Raili RothAamulehti

Talven jojoileva sää on ollut haaste katuverkon kunnossapitäjille. Jäisille kaduille on jouduttu levittämään yhä lisää hiekkaa, kun lämpötila on sahannut nollan ala- ja yläpuolella. Edellinen hiekka on jäänyt aina uuden lumikerroksen alle. Tampereen kaupungin viime talven hiekoitushiekan määrä, 16 000 tonnia on jo ylitetty.

Tänä talvena hiekkaa on ajettu kaduille jo noin 18 000 tonnia. Jäisiä kelejä on vielä tulossa ja lisää liukkauden torjuntaa tarvitaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

- Se, mitä aurauksesta on saatu säästettyä, on mennyt melkein kaksin verroin hiekoitukseen. Tänä vuonna on mennyt enemmän hiekkaa kuin viitenä viime vuonna, sanoo työpäällikkö Reijo Lahtinen Tampereen Infrasta.

Edellisen talvihoidon budjetti oli Tampereen kaupungissa yhteensä noin kuusi miljoonaa euroa. Lahtinen ei lähde arvioimaan, mitä lisähiekoitus tulee tarkoittamaan euroissa.

- Lumenaurauksessa on säästetty, mutta kun hiekkaa on nyt kaduilla enemmän, myös sen kerääminen pois tulee maksamaan enemmän.

Osa hiekasta käytetään uudelleen

Hiekan siivoaminen kaduilta tulee halvemmaksi, jos yöllä sataa, eikä ole yöpakkasia. Tampereen Infra siivoaa kadut noin 30 työpäivän aikana. Jos kevät on suotuisa, kadut saadaan puhtaiksi nopeammin.

Osa hiekasta puhdistetaan ja käytetään uudelleen. Likainen hiekka ajetaan suoraan maapenkkaan.

Sepeliä ja hiekkaa on mennyt tänä vuonna niin paljon, että hiekoitushiekkaa ei nyt saa kaikista kiviainesyrityksistä muutamaan viikkoon. Sekä hiekoitussepeli että raskaan kaluston järeämpi tavara ovat tällä hetkellä lopussa Rudukselta. Lisää tulee parin viikon sisällä.

Tampereen kaupungilla on vielä hiekkaa ja sepeliä.

Tulevan katupölyn määrä hirvittää

Tuleva katupölyn määrä keväällä pelottaa jo nyt, sanoo Tampereen Hengitysyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Kurki. Katupöly alkaa vaivata, kun lumi ja jää sulavat kaduilta pois.

- Hiekkaa näyttää olevan kaduilla nyt todella paljon. Se ei haittaa niin kauan kun tavara on märkää. Kun katupölyjen puhdistus alkaa, ne kaupunkilaiset, jotka kärsivät hengityssairauksista, pysyvät mieluiten kaduilta poissa, Kurki sanoo.

Kurki haluaa muistuttaa, että määräysten mukaan hiekoitushiekka olisi pestävä pois. Usein vesi näyttää puhdistuksissa Kurjen mukaan unohtuvan. Kadun kuivaharjauksessa hiekka pöllyää ja leviää ilmaan paljon pahemmin kuin vesipesussa.

Tampereen Rantatunnelissa ajaminen katupölyn aikaan on vielä kokematta. Kurki toivoo, että nykyautojen ilmastointi vähentää mahdollisia ilmanlaadun ongelmia katupölyn aikaan.


Kommentit (27)

  • Nimetön

    Tänään 24.2. aamulla on pakkasta noin -10c. Lunta ei ole satanut yöllä. Tiet ovat irtolumesta puhtaana ja kengän alla narskuu mukavasti. Mutta kunta on ilmeisesti sitä mieltä, että on liukasta, sillä kaupungin kuorma-auto veti murskeet tielle. Täysin turha toimenpide.

  • Sora

    Sora tulisi kerätä heti, kun mahdollista. Vaikka keskellä talvea. Kerätty sora levitettäisiin uudelleen. Kerääminen on järkevintä, kun sora on kosteaa. Nykyinen järjestelmä on laiskaa ja typerää. Ylipäänsä suomalaisesta toiminnasta ylipäänsä puuttuu kunnianhimo ja pyrkimys parempaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio