Tiede

Nokian ja Microsoftin entinen testilaboratorio herää henkiin Hervannassa – aluksi 20 työntekijää

Kun esineiden internet eli IoT lyö itsensä läpi, globaalissa verkossa on enemmän erilaisia älykkäitä laitteita kuin matkapuhelimia. Testattavaa siis riittää.

Janne Ruotsalainen
Nokian ja Microsoftin entinen testilaboratorio herää henkiin Hervannassa – aluksi 20 työntekijää

DA-Groupin toimitusjohtaja Sami Kotiniemi uskoo, että yhtiön käyttöönsä hankkima testilaboratorio kiinnostaa Tampereen seudulla toimivia yrityksiä ja tutkimusprojekteja.

Vesa VanhalakkaAamulehti

Entiset Nokian ja Microsoftin tutkimuslaboratoriot Hermiassa Tampereella heräävät henkiin vielä helmikuun aikana. Suomalainen teknologiayritys DA-Group on ostanut osan laboratorioista ja aikoo käynnistää ne uudelleen. Alkuvaiheessa DA-Groupin Hervannan toimipisteessä työskentelee 20 ihmistä.

Kaupan myötä DA-Group saa käyttöönsä 2 000 neliömetriä mobiililaitteiden testaus- ja tuotekehitystiloja mittalaitteineen sekä toimistotiloja Hermia 4 -rakennuksesta.

Kaupassa on historian siipien havinaa, sillä tiloissa on vuosien varrella koeteltu monen suomalaisen käytössä ollut matkapuhelinmalli ennen kuin se on päätynyt kaupan hyllylle.

- Muuton pitäisi olla valmis helmikuun loppuun mennessä. Tavoitteenamme on aloittaa heti, kun laitteet on testattu, DA-Groupin toimitusjohtaja Sami Kotiniemi kertoo.

 

Forssassa päämajaansa pitävän Da-Groupin houkutteli investoimaan lisää Tampereelle maineikkaan testilaboratorion lisäksi sijainti. Lähimmät vastaavat laboratoriot sijaitsevat pääkaupunkiseudulla, Jyväskylässä ja Salossa. Tampere sijaitsee sopivasti noiden paikkakuntien välissä. Myös Tampereen teknillinen yliopisto TTY on mukavasti aivan kulman takana.

- Uskon, että Tampereen seutu on myös Microsoftin poistumisen jälkeen merkittävä alan keskittymä Suomessa. Siksi elektroniikkalaitteiden testauspalveluilla on täällä kysyntää.

Esimerkiksi kiinalainen matkapuhelinjätti Huawei on aloittanut tuotekehityksen vain muutaman sadan metrin päässä sijaitsevan Kampusareenan tiloissa. DA-Groupin tähtäimessä ovat myös muut Pirkanmaalla toimivat yritykset.

TTY:llä kehitetään esimerkiksi uuden sukupolven aurinkopaneeleita ja teollisuusrobotiikkaa. Myös niiden testaaminen laboratoriossa onnistuu.

Kun Aamulehti vieraili testilaboratorion isossa EMC-huoneessa, siellä koeteltiin erästä raitiovaunun kuljettajapaneelia. Kuka tietää, ehkä myös Tampereen tulevan raitiovaunun välineistöä joskus testataan näissä tiloissa.

Kodeissa kymmeniä sähkölaitteita

Ihmisten käytössä on nykyään valtava määrä erilaisia sähkölaitteita: matkapuhelimia, kaukosäätimiä, kannettavia tietokoneita, tabletteja, näyttöjä, kahvinkeittimiä, mikroaaltouuneja, televisioita.

Yhdessä kodissa voi olla jopa kymmeniä erilaisia sähkölaitteita. Jotta laitteet toimisivat parhaalla mahdollisella tavalla eivätkä häiritsisi toisiaan, ne on testattava.

Sähkölaitteiden ja niiden osajärjestelmien on myös täytettävä kansainväliset standardit.

Uuden testilaboratorion myötä kansainväliset kriteerit täyttävät akkreditointipalvelut ovat jatkossa saatavilla Tampereella, sillä Nokian ja Microsoftin aikana laboratorio on ollut FINAS:n akkreditoima laboratorio.

FINAS on Suomen kansallinen akkreditointielin. Se on mukana kaikissa eurooppalaisten ja kansainvälisten järjestöjen tunnustamissopimuksissa.

Tampereen testilaboratorion myötä DA-Groupin tarjoamat palvelut ja testianalyysit sekä ympäristö- ja olosuhdetestaukset laajenevat merkittävästi.

- Me voimme jatkossa antaa tyyppihyväksyntöjä. Kun joku laite on täällä testattu, se täyttää kaikki kansainväliset standardit ja on markkinakelpoinen kaikkialla maailmassa, Kotiniemi sanoo.

Testejä ovat esimerkiksi tärinä-, ravistelu- ja jyskytystestit. Lisäksi tehdään erilaisia sähköisiä, sähköakustisia ja RF-mittauksia. Ympäristö- ja olosuhdetestauksissa käytössä on muun muassa aurinkosimulaattori.

Kaikkiin esineisiin kohdistuu ulkona paljon Auringosta tulevaa ultraviolettia säteilyä. Huono materiaali ei kestä uv-säteilyn rasitusta, ja pinta harmaantuu ja halkeilee.

- Aurinkosimulaattorin avulla näemme, miten laitteissa käytettävät materiaalit uv-säteilyä sietävät.

Myös silmälle näkymättömiin vaikutuksiin päästään käsiksi, sillä käytössä on muun muassa 3D-röntgenlaitteisto ja pyyhkäisyelektronimikroskooppi. Niillä nähdään laitteista jopa muutamien nanometrien eli millimetrin miljoonasosien kokoisia yksityiskohtia.

Esineiden internet kiinnostaa

Esineiden internet (IoT) on yksi merkittävä kasvun alue, johon Kotiniemi on jo katseensa suunnannut. Tampereella voidaan pian mitata, kuinka erilaiset laitteet viestivät tukiasemien kanssa ja kommunikoivat verkossa.

- Nokia on aikanaan rakentanut nämä laboratoriot matkapuhelimien tuotekehitystä varten. Kun esineiden internet lyö itsensä läpi globaalisti, verkossa tulee olemaan enemmän IoT-laitteita kuin matkapuhelimia.

Huone kuin äärettömän suuri tyhjä tila – sama ilmiö suojelee lentokoneen matkustajia salamaniskulta

Tässä kuusi laitetta, joilla matkapuhelintasi rääkätään – näin testilaboratoriossa toimitaan

Rakennettiin 1997

Nokia: Hervannassa Hermia 4 -rakennuksessa sijaitseva testilaboratorio on rakennettu alun perin Nokian käyttöön 1997.

Microsoft: Microsoftin haltuun tilat siirtyivät huhtikuussa 2011. Laboratoriossa tehtiin joitakin töitä vielä vuoden 2016 aikana.

DA-Group: Forssassa päämajaansa pitävän DA-Groupin Microsoftilta hankkimissa tiloissa toiminta on tarkoitus käynnistää helmikuun loppuun mennessä.

Palvelukeskus: DA-Group pystyy testilaboratorion hankinnan myötä tarjoamaan jatkossa akkreditoituja testauspalveluja kattavasti eri alojen elektroniikkaratkaisuihin ja mobiilisovelluksiin. Syntyvän palvelukeskuksen tuotepaletti kattaa koko ketjun eli tuotantokehityksen ja suunnittelun, testauksen ja validoinnin, laitevalmistuksen ja elinkaaripalvelut.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Tepi

    Ei ole listalla, koska akkreditointi myönnetty Microsoft Mobilelle, päättyneistä löytyy T117. Jutussahan lukee ”on ollut”, ei on akkreditoitu:
    ”…sillä Nokian ja Microsoftin aikana laboratorio on ollut FINAS:n akkreditoima laboratorio.”

    Uusi toimija tarvitsee uuden akkreditoinnin, jota ei vielä taida olla.

  • Teppo

    Akkreditointia ei löydy Finasin listalta, lienee siis vain haavetta samoin kuin esim. FCC listaus jos maailmanlaajuisiesta kelpoisuudesta puhutaan. Lisäksi testauslaboratorion toimialaan ei kuulu sertifiointitoiminta eli tyyppihyväksyntöjen myöntäminen. Harmittavaa harhaanjohtamista vaikka labra hieno onkin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet