pirkanmaa

Monen viikon postit katosivat: Tuntematon muutti kaupunginvaltuutetun kotiosoitteen ilman lupaa

Monen viikon postit katosivat: Tuntematon muutti kaupunginvaltuutetun kotiosoitteen ilman lupaa

Irene Roivainen on vihreiden kaupunginvaltuutettu Tampereella.

Heidi Pesonen, Aapo RiihimäkiAamulehti

Tamperelainen kaupunginvaltuutettu Irene Roivainen (vihr) on joutunut erikoiseen tilanteeseen. On käynyt ilmi, että hänen postinsa on yllättäen käännetty Poste restante -osoitteeseen. Itse hän ei ole kääntöä tehnyt.

Poste restante tarkoittaa palvelua, jossa postit noudetaan postitoimistosta.

Ensimmäisen kerran Roivainen kummasteli asiaa, kun eräät hänen odottamansa asiakirjat eivät tulleet postista perille. Sitten hänen äidilleen lähetetty lasku palautui laskuttajalle. Äidin postit on käännetty Roivaisen osoitteeseen.

- Laskuttaja soitti, että mistä on kysymys. Laskussa oli oikea osoite ja postimerkit, ja se palautui niin, että siinä luki, ettei sitä ole noudettu postista, Roivainen kertoo.

Hän soitti Postin palvelunumeroon, joka otti asian selvittääkseen. Meni melkein viikko, ennen kuin Roivaiselle soitettiin ja kerrottiin, että hänen postinsa on käännetty Poste restanteen.

- Sieltä sanottiin, että joku on tehnyt osoitteenmuutosilmoituksen lokakuun puolivälistä noin kuukauden ajaksi ja kysyttiin, enkö tosiaan ole tehnyt sitä itse.

Roivaisen poika huolestui, että teon takana voi olla se, että joku on tilannut Roivaisen nimissä tuotteita ja noutanut ne väärennetyn valtakirjan avulla.

- Olen tehnyt nyt poliisille rikosilmoituksen netin kautta, Roivainen toteaa.

Vielä ei siis tiedetä, mistä tapahtuneessa on kyse. Roivaiselle tilanne on joka tapauksessa aiheuttanut harmia. Lehdet ovat palautuneet lähettäjille ja laskut viivästyvät.

- Tämä on aivan outo tapaus. Ensimmäisenä tuli mieleen, olisiko tässä poliittinen motiivi. Nyt kuitenkin paljon suurempi huoli on se, että tarkoitusperät ovat olleet rikolliset, Roivainen sanoo.

Kiusanteko mahdollista

Postin kääntäminen uuteen osoitteeseen ilman, että itse saaja on siitä tietoinen, on valitettavasti mahdollista, kertoo Postin riskinhallinta- ja turvallisuusjohtaja Markku Rajamäki.

Osoitteenmuutoksen voi tehdä tällä hetkellä kahdella eri tavalla: verkossa sekä kirjallisesti lomakkeella. Verkossa tehtävä osoitteenmuutos vaatii tunnistautumisen, jonka voi tehdä esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.

Jonkun toisen postin kääntäminen onnistuu periaatteessa siis väärentämällä allekirjoitus lomakkeeseen.

Rajamäen mukaan nykyään noin 80 prosenttia osoitteenmuutoksista tehdään verkossa ja viidennes lomakkeella. Yhteensä ilmoituksia tehdään postille noin 700 000 vuodessa.

Aikaisemmin ilmoituksen on voinut tehdä myös puhelimitse. Rajamäen mukaan tästä luovuttiin heikon turvallisuuden vuoksi.

Osoitteenmuutoksesta tulee aina vahvistuskirje. Se lähetetään osoitteeseen, joka on vahvistuskirjeen lähettämisen aikaan Postin tiedossa oleva henkilön asuinosoite. Näin vahvistuskirje voi mennä osoitteeseen, joka on vaihdettu saajan tietämättä .

Taustalla laki

Miksi sitten riskialtis käytäntö on mahdollinen?

Syy on siinä, että ilmoituksia kerätään samassa prosessissa sekä Postille että maistraateille. Maistraateille tehtäviä ilmoituksia koskevat kotikuntalain säännökset, jotka edellyttävät, että osoitteenmuutoksen voi tehdä myös kirjallisesti.

- Lomakeprosessi koskee noin 200 000 henkilöä. Jos me edellyttäisimme jonkinlaisia varmistuksia esimerkiksi niin, että lomake pitäisi toimittaa henkilökohtaisesti postin palvelupisteeseen, se olisi asiakkaitten kannalta haasteelliselta ja tavallaan veisi kotikuntalain kirjalliselta ilmoittamiselta pohjaa. Mikä kirjallinen prosessi on se, johon liittyy myös henkilökohtainen käynti jossakin?

- Kontrollia voisi periaatteessa lisätä myös aina tehtävällä tarkastussoitolla, mutta se olisi erittäin kallis ja haastava toteuttaa, eikä estäisi väärinkäytöksiä kaikissa tapauksissa. Lisäksi tämäkin malli olisi kallis toteuttaa

Rajamäki tunnustaa tilanteen ongelmallisuuden.

- Tasapainoilemme sen kanssa, miten yhdistämme tarpeet, jotta prosessi olisi järkevä asiakkaiden kannalta, kustannustehokas ja turvallinen tapa kaikille osapuolille hoitaa asia.

Rajamäki ei tiedä väärinkäytösten tarkkaa määrää, mutta uskoo sen olevan vähäinen ainakin verrattuna lomakeilmoitusten kokonaismäärään.

Muokattu 9.11.2016 kello 20.20 virheellinen aikamuoto.


Lue myös nämä


Kommentit (19)

 • Restante in peace

  Kuka korvaa, kun pankin erillisissä kuorissa lähettämä luotto/pankkikortti JA tunnuslukukirje molemmat menevät poste restanteen ja konna alkaa höylätä postipetoksen uhrille pitkää velkaa?

  Kuka korvaa, jos henkilö tilaa petoksella naapurin postit kotiinsa. Selailee ne läpi, liimaa kuoret kiinni ja palauttaa ne naapurin luukkuun ’iltapostina’, eikä naapuri tiedä mitään? Valtiosalaisuudet, lakikirjeet, syöpähoitokirjeet, laskut, tilaukset ja yksityiselämä vuotaa naapurille niin idässä kuin lännessä. Jos konnaa ei saada kiinni, joutuuko silloin Posti-Itella vastaamaan maanpetoksesta?

  Onko tosiaan niin, että posti harjoittaa nykyään kaupungissa lauantai- ja yöjakelua vai onko minunkin postini kierrätetty muiden kautta?

 • rv

  Osoitteenmuutoksesta tulee aina vahvistuskirje. Se lähetetään osoitteeseen, joka on vahvistuskirjeen lähettämisen aikaan Postin tiedossa oleva henkilön asuinosoite. Näin vahvistuskirje voi mennä osoitteeseen, joka on vaihdettu saajan tietämättä .

  voi mennä osoitteeseen,
  VOI ?? mihinkä muualle posti sen VOI viedä
  Yksinkertaisuus ei ole synti virkaihmisillä
  ja jos on vielä jokin jäsenkorttiolemassa

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet