Nietzscheä ja salakuljetettuja perunoita – Nekalan siirtolapuutarhurit paljastivat paratiisinsa

Elias Lahtinen
Nietzscheä ja salakuljetettuja perunoita –  Nekalan siirtolapuutarhurit paljastivat paratiisinsa

Pirjo Hakama on tänä kesänä keskittynyt enemmän Nietzscheen ja barokkimusiikkiin kuin kitkemiseen. Henderson-koiraa kiinnostaa Brightonista hankittu kumikana.

Tuija SiltamäkiAamulehti

Adjektiivit loppuvat kesken, kun yrittää kuvailla, millaiselta Nekalan siirtolapuutarhassa näyttää juuri nyt. Kaikki tavallisimmat ylisanat tuntuvat latteilta. "Kaunis", "idyllinen" ja "sympaattinen" eivät mitenkään pysty tiivistämään näkymää, jonka vierailijat kohtasivat, kun Nekalassa vietettiin sunnuntaina valtakunnallista Avointen puutarhojen päivää. Helt magiskt, sanoisi ruotsalainen.

Yritetään silti.

Harmaa villakoira Henderson kiikuttaa keltaista kumikanaa ympäri puutarhaa.

- Tämä on nyt tällainen puutarha, jossa emäntä ei ole kitkenyt, vaan lukenut Nietzscheä ja kuunnellut barokkimusiikkia koko kesän, toteaa Pirjo Hakama.

Hakamalla on menossa seitsemäs kesä siirtolapuutarhassa. Rehevällä pihalla kasvaa useita omenapuita, joista lahoin tosin on haljennut ylikuormituksen takia "dramaattisesti". Yhteensä pihassa kasvaa ainakin sata kasvia, ihan tarkkaa kirjaa Hakama ei pidä.

- Minä voin näyttää sellaisen biodiversiteetin että. Täällä on vähän summerhilliläinen meno: jokainen saa kasvaa, missä haluaa.

Katso videolta, mikä oli Kirsi Niemisen puutarhan vetonaula, ja millaisia vinkkejä Seija Jaakkola sai päivän aikana.

 

Kylmä talvi ja kotilot ovat tehneet tuhoja Hakaman puutarhassa. Kaikki bellikset kuolivat. Kulttuurihistoriallisesti merkittävä perunakanta sentään voi kohtalaisesti.

- Äitini salakuljetti 1980-luvulla kaksi perunaa Nepalista Suomeen. Nämä ovat niistä lähtöisin.

Elias Lahtinen
Jaana Herrasella oli pihallaan perhosbaari, joka houkutteli paikalle sekä neito- että nokkosperhosia.

Jaana Herrasella oli pihallaan perhosbaari, joka houkutteli paikalle sekä neito- että nokkosperhosia.

Monen siirtolapuutarhan pihalla on kahvi-tai mehutarjoilua, mutta Jaana Herrasen puutarhassa on ainakin persoonallisimmin nimetty tarjoilupiste: perhosbaari. Aurinkoinen sää on puutarhaharrastajien lisäksi houkutellut Herrasen pihalle koko joukon neito- ja nokkosperhosia.

- Tämä on vähän tällainen viidakko, Herranen toteaa.

Herrasen puutarhassa on vältytty suurimmilta tuholaisilta. Etanoita ei ole näkynyt. Eräs vierailija lohkaisee, että olisi pitänyt tuoda muutama tuliaisiksi siirtolapuutarha-alueen toiselta puolelta, jos Herranen on kerran päässyt niin helpolla.

Herrasella on ollut siirtolapuutarha on yli 20 vuotta. Paikalla käydään, kun ehditään.

- Välillä tekisi mieli myydä koko paikka. Mutta aina, kun saa jonkun hienon kukan kukkimaan, niin se kyllä palkitsee.

Elias Lahtinen
Hilkka Koivusella on ollut siirtolapuutarha jo 33 vuotta. Tänä kesänä ruusu kukki ensimmäistä kertaa kauniisti. Veljenpoika Raimo Koivunen tuli käymään Ruotsista.

Hilkka Koivusella on ollut siirtolapuutarha jo 33 vuotta. Tänä kesänä ruusu kukki ensimmäistä kertaa kauniisti. Veljenpoika Raimo Koivunen tuli käymään Ruotsista.

Hilkka Koivunen on hoitanut siirtolapuutarhatonttiaan jo 33 vuotta. Mökki on itse rakennettu, ja talon nurkalla kohti taivasta kiipivät tomaatit itse luomutomaattien siemenistä kasvatettu. Aitana naapurin tonttia vasten toimii punaviinimarjapensas. Se on vanhaa lajiketta, jota ei saa enää mistään. Kesäkeittiössä tulee kokkailtua viileällä ilmalla

Täällä tuholaisia on ollut riesaksi asti. Etanat ovat ahmineet koko kilpikierron.

- Niitä on kompostin joka lokerossa, Koivunen sanoo.

Mutta onneksi puutarhanhoito myös palkitsee. Kesäkeittiön seinällä kasvava ruusu oli tänä vuonan ensimmäistä kertaa oikein komea. Koivunen näyttää puhelimestaan kuvan todisteeksi.

- Seuraavana päivänä alkoi sataa, ja kukat mätänivät.

Elias Lahtinen
Sari Mulcahy on omien tietojensa mukaan alueen ainoa, jolla ei ole omaa mökkiä. Muutama piharakennus hänellä kuitenkin on.

Sari Mulcahy on omien tietojensa mukaan alueen ainoa, jolla ei ole omaa mökkiä. Muutama piharakennus hänellä kuitenkin on.

Kaiuttimesta vienosti raikaavaa Careless Whisper toivottaa vierailijan tervetulleeksi Sari Mulcahyn puutarhaan.

- Taidan olla täällä ainoa, jolla ei ole mökkiä. Tuossa on makuuhuone ja tuossa kodinhoitohuone ja tuolla terassi, Mulcahy osoittelee pieniä piharakennuksia.

Kasvillisuuden puolesta Mulcahyn piha on hieman tyypillisempi: mustia, punaisia ja valkoisia viinimarjoja, karviaisia, vadelmia, sipulia ja perunaa. Erikoisuutena ovat goji-marjat, jotka tosin kasvavat hieman heikonlaisesti.

Varsinainen tragedia kohtasi kuitenkin ruusuja, esikkoja ja punaukonhattuja, jotka joutuivat kaikki vaikean talven uhreiksi. Etanoita ja kotiloita varten Mulcahyllä on jemmassa etikkapurkki – mutta ei niitäkään viitsisi ihan asioikseen ryhtyä vainoamaan.

- Ärsyttää tappaa niitä, mutta ärsyttää sekin, että ne tappavat minun kasvejani.

Siinäpä viimeisen päälle nekalalaista elämänfilosofiaa.

Avoimet puutarhat

Avoimet puutarhat on valtakunnallinen tapahtuma, jota on vietetty vuodesta 2012 asti. Tuolloin mukana oli 300 puutarhakohdetta, joissa vieraili yhteensä noin 40 000 ihmistä.

Tänä vuonna mukana oli lähes 500 puutarhaa. Mukana on muun muassa omakotitalojen pihoja, arboretumeja ja hautausmaita.

Pirkanmaalta mukana oli 28 kohdetta. Nekalan siirtolapuutarhasta tapahtumaan osallistui yli kymmenen viljelijää. Noin 15 palstalla oli myös kirpputori.

Tapahtuman järjestävät Puutarhaliitto ry yhteistyössä Kotipuutarha-lehden, Svenska Trädgårdsförbundetin ja Fiskars Oy:n kanssa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio