Aki TaponenAamulehti

Vihreiden nuorten puheenjohtajien aloittama kampanja järjestäytyneen rasismin kriminalisoimiseksi on saanut tukijoikseen jo yli puolta miljoonaa suomalaista edustavat nuoriso- ja opiskelijajärjestöt.

Mukana ovat muun muassa seitsemän eduskuntapuolueen nuoriso- tai opiskelijajärjestöt, Suomen ylioppilaskuntien liitto, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto sekä suuri määrä korkeakoulujen oppilaskuntia.

Järjestöt kannustavat kaikkia suomalaisia allekirjoittamaan kampanjan vetoomuksen.

- Haluamme huomisen, jossa järjestäytyneille rasistisille joukoille voidaan sanoa yksiselitteisesti ei ja jossa viranomaiset voivat puuttua niiden toimintaan, vaativat kampanjaa tukevien järjestöjen puheenjohtajat.

Vihreiden nuorten puheenjohtaja Jaakko Mustakallio Tampereelta pitää järjestäytyneenä rasismia esimerkiksi Suomen Vastarintaliikkeen ja Odinin sotureiden toimintaa. Hän vaatii rikoslakia ja yhdistyslakia muutettavaksi selkeämmäksi siten, että tällaisten rasististen ryhmien toimintaan voitaisiin puuttua.

- Tällä hetkellä lait eivät valitettavasti ole selkeitä. Esimerkiksi Odinin soturit ovat päässet yhdistysrekisteriin, vaikka yhdistyslain mukaan rekisteröitävien yhdistysten pitäisi olla hyvän tavan mukaisia, Mustakallio sanoo.

Kampanja on saanut tukea nykylakien tulkinnanvaraisuutta ihmetteleviltä lakiasiantuntijoilta, joiden mielestä nykyisiä lakeja pitäisi korjata myös kansainvälisten velvoitteiden takia. Suomi ratifioi YK.n rotusyrjinnän vastaisen sopimuksen jo 46 vuotta sitten.

Huominen ilman pelko - järjestäytynyt rasismi rikoslakiin - kannanoton verkkosivuilla allekirjoittanut jo lähes 5 500 henkilöä. Vetoomus allekirjoituksineen luovutetaan kansanedustajille lokakuussa.

Kampanjan tavoitteena on saada yli 100 kansanedustajaa allekirjoittamaan lakialoite, jolla järjestäytynyt rasismi säädettäisiin rangaistavaksi eli kriminalisoitaisiin.


Kommentit (8)

 • Nimetön

  Toisealla Mustakallio kertoo näin
  ” Me haluamme kieltää rasismiin yllyttävät järjestöt. Emme rupea tuomareiksi, mitkä järjestöt ovat rasistisia, mutta haluamme poistaa tämän ristiriitaisuuden kansallisen lainsäädännön ja kansainvälisten sopimusten väliltä, Mustakallio sanoo.”

  Tässäkö ei sitten ole ristiriitaa, on kiellettävä mutta ei kerrota mitkä järjestöt pitää kieltää…
  Tarkoittako Mustakallio että kaikki järjestöt ( puolueet ) jotka ovat erimieltä kuin Viherpiiperöt ovat rasistisia ja näin ollen kiellettävien listalla?

 • Sananvapauden puolesta

  ”Ehkäpä Vihreiden nuorten rasismi rikoslakiin -aloite nähdään kolmen-neljänkymmenen vuoden kuluttua samoin kuin 1970-luvun ns. rauhan laki -aloite: pienen vähemmistön ajamana salakavalana hankkeena, jossa näennäisen viattomasti pyrittiin poliittisten vastustajien sanan- ja toimintavapauden kaventamiseen.”
  http://www.tapiolinna.com/sananvapaus/vihreiden-nuorten-aloite-rasististen-jarjestojen-kiellosta-on-kuin-suoraan-1970-luvulta/

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio