Harrasta

Miten päästä isoksi nimeksi Youtubessa? Tamperelainen Sanni, 17, on tuben konkari, katso vinkit

Toisaalta taidetta rakastava lukiolainen, toisaalta some- ja tubekanavissa postaava vloggaaja. Hän on Sanni Kelokaski, joka sanoo tietoisesti ei oman kanavansa kaupallisuudelle ja pinnallisuudelle.

Ossi Ahola
Miten päästä isoksi nimeksi Youtubessa? Tamperelainen Sanni, 17, on tuben konkari, katso vinkit

Tamperelainen Sanni Kelokaski tunnetaan vlogista nimeltä TheSunnysVlog.

Outi Suoranta tekstit // Ossi Ahola, kuvat

– Moikka kaikille, tervehtii tubettaja TheSunnysVlogin videossa. Nuoren naisen taidepainotteisessa huoneessa kuvattu video on kerännyt hieman alle 20 000 katselukertaa. Samankaltaisia videoita on useita, ja aiheina ovat taide, musiikki, koulu ja päivän tapahtumat. Eräänlainen videopäiväkirja siis.

Kaikissa videopostauksissa tunnelma on yhtä välitön, luonnollinen ja suora. Juuri sellainen on myös vlogin pitäjä, Sanni Kelokaski. Pitkänhuiskea 17-vuotias Kelokaski on pitänyt jalat maassa tubettamisen suhteen.

Viimeaikaiset postaukset ovat jääneet koulukiireiden ja muiden projektien myötä vähän vähäisemmälle, mutta se on ollut myös tietoinen valinta.

– En halua olla pinnallinen tai paljastaa liikaa henkilökohtaisuuksia. Siksi olenkin vähän hidastanut tahtia, ettei tubettaminen räjähdä käsiin.

Sanni neuvoo, miten pääset vloggaamisen alkuun:

 

Pieni tekijä

Jollekin suosiota himoitsevalle TheSunnysVlogin tilaajamäärät ja katselukerrat olisivat vaatimattomia ja vaatisivat huomattavaa lisämainostusta. Kelokaski on kuitenkin kieltäytynyt useista yhteistyökuvioista pysyäkseen vaatimattomana ja pienenä tekijänä.

– Minulla ei ole päämääränä päästä Tubeconin lavalle pääosaan, enkä innostu tubettamisen kaupallistamisesta tai julkisuudesta yhtään.

Silti onkin ollut erikoista, kun pikkutytöt ovat tulleet pyytämään nimikirjoitusta ja Kelokaski tunnistetaan tubettajien tapahtumissa ja ihan arjessakin.

Miten tähän kaikkeen on päästy, kun Sanni on kuitenkin vasta 17-vuotias?

Viisi vuotta sitten 12-vuotias Kelokaski oli armoton Harry Potter -fani. Erilaisia blogeja seuratessaan Kelokaski näki videopostauksia.

Ossi Ahola
Sannia eivät kiinnosta massa-aiheet tai sponsoroidut tuotokset. <br>Tubemaailman liiallinen tuotteistaminen saa häneltä kritiikkiä.

Sannia eivät kiinnosta massa-aiheet tai sponsoroidut tuotokset. <br>Tubemaailman liiallinen tuotteistaminen saa häneltä kritiikkiä.

Erityisesti Mansikkka-nimisen nuoren naisen postaukset viehättivät, ja Sanni päätti tehdä ensimmäiset videot vanhempien pikkupokkarilla.

Nyt kuvauslaitteisto on hieman kehittynyt, mutta Kelokaski naurahtaa tekevänsä videot järjestelmäkameralla, jossa ei ole edes taittuvaa näyttöä.

– Tekniikka ei ole minulle pääasia, vaan se, että tulee laadukasta jälkeä ja kamera toimii.

Ossi Ahola
Sanni Kelokasken ensimmäisiä tubettaja-esikuvia oli Mansikkka.

Sanni Kelokasken ensimmäisiä tubettaja-esikuvia oli Mansikkka.

Kaikki limittyy yhteen

Kelokaski tekee tube-videoita juuri niistä aiheista, joita hän itsekin seuraa. Massavideoista tai sponsoroiduista tube-videoista nuori lukiolainen ei piittaa.

– Massavideot on kepeää viihdettä, ja niissä liikkuu helppoa rahaa.

Sannin muut harrastukset näkyvät tubettamisessa. Kolme itse tehtyä taidekirjaa, kitaransoitto, laulaminen ja tubettaminen. Mitä jos pitäisi valita joku ylitse muiden harrastusten?

- Ehkä taide on näistä kaikkein rakkain, mutta ihanteellistahan olisi jos nämä kaikki saisivat elää rinnalla tasavahvoina, tai ainakin limittyisivät vahvasti yhteen. Niin kuin nyt.

Ossi Ahola
Sannin videoilla kuuluu myös hänen musikaalisuutensa.

Sannin videoilla kuuluu myös hänen musikaalisuutensa.

Splayn tubetalliin pääsy on ollut nuorelle tubettajalle tärkeä osa verkostoitumista. Tosin vahvaa roolia yhteisössä Kelokaski on ottanut jo ennen tallipäätöstäkin.

– Olen ollut järjestämässä ensimmäisiä tubettajien miittejä ja Tubeconia. Tuolloin 10 000 seuraajaa oli paljon, nyt suosituimpien tekijöiden seuraajamäärät ovat yli 200 000. Tubemaailman liian tuotteistettu näkökulma sai minultakin tiukkaa kritiikkiä ja nyt näyttää siltä, että seuraavia isompia miittejä pääsevät taas järjestämään tubettajat eikä pelkästään kaupallinen koneisto.

Tubettamisesta ammatti?

Kelokasken perheen vanhemmat Hanna ja Marko eli Mako ovat seuranneet tyttärensä tubetusharrastusta tyynesti sivusta ylpeänä ja silti hieman kummissaan.

- Sanni on pysynyt järkevänä videopostauksissaan, ja ollaan hyvillä mielin seurattu, kuinka katselukertojen kasvaessa on järki pysynyt silti päässä. Tietty jos homma lähtisi aivan käsistä, niin sitten varmaan täytyisi peli viheltää poikki.

– Monen nuoren haaveammatti on tubettaminen. Media-ala ei kuitenkaan työllistä kuin pienen joukon alalle pyrkiviä ja joillekin voi käydä niin, että kuplan puhjetessa onkin ihmeissään, että pitäisikö joku koulutuskin hankkia.

Ja juuri näin ajattelee nuori tubettajakin. Kelokaski haaveilee opettajan ammatista.

– Kuvataidepainotteinen luokanopettaja, joka voisi sivutyönään jatkaa videoprojekteja. Se olisi aika hienoa.

Ossi Ahola
YouTube on internetin videokanava, jolle kuka tahansa kirjautunut voi lisätä sisältöä toisten nähtäväksi. Sanni Kelokaski on tubettanut viitisen vuotta. Tämä näkymä hänen huoneestaan on tullut tutuksi hänen vloginsa tilaajille vuosien varrella.

YouTube on internetin videokanava, jolle kuka tahansa kirjautunut voi lisätä sisältöä toisten nähtäväksi. Sanni Kelokaski on tubettanut viitisen vuotta. Tämä näkymä hänen huoneestaan on tullut tutuksi hänen vloginsa tilaajille vuosien varrella.

Asiantuntijat neuvovat: Näin aloitat tubettamisen

Tubettaminen on yhä suositumpaa. Siitä on tullut nuorten tapa vaikuttaa ja vaikuttua. Yhä vanhemmat suomalaiset tuntevat kanavan maailman ja sen sisällön.Vinkkejä antoavat nyt media-alan yrittäjä ja toimitusjohtaja Risto Kuulasmaa/Tubecon ja executive producer Sanna Rousi/Töttöröö Network.

vlogi

Tubettajien seuraajamäärät ovat olleet jatkuvassa kasvussa jo viimeiset viisi vuotta. Yhä enemmän yleisöä liittyy jatkuvasti mukaan ilmiöön, koska myös koko ajan yhä vanhempi yleisö seuraa Tubea.

Tubettajista on syntynyt tärkeä mielipidevaikuttajien joukko.

Tubettamisessa yleisön ja katsojan raja on häilyvä ja suhde on suora ja interaktiivinen.

Nuoret seuraajat samaistuvat tubetähtiin ja syntyy oman kaveripiirin yli leviävä yhteenkuuluvuuden ja fanittamisen ilmiö.

Alkutilanne Kannattaa aloittaa, jos on aito palo sisällöntuotantoon, pitkäjänteinen ote työhön ja timanttinen idea.

Ei kannata aloittaa vaan siksi, että toivoo siitä ammatin. Siitä voi tulla ammatti, jos idea, intohimo ja taito osuvat nappiin.

Aihealue Tee videoita siitä, mikä kiinnostaa tai merkitsee sinulle eniten.

Kokeile rohkeasti ja valmistaudu siihen, että tilaajamäärät kasvavat hitaasti.

Alussa kannatta tehdä paljon erilaisia videoita, vain tekemällä oppii ja oma tyyli löytyy. Säilytä kuitenkin tekemisessä punainen lanka ja yhtenäinen ilme.

Nuoren tubettajan vanhemmat

Olkaa aktiivisesti rinnalla ja kiinnostukaa aidosti nuoren tekemisestä. Kun ilmapiiri on hyvä, lapsi voi opettaa isää ja äitiä ymmärtämään omaa juttua.

Keskustelkaa.

Miten päästä isoksi nimeksi?

Työllä. Pitää tehdä, opetella, kuunnella yleisöä ja toisaalta omaa sydäntä.

Monelle tubettajalle tähteys tai ammattilaisuus ei ole itseisarvo.

Pienemmän genren yhteisöllisyys voi olla paljon palkitsevampaa.

Negatiiviset kommentit?

"Haters gonna hate." Negatiiviset kommentit ja asiaton trollaus on vain jonkun toisen pahaa oloa, ei kannata ottaa henkilökohtaisesti.

Tubetallit

Tubettajien tukena on erilaisia videoverkostoja, jotka auttavat some-vaikuttajia luomaan toimivia kaupallisia malleja, jotka mahdollistavat tubettajan pitkäkestoisen urapolun.

Myös mainostajille luodaan näin mahdollisuus uudenlaiseen, syväluotaavampaan sisältömarkkinointiin.

Neljäs Tubecon

Seuraava tapahtuma järjestetään 11.–12. elokuuta 2017 Messukeskuksessa Helsingissä.

Tubecon on tuplannut kävijämääränsä joka vuosi. Viime elokuussa järjestetyssä kolmannessa Tubeconissa kävi yhteensä 19 000 kävijää.

Suomen Tubecon etsi syksyllä joukkojensa johtajaa. Nimi julkaistaan alkuvuonna.

Toinen tubetour

Tubettajajoukko kiertää ympäri Suomen lavashow’n merkeissä helmikuusta 2017 lähtien. Tavoitteena on 10 000 kävijää. Ensi vuoden kiertuepaikkakunnat julkaistiin joulukuussa.

Tampere-talo on vuorossa torstaina 9. maaliskuuta. Tampereella tubeintoa nostattavat Herbalisti, Mansikkka, Lakko ja Mariieveronica.

"Sannilla on täysin oma tyyli tehdä videoita, ja jokaisesta niistä puskee läpi Sannin aito positiivisuus.Ne lisäävät myös hyvin motivaatiota ja tsemppaa olemaan enemmän oma itsensä. Haluaisin kuulla lisää Sannin kitaracovereita tai nähdä vaikka joitakin kirppis-löytöjä! Ainoa huono puoli on se, ettei videoita tule kovin usein, mutta ymmärtäähän sen. Parasta TheSunnysVlogissa on Sannin kiinnostuksen kohteet, jotka ovat kovin samanlaisia kun omani."

Eeva Härkönen

Seuraajan mielipide

Tube-seuraajat tuntevat paremmin TheSunnysVlog-käyttäjänimellä.

Kelokaski on Tampereella asuva 17-vuotias lukiolainen.

Youtube TheSunnysVlog-kanavalla on 22 190 tilaajaa.

Sannin vlogi Instagram Yli 20 000 seuraajaa Instagramissa.

@thesunnyvlog

@kitarasanni (kitaravideot)


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Jos joku on valmis maksamaan tällaisesta sisällöstä niin mikä jottei.

    Nuorukaisille uravinkiksi että tulevaisuudessakin asioiden tuottamisen/valmistamisen/myymisen kannattaisi perustua realistiseen kysyntään. Olettaen tietenkin että elanto pitää itse ansaita eikä olettaa elävänsä muitten kustannuksella loppuelämäänsä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio