasvi. Kasvit ovat pysyneet hyväkuntoisina vuosikymmenten ajan, eivätkä kasvitaudit ole piinanneet. Väri on säilynyt syvänä.

–Näitä ei tarvitse hyysätä. Jos on oikein kuiva jakso, kastelen. Normaalikesänä ei tarvitse tehdä muuta, kuin tukea kasvit ja nyppiä silloin tällöin rikkaruohot pois.

Aallon pisimmät joriinit ovat kasvaneet peräti kahden metrin mittaisiksi. Kasvit täytyy sen vuoksi tukea paitsi varren ympäröivällä häkillä myös rautatangolla, joka pitää kasvin pystyssä.

Suvi Iivari
Joriinien komea rivistö näkyy tielle asti, sillä Aalto on lyhentänyt edessä kasvavaa orapihlaja-aitaa.

Joriinien komea rivistö näkyy tielle asti, sillä Aalto on lyhentänyt edessä kasvavaa orapihlaja-aitaa.

Suurin ponnistus joriinien hoidossa koittaa kaksi kertaa vuodessa: syksyisin ja keväisin. Joriini on herkkä kylmyydelle, ja jo ensimmäinen hallayö nujertaa varret. Viime vuosina ensimmäiset hallat ovat tosin tulleet vasta lokakuun puolivälissä.

Hallan jälkeen Aalto kompostoi nuupahtaneet varret ja kukat. Juurakot Aalto vie talvehtimaan talon kellariin. Kuivassa ja viileässä kellarissa juurakot säilyvät talven yli, kunnes ne keväällä jälleen istutetaan maahan.

–Vanhanaikaisessa, kosteassa kellarissa juurakot homehtuvat varmasti. Juurakoita ei saa säilyttää lattialla, vaan ne pitää laittaa jonnekin korkeammalle.

Juurakoille olisi myös ottajia: moni haluaisi kauniin kasvin myös omaan pihaansa. Äidin perintöä ei kuitenkaan voi luovuttaa kenelle tahansa – kasveista on pidettävä hyvää huolta.

Suvi Iivari
Puutarhasta löytyy myös yksi vaaleanpunainen joriini.

Puutarhasta löytyy myös yksi vaaleanpunainen joriini.


Kommentit (1)

  • Maija

    Mielenkiintoista. Olisin halunnut tietää vähän tarkemmin siitä, missä vaiheessa juurakot voi tuoda keväällä ulos. Ja eikös juurakoita jaeta, nehän kasvavat vuosi vuodelta isommiksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio