Pirkanmaa

Mies kuvasi pysäyttävän hetken: Sadat kyykäärmeet heräilivät talvihorroksesta

Kimmo Mäkiselkä kuvasi, kuinka sadat kyykäärmeet heräsivät kevääseen samassa paikassa.

Kimmo Mäkiselkä
Mies kuvasi pysäyttävän hetken: Sadat kyykäärmeet heräilivät talvihorroksesta

Kimmo Mäkiselkä on tänä keväänä havainnut satoja liikkeelle lähteneitä kyykäärmeitä.

Enni MansikkamäkiAamulehti

Alkukevään lämpö on saanut kyyt kaivautumaan ulos talvipesistään. Valokuvausta harrastava Kimmo Mäkiselkä kuvasi viime sunnuntaina hurjan näyn, kun Toijalaan menevän junaradan ratavallilla kiemurteli sadoittain talvihorroksesta heränneitä kyykäärmeitä.

Mäkiselkä ei päätynyt jännittävälle kuvauspaikalle sattumalta. Hän sai vinkin käärmeistä Keski-Hämeen luonto -Whatsapp-ryhmästä, jonka 300 jäsentä vinkkaavat toisilleen alueen luontoilmiöistä ja -havainnoista.

Mäkiselkä arvelee, että paikalla olleet kyyt ovat koiraita, sillä ne heräävät talvihorroksesta tavallisesta naaraskyitä aikaisemmin.

– Urokset nousevat pesästä ensin, sillä ne tarvitsevat aurinkoa ja luovat nahkaansa. Kun naaraat heräävät kolme viikkoa myöhemmin, urokset ovat tällöin jo suvunjatkokunnossa, ja ne ryhtyvät parittelemaan naaraiden kanssa.

Mäkiselän mukaan kyyt hyödyntävät usein vuodesta toiseen samoja talvipesiä. Ne jättävät pesään hajujälkensä, jotta ne löytävät samaan louhikkoon tai luolaan syksyn tullen

Kimmo Mäkiselkä
Kevättä aloitteleva kyy junaradan varrella.

Kevättä aloitteleva kyy junaradan varrella.

Yleinen uskomus ei pidä paikkaansa

Mäkiselkä uskoo, että myös naaraat talvehtivat samalla louhikkoalueella. Hän ei halua tuoda julki kyiden tarkkaa paikkaa, ettei kukaan mene tappamaan niitä.

– Ymmärrän kyllä, että pihapiiristä poistetaan käärmeet, mutta luonnossa niiden kuuluu olla rauhassa.

Mäkiselkä haluaa kuitenkin varoittaa ihmisiä kyiden heräämisestä. Hän arvelee, että monet eivät välttämättä hoksaa, että käärmeet ovat jo tähän aikaan liikkeellä.

– En usko, että kyy on mitenkään tavallista vaarallisempi talvihorroksesta herättyään. Ainahan kyy on vaarallinen, jos se kokee tulleensa ahdistetuksi.

Monilla ihmisillä on uskomus, että jos alueella on muurahaispesä, paikalla ei voi olla käärmeitä. Mäkiselkä kuitenkin todistaa tämän myytin vääräksi.

– Olen aiemmin itse luottanut siihen, että jos jossakin on muurahaispesiä, niin siellä ei voi olla käärmeitä. Kuvauspaikalla on kuitenkin kaksi valtavaa muurahaispesää, ja silti käärmeitä on satapäin.


Lue myös nämä


Kommentit (31)

  • Nimetön

    minua on kyy puraissot,oli kumisaappaat,mutta poimin mustikoita,käteen osui nopeasti,en heti tajunnut tapahtumaa,sen voin sanoa,että seuraavat pari viikkoa oli kamalat kipujen kanssa,en pelkää käärmeitä,ihmiset pitävät kesällä ovia auki,niin mekin,ja kuinka ollakkaan,kynnyksellä oli käärme,lähti pois kun kopistelttiin,ovat lämpimällä tosi nopeita

  • mökkihöperöt

    Olemme pystyneet monet vuodet mökkeileen samalla tontilla, muutama kyy, mieheni ja minä. lastenlapsia eri ikäisiä vierailee kesäisin. kerromme missä todennäköisesti näkee kyyn ja kehoitamme laittamaan kumisaappaat jalkaan jos haluaa mennä bongaileen kyitä. Ketään ei ole purrut, arkoja eläimiähän ne, piilon livahtavat herkästi!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet