Nopein ja tehokkain keino masennuksen hoitoon on nyt tiedossa: ”Yleensä vaikutus havaitaan tunneissa”

Kari Mankonen
Nopein ja tehokkain keino masennuksen hoitoon on nyt tiedossa: ”Yleensä vaikutus havaitaan tunneissa”

Masennuksen hoitoon käytettävä ketamiini annetaan suoneen.

Sari RautanenAamulehti

Ketamiinin antaminen suoraan suoneen 1–3 kertaa viikossa on nopein ja tehokkain käytettävissä oleva konsti masennuksen hoitoon.

Asiasta kirjoittaa Turun yliopistollisen sairaalan osastonylilääkäri ja psykiatrian dosentti Tero Taiminen uusimmassa Duodecim -lehden numerossa.

Käypä hoito -suosituksen mukaan hoidon vaikutus yleensä havaitaan jo muutamassa tunnissa ja lähes aina ensimmäinen vuorokauden aikana.

Taimisen artikkelin mukaan ketamiini soveltuu myös itsemurha-alttiuden lievittämiseen ja samanaikaisesta kivusta kärsivien masennuspotilaiden hoitamiseen.

Pitkäaikaisen ketamiinihoidon turvallisuutta ei kuitenkaan tunneta riittävästi.

Mahdollisia haittoja ovat muun muassa psykoosiriskin lisääntyminen, kognitiivisen suorituskyvyn heikkeneminen ja huumeriippuvuuden kehittyminen.

Pisimmät kuvatut masennuksen ketamiinihoidot ovat kestäneet puolitoista vuotta, eikä niihin ole liittynyt vakavia haittavaikutuksia.

Taimisen päätelmä on, että lyhytkestoista ketamiinihoitoa olisi tarkoituksenmukaista käyttää nykyistä enemmän. Pitkäkestoinen hoito on syytä rajata siihen perehtyneisiin psykiatrisen erikoissairaanhoidon yksiköihin.


Kommentit (35)

 • Kiky

  Resursseja käytetään ketamiinin tutkimiseen ja muuhun vaikka yksinkertaisin keino ahdistuksen ja masennuksen hoitoon, olisi yhteiskunnan asenneilmapiirin muutos.

  Eli nyt taas keskitytään hoitaan oireita, vaikka syyt ovat ilmiselvät. Me eletään aikaa jossa nopeat syö hitaat, rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy. Ihmisen perusluonne ei toteudu nykyisessä työvetoisessa yhteisössä.

  Koulussa meitä valmistellaan työelämään vaikka ensisijaisesti pitäisi opettaa arvostamaan muita ihmisiä enemmän kuin rahaa. Kylmät ja ahneet ihmiset päättävät meidän muiden, miljoonien ihmisten kohtaloista, vaikka heillä ei ole mitään käryä, miten heidän päätöksensä vaikuttavat meidän muiden elämään.

  Päätöksiä tehdessään voisivat käyttää asiantuntijoina sitä työtöntä yksinhuoltajaa, tai alipalkattuja kassoja jne… esimerkkejä olisi rajaton määrä…

  Meidän yhteiskunnassa huonointa palkkaa maksetaan niille, jotka tekee tärkeintä työtä.

  Loppukevennykseksi vielä: Meillä on tuote ja markkinat luoda satoja, ellei tuhansia työpaikkoja, lisätä räjähdysmäisesti turismia ja kartuttaa valtionkassaan useita miljoonia/miljardeja euroja erilaisina veroina.

  Mutta ei. 60-luvulla asia päätettiin kolikkoa heittämällä haudata ja leimata.

  Mutta ei siinä mitään. Ketamiinia suoleen ja hulipunaa huuleen.

 • RE: Jekyllll

  Ja ureaa käytetään kosteusvoiteissa, vettä vesi-kidutuksessa, Glisterineä käytettiin aikaisemmin lattian pesemisessä. Alkoholihan on teollisuuskemikaali, joten sitä nyt ei ainakaan voi nauttia enää koskaan. Sähköä käytetään ihmisten kidutukseen ja teloittamiseen. Paperia on käytetty yhteiskunnan vihollisten tietojen ylös kirjaamiseen ja jakamiseen, joten sitäkään ei voi enää käyttää. Puukoilla ja veitsillä on tapettu lukemattomia ihmisiä, samoin naruilla ja köysillä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio