Pirkanmaa

Näin Iranissa syntynyt Ali kasvattaa mansikoita ilman aurinkoa: ”Tammikuussa saa tulla maistamaan”

JUKKA VUOKOLA
Näin Iranissa syntynyt Ali kasvattaa mansikoita ilman aurinkoa: ”Tammikuussa saa tulla maistamaan”

Ali Amirlatifin Evergreen Farm Oy:ssä kasvit istutetaan ruukkuihin pystyssä oleviin sylintereihin, joita pyöritetään sähkömoottorilla. Auringonvalo korvataan led- tai loisteputkivaloilla.

Jorma Huovinen Aamulehti

Ali Amirlatifi, 49, kurkkii sylintereiden välistä kummallisessa led-valossa M-realin vanhoissa tehdastiloissa Tampereen Lielahdessa.

Pystyssä olevissa sylintereissä on pieniä ruukkuja, joihin istutetaan aivan pian ensimmäiset mansikantaimet.

Insinööri Amirlatifin sekä teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekesin rahoilla on syntymässä vesiviljelyyn perustuva kasvitehdas (plant factory) Evergreen Farm Oy eli Ikivihreä maatila.

Yrittäjän tavoitteena on ryhtyä kasvattamaan esimerkiksi mansikoita, mustikoita tai salaattia ympärivuotisesti ravinneliuoksessa ja ilman luonnonvaloa.

- Tammikuussa saa tulla maistamaan ensimmäisiä täällä tuotettuja mansikoita. Takaan, että ne ovat vähintään yhtä hyviä kuin kesällä Tammelantorilla, uhkuu Amirlatifi intoa.

Tontti jo Nokialla

Amirlatifilla on suuret suunnitelmat. Hän on ehtinyt varata Nokian Pitkästäniemestä jo kolmen hehtaarin suuruiset maa-alueet, joita kaupunki päätti juuri lähteä kaavoittamaan marjatehdasta varten.

Suunnitelmissa on 31 miljoonaa euroa maksava tehdas, joka pystyisi tuottamaan vuodessa 45 miljoonaa kiloa mansikkaa tai 75 miljoonaa kiloa mustikoita.

Yrittäjän silmissä siintelee myös kukkien tai jopa viinirypäleiden kasvattaminen.

Arvioidut tuotantomäärät ovat suuria, sillä koko Suomen avomaan mansikkatuotanto oli viime vuonna 13 miljoonaa kiloa. Tähtäimessä onkin viedä suurin osa tuotannosta ulkomaille.

- Olen testannut menetelmää kolme vuotta kotioloissa, ja se toimii. Ideana varsinaisessa tehtaassa on, että yhdelle yhdeksän neliön suuruiselle alustalle istutetaan sylintereihin kaikkiaan 2 804 tainta. Tarvitaan 30 metriä korkea tuotantotila, sillä alustoja on tarkoitus laittaa 12 päällekkäin. 33 648 tainta yhdessä tornissa.

Täynnä tekniikkaa olevaa tehdasta ohjattaisiin tietokoneella ja tuotantoa roboteilla.

Plant factory ei käytä luonnonvaloa, vaan aurinko korvataan led- tai loisteputkivaloilla. Tähänkin Amirlatifi lupaa tuoda vielä aivan uutta teknologiaa.

Täydellinen kierto

Tulevaan mansikkatehtaaseen toteutetaan suljettu kierto eli ravinteiden kierrätyksessä päästään lähelle sataa prosenttia.

Kasvit istutetaan villaan, ja ne saavat ravinneliuosta kasteluputkien ja suuttimien kautta.

Tampereen kaupungin hankekehitysjohtaja Reijo Väliharju on innoissaan Amirlatifin ainutlaatuisesta pioneerihankkeesta.

50 000 neliötä tarjolla

- Haemme vanhalle tehdasalueelle nimenomaan Amirlatifin kaltaisia ympäristöä säästävään ja kestävään kehitykseen perustuvia yrityksiä. Lielahdessa tarjolla olisi 50 000 neliötä tuotantokäyttöön.

Väliharju sanoo olevansa tyytyväinen, että voi tarjota Amirlatifin pilottihankkeelle toimivan tilan.

- Käymme parhaillaan neuvotteluja myös energiatoimialan yritysten kanssa. Haluamme luoda Lielahteen ekosysteemin, jossa yritykset voisivat tukeutua toisiinsa ja kehittää yhdessä aluetta.

Tästä kasvitehdasviljelyssä on kysymys

Ali Amirlatifi on syntynyt vuonna 1967 Iranissa.

Joutui 16-vuotiaana Iranin ja Irakin väliseen sotaan.

Isä auttoi poikansa Turkin, Portugalin, Saksan ja Ranskan kautta Kanadaan, mistä hän sai turvapaikan.

Opiskeli Kanadassa ja Iowan yliopistossa Yhdysvalloissa. Kauppatieteiden kandidaatti ja insinööri.

Suomalainen vaimo Taru.

Perusti vuonna 2005 Finntakuu Oy:n

Vesiviljely (hydroponinen) tarkoittaa kasvin kasvattamista ravinneliuoksessa.

Villaan upotetut kasvit ottavat ravinteet suoraan vedestä.

Kasvitehtaassa kasveja viljellään ilman luonnonvaloa sisätiloissa.

Aurinko on korvattu led- tai loisteputkivaloilla.

Kasvit istutetaan pystyssä oleviin sylintereihin, joita pyöritetään sähkömoottorien avulla. Näin kasvit saavat valoa tasaisesti.

Jokaisella kasvatusyksiköllä on oma vesi- ja ravinnetankkinsa.

Sadonkorjuuseen on kehitteillä robotti.


Lue myös nämä


Kommentit (21)

  • Puutarhuri

    Mansikka vaatii ihan erilailla valoa tuottaakseen satoa kuin salaatit ja kurkut, joita Suomessa viljelläänkin talvella lamppujen alla. Ledivalolla kasvatettu mansikkakilo maksaa pelkän sähkön muodossa jo n. viisi euroa/ kilo. Jos ajatellaan millainen sähkölasku tulee 45 milj. kilosta, sanoisin hankkeen kuulostavan jo ekokatastrofilta.

  • Start-up pusher

    Loistavaa invostointia ja inventointia!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio