"Minä ja vaimo emme jaksa lastenhoitoa" – sterilisaation helpottamista ajetaan kansalaisaloitteella

Heikki Westergård

Antero ja Christa Säämäki eivät ole kaivanneet lapsia elämäänsä. He viihtyvät hyvin kaksin.

Elina Vironen

Antero Säämäelle oli naimisiin mennessään selvää, että hän ei halua lapsia. Hänelle tehtiin sterilisaation 34-vuotiaana, vain pari kuukautta ennen häitä.

–Minä ja vaimoni emme jaksa lastenhoitoa ja kasvatusta. Haluamme olla rauhassa kotona. Olemme molemmat monilapsisista perheistä, Säämäki sanoo.

Nyt, 17 vuotta myöhemmin, päätös tuntuu edelleen oikealta.

Säämäki arvostelee Suomen sterilointiholhousta, mikä on muihin Pohjoismaihin verrattuna perusteltua. Suomessa sterilisaation voi saada vasta 30 vuotta täyttänyt, kun muissa Pohjoismaissa vastaava ikä on 25. Vaihtoehtoinen keino on hankkia kolme lasta.

Säämäen maaliskuussa alulle panemassa kansalaisaloitteessa vaadittava lapsiluku halutaan laskea kahteen ja sterilisaation ikäraja 25 vuoteen. Reilun kuukauden päästä umpeutuva kansalaisaloite on saanut vain pari tuhatta allekirjoitusta, mikä yllätti Säämäen.

–Ajattelin 50 000 kannatuksen olevan vaikea saavuttaa, mutta uskoin asian nousevan ainakin yleiseen keskusteluun. Ilmeisesti suuri osa mediasta, poliitikoista ja kansasta on välinpitämättömiä asialle, koska sosiaalisessa mediassa ei ole tullut edes paljoa vastaväitteitä, Säämäki sanoo.

Sterilisaation ikärajan alentamista kannatetaan osassa puolueita ja järjestöjä. Piraattipuolue kirjasi keväällä puolueohjelmaansa, että sterilisaatio pitäisi sallia 18 vuotta täyttäneille.

–Kyse on puhtaasti siitä, että täysi-ikäisellä ihmisellä pitäisi olla itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa, Piraattipuolueen puheenjohtaja Johanna Purojärvi sanoo.

–Ei mitään muutakaan lainsäädäntöä tehdä katumusperusteella. Sterilisaatio on omituinen poikkeus, hän jatkaa.


Lue myös nämä


Kommentit (18)

  • Ei ole pakko tehdä lapsia

    Kyllä niitä veronmaksajia tulee ihan tarpeeksi ilman että kaikkien olisi pakko niitä tehdä. Kaikille tuleville ”veronmaksajille” ei ole tulevaisuudessa edes työtä että niin ollen niistä tulee ”veronkuluttajia” heti alkuunsa. Toiset haluavat niin paljon lapsia ettei pysty itse edes elättämään niitä.

    Ilmastopakolaisiakin alkaa tänne vyöryämään tulevaisuudessa aivan taatusti.

  • Nimetön

    Täysikäisellä ihmisellä on oltava oikeus päättää omasta kehostaan, niin miehellä kuin naisella!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet