Pirkanmaa

Miina Äkkijyrkkä johti valtavan peltivasikan pystytystä turkki hulmuten: "Laulavalle lehmälle pyhä paikka"

Lauri Kaisanlahti
Miina Äkkijyrkkä johti valtavan peltivasikan pystytystä turkki hulmuten: "Laulavalle lehmälle pyhä paikka"

Kuvanveistäjä Miina äkkijyrkkä antoi tarkat ohjeet Holy Calf -veistoksen sijoittamisesta Väinö Linnan aukiolle.

Raili RothAamulehti

Ei ole epäselvää, kuka Väinö Linnan aukiolla on juuri pystytetyn Holy Calf -veistoksen tekijä. Kuvanveistäjä Miina Äkkijyrkkä ottaa pitkässä vaaleassa turkissaan heti historiallisen aukion haltuun.

–Tämä on laulavalle lehmälle pyhä ja hieno paikka, taiteilija arvioi värikkäistä autonosista koottua veistostaan keskellä vanhaa sisäpihaa.

Äkkijyrkän vuonna 2000 valmistunut Holy Calf (Pyhä vasikka) on osa kesäkuun 9. päivä avautuvaa Finlayson Art Area -taidetapahtumaa.

Katso videolta, kuinka peltilehmä nousi muurin yli:

 

Taiteilija kutsuu veistostaan laulavaksi lehmäksi, koska sen pää on yläviistossa kuin metallivasikka laulaisi. Taiteilija kertoo veistoksen syntyneen professori Kain Tapperin toiveesta.

Tapper oli nähnyt Äkkijyrkän lehmiä galleria Boxissa.

–Hän sanoi, että vasikat tulevat Ruoholahteen. Silloin aloitin myös Holy Calfin. Siinä näkyvät myös vaikutteet Intiasta, jossa lehmät ovat pyhiä.

Veistos oli vähällä päätyä Quebecin modernin taiteen keskuksen pihalle. Äkkijyrkkä sanoo, ettei ollut tarpeeksi nopea markkinoimaan teostaan.

Petri Huhtinen / Aamulehti
Kuvanveistäjä tuli aamuvarhaisella seuraamaan veistoksensa pystytystä Väinö Linnan aukiolle Tampereelle.

Kuvanveistäjä tuli aamuvarhaisella seuraamaan veistoksensa pystytystä Väinö Linnan aukiolle Tampereelle.

Luottokuskien kanssa sarvikolistelut jo käyty

Veistoksen siirto Tampereelle sujui suunnitellusti. Siitä Äkkijyrkkä antaa kiitosta luottokuskeilleen. Juha Savolainen valvoi taas järjestelypäällikkönä Holy Calfin matkaa.

–Munchenissä paikallinen firma ajoi toisen veistoksen 50 metriä ennen määränpäätään sähkölankaan ja siltä rikkoutui pää. Meillä on Savolaisen kanssa yhdessä niin pitkä historia, että sarvikolistelut on jo käyty, Äkkijyrkkä kertoo.

Savolainen kertoo matkanneensa Holy Calfin kanssa Väinö Linnan aukion viereen jo tiistaiyönä. Keskiviikkona taideteos matkasi viimeiset 50 metriä aukiolle kaikessa rauhassa. Mitään riskejä ei haluttu ottaa.

–Kyllä se käänsi päitä liikenteessä, Savolainen kertoo.

Koneiden on oltava suurille veistoksille tarpeeksi isoja ja työmiesten ammattilaisia, Äkkijyrkkä sanoo. Jos koneet ovat pikkuisen alimitoitettuja, homma menee nuljaamiseksi.

Talvi Singaporessa

Taiteilija ei ole tällä viikolla juuri nukkunut, sillä avajaisten ja näyttelyiden aika on nyt kuumimmillaan. Kun Holy Calf on pystyssä, Äkkijyrkkä keskustelee Tampereen mahdollisista muista veistoksista Tampereen tapahtumaan Finlayson Art Arean johtajan Pertti Ketosen kanssa.

–Vietin viime talven Singaporessa ja eurooppalainen, amerikkalainen ja aasialainen taidemaailma menee nyt yhtä myllyä päässä, Äkkijyrkkä sanoo.

Petri Huhtinen / Aamulehti
Finlayson Art Area -taidetapahtuman johtaja Pertti Ketonen sai houkuteltua kuvanvesitäjä Miina Äkkijyrkän keskiviikkoaamuksi mukaan veistoksen pystytykseen.

Finlayson Art Area -taidetapahtuman johtaja Pertti Ketonen sai houkuteltua kuvanvesitäjä Miina Äkkijyrkän keskiviikkoaamuksi mukaan veistoksen pystytykseen.

Finlayson Art Arean avajaisiin Äkkijyrkkä ei vielä lupaa saapua. Hänellä on silloin todennäköisesti lapsenlapsi hoidossaan, ja Tampereelle tulo riippuu siitä, löytyykö matkalle sopiva kuski.

Tampereelta Äkkijyrkkä suuntaa keskiviikkona Helsinkiin ateljeensa avaukseen. Iltaviideltä taiteilijalle on tulossa sinne 40 vierasta.

Finlayson Art Area 9.6.-27.8.


Lue myös nämä


Kommentit (6)

  • Nimetön

    Miina kohtelee eläimiä kunnioitettavalla tavalla. Moni lemikkieläimen haltija kohtelee heikosti. Liikaa syöttämällä lihavaksi tai liian vähän liikuttamalla tai muuta vastaavaa. Lehmä on hyötyeläin, jonka pitää saada toimia viettiensä mukaisesti. Esim. Miinan kyytöt ovat ihmisen kanssa yhteiselossa mukautuneet, mutta eivät ole jalostuskoneiston tuottamia kummajaisia. Suomi 100 ja kyytöt 1000

  • -A-

    Siellähän se lehmä oli kuljetuslavetillaan jo 23.30. aikoihin, kun Finlaysonin alueella kävelin. Vaan mitenkäs lehmien ja yleensä eläinten oikeuksia puolustava Äkkijyrkkä esiintyy TURKKI päällä?! 😡

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio