Pirkanmaa

Nyhtökaura vietiin hyllyistä 15 minuutissa – "Heitä on kiinnostanut ainoastaan se, milloin sitä saa"

Jenni Gästgivar/Iltalehden arkisto
Nyhtökaura vietiin hyllyistä 15 minuutissa – "Heitä on kiinnostanut ainoastaan se, milloin sitä saa"

Nyhtökaura on uusi ruokahitti.

Vilma-Lotta LehtinenAamulehti

Nyhtökaura, suomalainen proteiinikeksintö, on kevään kuumin ruokatrendi. Se näkyy ruokakaupoissa, sillä hyllyt ovat tyhjentyneet minuuteissa. Kaupat saavat myytäväksi vielä kovin pieniä määriä.

Pirkanmaan Osuuskauppa sai nyhtökauraa 282 rasiaa viime lauantaina. Sitä toimitetaan S-ryhmän kauppoihin lisää 21. toukokuuta.

Viime viikonloppuna innokkaimmat olivat jonottamassa nyhtökauraa kahdeksalta aamulla. Jo etukäteen oli tiedossa, että tavara viedään käsistä.

- Tuotteet myytiin viime lauantaina loppuun parissa tunnissa kaikissa Prismoissa. Esimerkiksi Koivistonkylässä nyhtökaura loppui 15 minuutissa, Pirkanmaan Osuuskaupan valikoimapäällikkö Jenni Keskinen kertoo.

- Tavarantoimittaja on pyrkinyt jakamaan tuotetta tasaisesti koko Suomen alueelle.

Tampereen Stockmannilla myytiin yksi testierä 4. toukokuuta.

- Tähän mennessä saadut erät on viety käsistä. Ensimmäinen 100 paketin erä myytiin tammikuussa Helsingin keskustassa 11 minuutissa. Tampereella reilut 100 pakettia myytiin toukokuussa puolessa tunnissa. Jonoa on ollut joka paikassa myynnin alkaessa, Stockmannin viestintäasiantuntija Anu Ojanen kertoo.

Toistaiseksi Stockmanneille nyhtökauraa saadaan kerran viikossa, keskiviikkoisin.

Pirkanmaalla Keskon kauppoihin nyhtökauraa on saatu vain pieniä eriä. Tuotevalikoimiin se saapui viime viikolla.

- Palautteen perusteella nyhtökaura on ollut suosittua, ja kysyntää olisi reippaasti enemmän kuin mitä kauppoihin pystytään toimittamaan, Keskon päivittäistavarakaupan viestintäpäällikkö Satu Pusa kertoo.

Lisää toivotaan, ja pian

Suuren kysynnän vuoksi nyhtökauraa pystytään toimittamaan kauppoihin harvemmin kuin muuta tavaraa.

- Toimituspäivät riippuvat kaupasta, ja toimituspäiviä voi tiedustella omasta kaupasta. Varmimmin sitä saa loppuviikosta, torstaista eteenpäin, Keskon Pusa kertoo.

Niin Stockmannin, Keskon kuin S-ryhmänkin myymälöissä odotetaan malttamattomana, että nyhtökauran tuotantoa kasvatetaan.

- Tällä erää toimituksia on vain lauantaisin. Emme pysty varsinaisesti tilaamaan tuotetta, vaan otamme kaiken mitä saamme. Jakelupäiviä ja -aluetta laajennetaan heti, kun nyhtökauraa pystytään tuottamaan suurempia määriä, Pirkanmaan Osuuskaupan Keskinen lupaa.

Kauppaketjut ovat saaneet runsaasti tiedusteluja nyhtökaurasta. Kun kuluttajat saivat tiedon tuotannon käynnistymisestä, kyselyjä on tullut jopa kymmeniä päivittäin.

- Asiakkaat tuntevat tuotteen tavattoman hyvin. Heitä on kiinnostanut ainoastaan se, milloin sitä saa, Keskinen sanoo.

Myös muiden kasviperäisten tuotteiden ja vegaanisten tuotteiden kysyntä on ollut kasvussa

- Erilaisia vegaanisia tuotteita on tullut markkinoille lisää. Myös esimerkiksi papujen myynti on kasvanut selvästi viimeisen vuoden aikana, Pusa kertoo.

Asiakkaiden kannattaakin kertoa tuotetoiveensa suoraan kauppaan.

- Kasvisruoan kysyntä on kovassa kasvussa. Myös hedelmien ja vihannesten myynti on kasvanut. Vegaanisten tuotteiden menekki keskittyy hieman enemmän Tampereelle, muu kasvisruoka tekee kauppansa koko Pirkanmaan alueella, Keskinen miettii.

Lue lisää proteiininlähteistä ja nyhtökaurasta täältä.

Mistä sitä saa Pirkanmaalla?

Kesko: Pirkanmaan alueelta nyhtökauraa löytyy useista K-Citymarket-, K-Supermarket- ja K-Market-ketjun kaupoista. Nyhtökauran saatavuus ja hinta kannattaa varmistaa suoraan kauppiaalta.

S-ryhmä: Nyhtökauraa saa tällä hetkellä vain Prismoista (Kaleva, Lielahti, Kangasala, Linnainmaa, Koivistonkylä, Ideapark). Jakelua laajennetaan, kun tuotantomäärät kasvavat. Hinta on tällä hetkellä 3,89 euroa/250 grammaa.

Stockmann: Tampereen Stockmann Herkusta. Vakiovalikoimaan tuote tulee kaikkiin Suomen Herkkuihin tällä viikolla. Hinta on tällä hetkellä 3,95 euroa/250 grammaa.


Lue myös nämä


Kommentit (15)

 • Gastronomi

  Niin, feikkiliha on on feikkiä, aito on aitoa. Mitäs tuumaisitte jos tehtäisiin feikkikasviksia vaikka selluloosasta ja vitamiineista, hivenaineista ja väriaineista? Voitaisiin pistää pellot kasvamaan puuta joka samalla sitoo pahan hiilidioksidin ilmastoa pilaamasta ja saadaan lisää sellua.
  Jostain syystä kaupat on täynnä valmiseineksiä ja valmismarinadeilla pilattuja vaippalihoja, kuka helkkari semmoisia ostaa? Jos ne jätettäisiin kaupan hyllylle niin kyllä niiden valmistajat oppisivat pian että kuluttaja haluaa jotain muuta. Vaan taitaa olla haaveunta. Gastronomi ostaa niin lihat kuin kasvikset hallista, torilta tai suoraan alkutuottajalta, jotain voi viljellä itsekin, ja maustaa/pilaa ja prosessoi hyvät raaka-aineet sitten ihan oman makunsa mukaiseksi. Kunnon makkarahan tehdään sekin itse ”from scratch”, silloin tietää mitä lampaansuoleen on pakannut kamaran, utareen ja rustojen ohella. Enkä mieti syödessäni mikä on kunkin puraisun hiilijalanjälki, tai olisiko joku jossain säästynyt nälkäkuolemalta jos jättäisin lautasella olevan eläinperäsisen osan syömättä.
  Kasvikset ovat keskeinen osa ruokaympyrää, mutta miksi sen pitäisi olla ainoa sallittu komponentti. Kommenttien perusteella kasvissyönnin kiihkomieliset puolustajat argumentoivat kuin uskovaiset, kiistely tällaisen maailmankuvan omaavien kanssa on kuin pelaisi pulun kanssa shakkia: vastapeluri vain kaataa nappulat ja sitten sontii pelilaudalle.

 • Nimetön

  ”Feikkiliha” on oiva keino saada muita innostumaan kasvissyönnistä.

  Lihansyönti on yksi isoimmista saastuttajista maailmassa. Suurin osa pelloilta saatavasta viljasta menee eläinten ruokintaan. Miettikää jos se ruoka suoraan ihmisille? Älkää yrittäkö selitellä itsellenne, että kasvisruokailu olisi epäekologista, kun kirjaimellisesti kaikki tieto osoittaa, että asia on juuri päinvastoin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio