pirkanmaa

Nimessä olikin yhdysmerkki: Tampere-yliopisto ei silti saa ymmärrystä

Ossi Ahola / Aamulehden arkisto
Nimessä olikin yhdysmerkki: Tampere-yliopisto ei silti saa ymmärrystä

Suomen kielen asiantuntijat pitävät nykyistä Tampereen yliopistoa edelleen parhaana vaihtoehtona.

Kati KalliosaariAamulehti

Tampereen uuden Tampere3-korkeakoulun nimestä on syntynyt sekaannus. Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso viestitti Aamulehdelle lauantaina, että Tampereen yliopiston hallituksen nimiehdotus on Tampere-yliopisto yhdysmerkillä, ei suinkaan Tampere yliopisto, niin kuin Aamulehdessä aiemmin kerrottiin.

Väärinymmärrys syntyi puhelinhaastattelussa, jossa yhdysmerkistä ei erikseen mainittu.

Tampereen yliopistossa yli 20 vuotta suomen kielen ja kielenhuollon lehtorina toiminut Sirkka Wahlstén ei silti ole vakuuttunut.

- Tampere-yliopisto yhdysmerkillä on ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin Tampere yliopisto, joka ei olisi ollut edes suomea. Mutta ei sekään hyvä ole, Wahlstén toteaa.

Wahlstén ymmärtää, että esitetty nimi on kompromissi, mutta hänen mielestään varsin huono sellainen.

- Kyllä Tampereen yliopisto on ehdottomasti paras vaihtoehto. Suomessa pitää kunnioittaa suomen kieltä ja suomenkielisiä nimiä, Wahlstén toteaa.

Kielipoliisi: "Tampere-yliopiston yhdysmerkki pelasti päivän"

Twitterissä ja Facebookissa Kielipoliisina vaikuttava suomen kielen maisteri Riitta Suominen kertoo, että iltapala meni väärään kurkkuun, kun hän kuuli nimiehdotuksen – joka sittemmin onneksi paljastui väärinkäsitykseksi.

Tampere yliopisto ilman yhdysmerkkiä olisi Suomisen mukaan ollut tyrmäävä nimi uudelle yliopistolle.

- Tampere-yliopisto on ainakin oikein kirjoitettu, kyllä se vaatii yhdysmerkin. Minä silti suosisin genetiiviä ja kirjoittaisin Tampereen yliopisto, Suominen toteaa.

Genetiivin karttelu on Suomisen mukaan ollut yrityksissä pitkään suuntauksena. Suomen kielessä nimet kuitenkin taipuvat.

- Markkinointi-ihmisillä on taipumus ajatella nimiä pelkkinä logoina, kuvina ja liikemerkkeinä. Jos tälle tielle lähdetään, niin kohta meillä on Tampere kaupunki, Suominen toteaa.

Hän korostaa, että nimistä pitäisi aina neuvotella kielen asiantuntijoiden kanssa.

- Taivutuspäätteet ovat olennainen osa suomen kielen merkityksiä. Jos teemme kielen- ja suositustenvastaisia nimiä, lukijat ja kirjoittajat hämmentyvät. Se on käytettävyysongelma, Suominen huomauttaa.

Mikä sitten olisi paras nimi uudelle yliopistolle?

– Jos minulta kysytään, niin Tampereen yliopisto. Siitä on olemassa käännös, jota voidaan käyttää englanninkielisissä teksteissä. Pysytään yhdessä kielessä kerrallaan ja toimitaan sen sääntöjen mukaan.

Suomisen mukaan suomen kielen häpeily englannin rinnalla on pienen kielialueen ongelma. Omaa kieltä ei osata arvostaa eikä siitä huolehdita.

- Jos meillä on sata suomalaista luentosalissa ja sinne tulee yksi englanninkielinen, niin kaikki alkavat suoltaa englantia ylihuomaavaisuuden ja kansainvälisyyden ilosta, Suominen kuvaa.

TTY:llä eri ehdotus

Tampereen yliopiston hallituksessa oli esillä myös muita nimivaihtoehtoja, esimerkiksi Tampere3 ja Tampereen uusi yliopisto. Tampereen teknillinen yliopisto on jo ehtinyt julkisuudessa esittää yhdistyvän korkeakoulun nimeksi Tampereen uutta yliopistoa.

Tampereen ammattikorkeakoulun hallitus ottaa vielä kantaa yliopiston nimeen kokouksessaan ensi viikolla.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tekee lopullisen laki- ja nimiesityksen eduskunnalle.


Lue myös nämä


Kommentit (18)

 • valiokuntaleivos

  @8.10.2016 | 15:16
  Tampere-yliopiston nimen jakaminen kahdelle riville:

  Tampe-
  re-yliopisto

  Tampere-y-
  liopisto

  kjeh, kjeh

 • Nimetön

  ”Yliopisto”-sanaa ei kirjoiteta isolla, jos se on nimen osana! Ei se ole mikään erisnimi. Tuokin on jotain englannin vaikutusta, että tämä asia on hämärtynyt.
  Ei siis näin: Tampere-Yliopisto tai Tampereen Yliopisto, vaan näin: Tampere-yliopisto tai Tampereen yliopisto.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio