Terveys

Miksi sosiaalinen media koukuttaa ja miten riippuvuudesta pääsee irti?

Sila Tiptanatoranin
Miksi sosiaalinen media koukuttaa ja miten riippuvuudesta pääsee irti?
Elina Pajunen

Puhelinta ei malta laskea kädestä, kun ei tiedä, mistä kaikesta jää mahdollisesti paitsi. Ilmiöllä on englannin kielestä tuleva nimikin, fomo (fear of missing out).

Mistä oikein on kysymys, sosiaalista mediaa tutkinut sosiaalipsykologi Suvi Uski?

- Tämä on ihmiselle luonnollinen ilmiö: Jos et ole ryhmän aktiivinen jäsen, olet vaarassa joutua ulos. Se on ihmiselle iso ja hirveä uhka.

Keitä pelko ulkopuolelle jäämisestä erityisesti koskee?

- Tämä korostuu nuorilla, joilla identiteetti on vasta rakentumassa. Jos kaverit höpöttävät WhatsAppissa edellisillan bileistä tai seuraavan päivän tapaamisesta, keskustelussa pitää olla mukana.

- Identiteettiä rakennetaan juuri sillä, että ollaan aktiivisia omissa viiteryhmissä. Jos olet näkymätön, et ole olemassa.

- Tämä ei ole siis niinkään ihmisen kuin jatkuvan läsnäolon mahdollistavan sosiaalisen median vika. Teinitkin kaipaavat välillä saada vain olla, mutta ristiriita syntyy sosiaalisesta pakosta.

- Ihmiset ovat myös erilaisia. Toiset tarvitsevat enemmän sosiaalista hyväksyntää kuin toiset. Lisäksi on elämänvaiheita, jolloin tietyt ryhmät ovat erityisen tärkeitä.

- Työelämässä niillä, joilla on hyvin vahva työidentiteetti, voi olla tarve näyttää esimiehille ja muille, että on aina tavoitettavissa.

Mitä asialle voi teh dä?

- Jatkuva läsnäolo somessa vaikuttaa esimerkiksi keskittymiseen, oppimiseen ja sitä kautta menestymiseen. Ihmiset väsyvät. Onneksi ihmiset ovat myös nerokkaita kehittämään ratkaisuja hyvinvoinnin tueksi.

- Uskon, että jo lähiaikoina alkaa olla yhteisesti sovittuja pelisääntöjä ja että pian aletaan kehuskella sillä, kuinka pitkään kukakin ei ole tavoitettavissa.

- Sitä odotellessa voi keskittyä laatuun. Silloin kun olet somessa, ole aktiivisesti läsnä, vaikuta ja kommentoi hyvin. Silloin siellä ei tarvitse roikkua koko päivää.


Kommentit (2)

  • kysehän on vain siitä

    että vanhemmat eivät ole aidosti läsnä lasten kasvatuksessa ja rajoja ei olla laittamassa tarpeeksi ajoissa lasten kasvatuksessa.

  • -A-

    Kannattaa liimata se kännykkä räpyläänsä kiinni, niin pystyy paremmin näpräämään sitä koko ajan. Itse en ole yhtään missään some-hömpötyksissä enkä naimisissa kännykkäni kanssa. Maailmani ei siis kaadu, vaikka kännykkä on kaupassa käydessä aina kotona, ja vaikka se olisi viikon kiinni.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio