"Minä ja vaimo emme jaksa lastenhoitoa" – sterilisaation helpottamista ajetaan kansalaisaloitteella

Heikki Westergård
"Minä ja vaimo emme jaksa lastenhoitoa" – sterilisaation helpottamista ajetaan kansalaisaloitteella

Antero ja Christa Säämäki eivät ole kaivanneet lapsia elämäänsä. He viihtyvät hyvin kaksin.

Elina Vironen

Antero Säämäelle oli naimisiin mennessään selvää, että hän ei halua lapsia. Hänelle tehtiin sterilisaation 34-vuotiaana, vain pari kuukautta ennen häitä.

–Minä ja vaimoni emme jaksa lastenhoitoa ja kasvatusta. Haluamme olla rauhassa kotona. Olemme molemmat monilapsisista perheistä, Säämäki sanoo.

Nyt, 17 vuotta myöhemmin, päätös tuntuu edelleen oikealta.

Säämäki arvostelee Suomen sterilointiholhousta, mikä on muihin Pohjoismaihin verrattuna perusteltua. Suomessa sterilisaation voi saada vasta 30 vuotta täyttänyt, kun muissa Pohjoismaissa vastaava ikä on 25. Vaihtoehtoinen keino on hankkia kolme lasta.

Säämäen maaliskuussa alulle panemassa kansalaisaloitteessa vaadittava lapsiluku halutaan laskea kahteen ja sterilisaation ikäraja 25 vuoteen. Reilun kuukauden päästä umpeutuva kansalaisaloite on saanut vain pari tuhatta allekirjoitusta, mikä yllätti Säämäen.

–Ajattelin 50 000 kannatuksen olevan vaikea saavuttaa, mutta uskoin asian nousevan ainakin yleiseen keskusteluun. Ilmeisesti suuri osa mediasta, poliitikoista ja kansasta on välinpitämättömiä asialle, koska sosiaalisessa mediassa ei ole tullut edes paljoa vastaväitteitä, Säämäki sanoo.

Sterilisaation ikärajan alentamista kannatetaan osassa puolueita ja järjestöjä. Piraattipuolue kirjasi keväällä puolueohjelmaansa, että sterilisaatio pitäisi sallia 18 vuotta täyttäneille.

–Kyse on puhtaasti siitä, että täysi-ikäisellä ihmisellä pitäisi olla itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa, Piraattipuolueen puheenjohtaja Johanna Purojärvi sanoo.

–Ei mitään muutakaan lainsäädäntöä tehdä katumusperusteella. Sterilisaatio on omituinen poikkeus, hän jatkaa.


Lue myös nämä


Kommentit (20)

 • kypsä päätös

  Muissa pohjoismaissa ei ole katastrofia, vaikka steriloinnin alaikäraja on ollut 25 vuotta jo 1970-luvulta.
  Jos on epävarma, haluaako lapsia, ei kannata mennä sterilointiin.
  Jos on steriloitu, ei kannata katua jälkeenpäin.
  Katuvan on vielä mahdollista yrittää purkua tai mennä lapsettomuushoitoon omalla kustannuksella.

 • Neiti 19

  25-vuotias ja varsinkin 18-vuotias ei todellakaan ole valmis tekemään noin lopullista päätöstä. Minä 19-vuotias ajattelen aina välillä etten halua lapsia, mutta hei olen 19! Ei lapsien tarvitse vielä kuulua suunnitelmiin. Enhän minä tiedä edes vielä mitä haluan opiskella tai edes haluanko. Ei todellakaan näin nuoret ole valmiina tekemään noin suurta päätöstä joka on niin lopullinen. Kun elämä on vakaata ja tietää oikeasti mitä haluaa niin silloin voi tietää ettei halua lapsia. Mutta jos tapaatkin sen oikean vasta myöhemmin ja haluatkin hänen kanssaan lapsia niin sitten et voi niitä enää saada. Vielä pahempaa jos sinut painostetaan sterilisaatioon, mikä noin nuorien keskuudessa voi olla hyvin mahdollista

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio