Essi RundgrenMoro

Tampereen Rantatunneliin ei mopoilla, moposkoottereilla ja hitailla traktoreilla ole asiaa. Mopoautolla ajo on sallittu, mutta nuoria kehotetaan harkitsemaan muita reittejä.

Liikenneturvallisuusasiantuntija Suvi Vainio kertoo, että pohtiessaan mopoautoilun kieltämistä Rantatunnelissa Pirkanmaan ely-keskus törmäsi käytännön ongelmaan: ei ole olemassa liikennemerkkiä, jolla mopoautolla ajon voisi kieltää. Mopoauto määritellään kevyeksi nelipyöräksi, joten sillä liikennöintiä ei voi rajoittaa muita hitaita ajoneuvoja koskevilla kieltomerkeillä.

– Mopoautoilun kieltävästä liikennemerkistä tulisi aikamoinen toteemi lisäkilpineen. Sellaisen tulkinta olisi liikenteessä vaikeaa, Vainio sanoo.

Vainion mukaan kieltomerkin puuttuminen oli yksi syy siihen, miksi ely-keskus päätti sallia mopoautolla ajon Rantatunnelissa.

Muualla ei mautoilla

Ely-keskus haki tukea päätökselleen selvittämällä mopoautoilun riskejä ja hitaita ajoneuvoja koskevia käytäntöjä muissa Pohjoismaissa. Selvisi, että suomalainen mopoautokulttuuri on varsin ainutlaatuinen.

Tanskassa hitaankin ajoneuvon kuljettamiseen vaaditaan B-ajokortti, joten mopoautoja ei liikenteessä juuri näy. Ruotsissa hitaalla ajoneuvolla ajo on tunnelissa kielletty, mutta siellä harkitaan kieltoa uudestaan, jos mopoautojen määrä lisääntyy.

Ely-keskus mittasi myös Kekkosentiellä kulkevien mopoautojen määrää ja nopeuksia. Rantatunnelissa nopeusrajoitus on 60 kilometriä tunnissa.

– Mopoautot kulkivat 45–60:tä kilometriä tunnissa, joten ero muihin ajoneuvoihin ei ole kovin suuri, Vainio kertoo.

Moroon yhteyttä ottanutta lukijaa hidas nopeus huolettaa. Hän huomauttaa, että raskaalle liikenteelle tulee tunneliin ohituskielto.

– Miten kukaan voi kuvitella, että rekka ajaa mopoauton perässä 45:tä kilometriä tunnissa?

Lukija pohtii, luodaanko tunneliin näin ollen kuorma-autoille sakkoansa ja muulle liikenteelle turvallisuusriski, kun raskas liikenne vaihtaa kaistaa ohittaakseen mopoauton.

– On totta, että raskas liikenne joutuu ajamaan tunnelissa mopoautojen perässä. Tunneli ja ohituskielto ovat kuitenkin melko lyhyet ja nopeusrajoitus 60 kilometriä tunnissa Vainio vastaa.

Valitse turvallisin reitti

Vaikka mopoautolla ajoa ei Rantatunnelissa kielletä, kehottaa Vainio nuoria ja heidän vanhempiaan pohtimaan, onko tunneli mopoautolle turvallisin reitti.

– Suurimman riskin tunnelissa aiheuttavat mahdolliset turhat mopoautojen ohitukset.

Vainio kertoo, että ely-keskus seuraa, miten mopoautoilu sujuu tunnelissa. Mikäli ongelmia ilmenee, harkitaan kieltoa uudelleen.

– Silloin törmätään kuitenkin taas samaan ongelmaan siitä, että ei ole olemassa mopoautolla ajoa kieltävää liikennemerkkiä.


Lue myös nämä


Kommentit (82)

  • HARA KIRI

    Onneksi mopo”autot” tulevat katoamaan liikenteestä pian. Uskomatonta, että niitä ylipäätään otettiin Suomessa myyntiin. Saakos tunnelissa ajaa polkupyärällä? Ja ei vai? Samoin vois kieltää näitten äidinpikkumussukoiden terrorisoinnin tunnelissakin.

  • Nimetön

    ”Tanskassa hitaankin ajoneuvon kuljettamiseen vaaditaan B-ajokortti” Miksi Suomi on tyhmä tässäkin lajissa?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio