Miltä poliittinen Suomi oikeasti nyt näyttää? Unohda vanhat kartat ja katso tästä

Perinteinen vaalituloskartta vääristää yleiskuvaa, koska se korostaa harvaan asuttuja suuria alueita. Tämän jutun visualisoinnit ovat kartogrammeja. Ne ottavat huomioon asukasluvun. Mitä enemmän asukkaita, sitä suurempi on kunnan pinta-ala ja sitä enemmän suurin puolue saa painoarvoa.

Miltä poliittinen Suomi oikeasti nyt näyttää? Unohda vanhat kartat ja katso tästä
Juuso KoponenHelsinki

Minkä värinen on poliittinen Suomen kartta nyt kuntavaalipäivän jälkeen? Vaalitulosta kuvataan usein koko Suomea esittävällä koropleettikartalla, jossa kunnat on väritetty suurimman ääniosuuden saavuttaneen puolueen tunnusvärillä. Esitystapa on tuttu ja helposti ymmärrettävä, mutta se antaa harhaanjohtavan yleiskuvan vaalituloksesta.

Koropleettikartan antama visuaalinen vaikutelma riippuu kuntien pinta-aloista. Siksi se ylikorostaa harvaan asuttuja alueita tiheämmin asuttujen kaupunkiseutujen kustannuksella. Tämä on ongelmallista siksi, että Suomen väestöntihteys vaihtelee paljon maan eri osissa.

Puolet äänestäjistä asuu kunnissa, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on alle neljä prosenttia koko Suomen pinta-alasta, kun taas maamme harvemmin asutulla puolikkaalla asuu vain viisi prosenttia väestöstä. Tämän vuoksi koropleettikartta antaa todellisesta tuloksesta riippumatta sellaisen vaikutelman, että harvaan asutuilla seuduilla hyvin pärjäävä keskusta olisi vaalista toiseen Suomen ylivoimaisesti suurin puolue.

Vaalituloksen alueellista jakautumista voidaan kartan sijaan kuvata myös kartogrammilla. Siinä tarkasta maantieteellisestä vastaavuudesta on luovuttu ja alueiden pinta-alat koodaavat jotakin muuta tietoa, esimerkiksi väkilukua.

Vaikka esitystapa on maantieteellisesti epätarkka, sen etuna on, että vaalitulokseen eniten vaikuttavat suuret kaupungit saavat niille kuuluvan visuaalisen painoarvon. Niinpä kuvio antaa vaalituloksesta paremman yleiskuvan kuin kartta.

Aamulehden kartogrammissa Suomen kunnat on kuvattu kuusikulmioina, joiden pinta-ala vastaa asukkaiden lukumäärää. Se paljastaa muun muassa, että keskusta, kokoomus ja sdp kisaavat maan suurimman puolueen asemasta paljon tiukemmin kuin keskustan menestystä liioittelevasta koropleettikartasta käy ilmi. Myös suurten kaupunkien keskinäinen vertailu onnistuu kartogrammissa helpommin kuin kartassa.

Kirjoittaja on informaatiomuotoilija ja tietokirjailija.

Klikkaile kuviota! Koskettamalla kuntaa voit sukeltaa lähemmäksi. Kartan alla on painikerivi, josta voit valita tarkasteluun vain yhden puolueen kannatuksen koko Suomessa. Katsotko tätä sivua tietokoneella? Katso isokokoisempi kartta tästä linkistä.


Kommentit (21)

  • M

    Eikös tuo kunnan koko pitäisi olla äänestäneiden määrän eikä asukasluvun mukaan? Näin siksi, että kuvattaisiin äänestystulosta eikä yritettäisi laajentaa kannatusta asukasluvun mukaan. Kuinka paljon kuva muuttuu?

  • koko Suomi esiin

    Eihän tuossa ole kuin puoli Suomea – miksi?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio