Mielenosoittaja: ”Päättäjät eivät tajua, että Tampere on Suomen vaihtoehtokulttuurinen pääkaupunki”

Soiva mielenosoitus keräsi satoja ihmisiä kertomaan päättäjille, että häädettäville yrittäjille ja harrastajille pitää löytyä korvaavia tiloja.

Saara Tunturi
Mielenosoittaja: ”Päättäjät eivät tajua, että Tampere on Suomen vaihtoehtokulttuurinen pääkaupunki”

Saksofoniporukka piti Keskustorilla yllä meininkiä.

Jaana KerolaAamulehti

Soiva mielenosoitus toi kiirastorstaina Tampereen Keskustorille sekä Onkiniemestä asbestin vuoksi häädettäviä ihmisiä että vaihtoehtokulttuurin tilojen puolesta yleisestikin rummuttavia.

Epilässä asuva Jokke Karjalainen käänsi Keskustorilla huomion itseensä soittaessaan mielenosoituksen teeman mukaisesti värikästä Triola-melodikaa.

Hänen mielestään Tampere on aivan ehdottomasti Suomen vaihtoehtokulttuurinen pääkaupunki.

- On hämmentävää, kuinka vähän päättäjät ymmärtävät täällä tällaisten asioiden päälle, hän sanoi.

Karjalaisella oli vahva perustelu olla mielenosoituksessa mukana.

- Koen hyvin voimakkaasti, että kulttuuri elää parhaimmillaan nimenomaan vähemmän virallisissa ja vähemmän kaupallisissa puitteissa.

Soiva protestimarssi täytti Tampereen Keskustorin kiirastorstaina iltapäivällä:

 

Oulusta Tampereelle muuttanut Karjalainen muistutti, että luova ja elävä kulttuuri on Tampereen yksi vetovoimatekijä.

- Tänne tulee ihmisiä ympäri Suomea ihan senkin takia, että täällä kulttuuria, johon halutaan samaistua ja osallistua. Se on yksi oleellinen asia työn tai opiskelun ohella, hän kertoi.

Karjalainen tarvitsisi itse lyhytaikaisia tiloja musiikin äänittämistä varten. Hän soittaa monia instrumentteja.

- Asun kerrostalossa, jossa on seinän takana naapuri. Siellä ei viitsi soittaa kovin isoäänistä soitinta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Saara Tunturi
Jokke Karjalainen sanoi, että kulttuurin merkitys on Tampereen asukkaille suuri.

Jokke Karjalainen sanoi, että kulttuurin merkitys on Tampereen asukkaille suuri.

Karjalainen muistutti, että ruohonjuuritason toimijoista ei oikein pääse tulemaankaan mitään, jos he joutuvat olemaan kotona tai puistossa.

- Jos kaikki joutuvat olemaan sirpaloituneena ympäri kaupunkia, mitään yhteisöllisyyttä tai kohtaamista ei voi kuvitellakaan, hän sanoi.

Karjalainen arvioi, että esimerkiksi asbestin vuoksi tyhjennettävässä Onkiniemessä on kysymys sekä yrittäjien leivästä että ihmisten mielekkäästä vapaa-ajasta.

Karjalainen toivoo, että tilojen kanssa ei jyrättäisi kuten Onkiniemessä. Hän mielestään toimijoille pitäisi osoittaa heti uudet tilat ja antaa vapaus valita, odottaako esimerkiksi Onkiniemessä uuden paikan saamiseen asti vai ei.

- Nyt ei annettu vaihtoehtoja ollenkaan, hän harmitteli.

Eikä kyse hänen mukaansa vain Onkiniemestä.

Karjalainen sanoo, että Tampereella vallitsee kokonaisvaltainen ilmiö viedä tiloja sellaisilta kulttuuritoimijoilta, jotka eivät edustaa kaupallista valtavirtaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Saara Tunturi
Keskustorille kulttuurin puolesta saapui yli sata soittavaa mielenosoittajaa. Viesti oli kaupungille selvä: luomiseen tarvitaan tiloja.

Keskustorille kulttuurin puolesta saapui yli sata soittavaa mielenosoittajaa. Viesti oli kaupungille selvä: luomiseen tarvitaan tiloja.

Karjalainen nosti esiin sen, että Pispalan kirjastotalo on menossa Pispalan kirjastoyhdistyksen toiminnan alta ja myös Tammelasta jo hävitetyn Keltaisen talon.

- Ensin Keltainen talo palkittiin vuonna 2014 kulttuuritekona. Vuotta myöhemmin sanotaan, että olette irtisanottu, tämä talo puretaan ja sitten se jyrätään maan tasalle.

Karjalaisella on kaupungin toiminnasta suorasanainen arvio.

- Tällainen toiminta on todella kaksinaamaista.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Saara Tunturi
Henni Salo (vas.) ja Minta Metteri laittoivat tanssiksi Keskustorilla. Mukana oli klarinetti.

Henni Salo (vas.) ja Minta Metteri laittoivat tanssiksi Keskustorilla. Mukana oli klarinetti.

Karjalainen kertoi pohtineensa tilojen tyhjentämisintoa katsellessaan seikkoja, joihin hän ei välttämättä joka hetki usko itsekään. Hän on pohtinut, tehtiinkö esimerkiksi Onkiniemen pikatyhjentäminen siksi, että tiedettiin vallan vaihtuvan valtuustossa kuntavaalien vuoksi.

- Vastenmieliset päätökset tehdään, kun vielä voidaan, hän mietti.

Hän uskoo nyt uuden ajan mahdollisuuteen Tampereella.

- Yksi vasemmistoliiton ihminen meni aivan näillä teemoilla läpi kuntavaaleissa. Voi sanoa proosallisesti, että aika hoitaa päättäjistä jarrut pois, jos hyvin käy.

Saara Tunturi
Soiva mielenosoitus keräsi Keskustorille osallistujia monesta eri musiikkigenrestä.

Soiva mielenosoitus keräsi Keskustorille osallistujia monesta eri musiikkigenrestä.

Saara Tunturi
Huuliharppumies osallistui ringissä soitantaan. Teemana oli, että tilat lähtivät alta Onkiniemessä.

Huuliharppumies osallistui ringissä soitantaan. Teemana oli, että tilat lähtivät alta Onkiniemessä.

Lue juttu Keltaisesta talosta: Keltainen talo oli vapaan kulttuurin ylistyslaulu – ja pian se puretaan

Juttua muutettu 13.4.2017 kello 19.30: Juttuun lisätty Jokke Karjalaisen haastattelu ja tekstiä editoitu kauttaaltaan.

Soiva mielenosoitus

Mielenosoituksen kutsui Facebookin kautta kokoon Maria Mattila, joka kysyi, alistuvatko ihmiset hiljaa hyväksyen tilojen viemiseen pienyrittäjien, taiteilijoiden, muusikoiden ja kulttuuritoimijoiden alta.

Hän otti esimerkiksi Rantatien kiinteistöt, Keltaisen talo ja Onkiniemen kiinteistön.

Mielenosoitukseen osallistui Tampereen ydinkeskustassa satoja ihmisiä.

”Tässä ei ole kyseessä yksittäisen tilan häädöistä johtuva protesti, vaan pidempään jatkunut taiteilijoiden häätäminen jo valmiiksi ahtaalta mahdottomuuksiin ja kadulle, katusoiton kieltäminen ainoassa julkisessa sisätilassa ja niin edelleen. Onkiniemen tilanne on vain vihoviimeinen pisara.”

Noora Hoi Kuvataiteilija


Lue myös nämä


Kommentit (25)

  • Nimetön

    Tuhoavat niin paljon tunnelmaa kun vaan voivat – ovat unohtaneet että itse elämä on tuntemista. Rakentavat suurta paskaa paniikissa kun voisivat hillitä kasvua ja luoda oikeasti hyvää kaupunkia jossa ihmisten elämä olisi merkityksellisempää ja tunnerikkaampaa. Ihmiset ovat aikojensa alusta kokoontuneet yhteen kulttuurin parissa – kultuuri on välttämätön luontainen rituaali ihmisen hyvinvoinnissa. Myös luonnolliselta luonnolta tuntuva luonto on eroittamaton osa onnellisuutta – mutta myös sen päättäjät ovat unohtaneet täyttäessään pyhiä järviä täyttömaalla rakentaen tilalle masentavia kuutioita joilla ei ole mitään tekemistä hyvän elämän kanssa.

    Nyt myös Pyynikin Trikoon kulttuurinluojat irtisanotaan iteraatiossa koska Eteläpuiston tuhoaminen avasi uusia mahdollisuuksia talouskasvulle. Pitäisi irtisanoa koko keskusvirastotalo.

  • pentti

    päättäjät ei tahdo muuta kulttuuria kuin sitä jonka itse kelpuuttavat

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio