Mielipide

Mielipide: Asuntolaina on hyvä tapa kerryttää itselleen varallisuutta

Pikavippeihin verraten asuntolaina on erittäin turvallinen ottaa. Pankki vaatii vakuudet ja myös maksukykyä. Pikavippiä taas myydään mielikuvalla vapaudesta, kirjoittaa Tampereen kaupunginvaltuutettu Kalle Kiili.

Elias Lahtinen
Mielipide: Asuntolaina on hyvä tapa kerryttää itselleen varallisuutta
Kalle Kiili

Onko sinulla liian suuri asuntolaina? Näin kysyttiin Aamulehden etusivulla päivän ratoksi (AL 5.7.). Samaan aikaan, kun artikkelia lukiessani yritin syyllistää itseäni kohtuullisen kokoisesta asuntovelasta, radiossa mainostettiin helppoa lainaa arjen tarpeisiin: pikavipillä ikimuistoinen kesä.

Kansakunnan taloudenpidon kannalta olisi mielenkiintoista nähdä tilastot, miten paljon suomalaiset hassahtavat näihin pikalainaa myyviin mainoksiin, jotka ajavat monet kierteeseen, joka vie yhä kauemmas omistusasumisen mahdollisuudestakin. Kesän aikaista mainostoimintaa seuratessa voi olettaa, että aivan liian monet. Mainoksia kun tuskin tappiolla tehdään.

Samalla olisi hyvä nähdä vertailu, miten suuri osa asuntovelallisista menettää luottotietonsa asuntolainansa lyhennyksen hoitamattomuuden vuoksi ja miten moni taas pikavipin maksamattomuuden vuoksi. Ehkäpä huomio kiinnittyisi isoista, mutta keskimäärin aina hyvin suunnitelluista asuntolainoista pieniin, mutta keskimäärin täysin harkitsemattomiin pikaluottoihin.

Suomalaisten omaisuudesta suurin osa on kiinni asunnoissa. Mitä nopeammin ihminen pääsee maksamaan asuntolainaa, sitä enemmän hänelle asuntovarallisuutta kertyy ja sitä paremmin kansakunnan pääomat jakaantuvat. Näin ollen asuntolainan ottamisella pelottelu, joka kannustaa vuokralla asumiseen, on lopulta vain pääomien kasaantumisen puolesta toimimista. Myös asuntolainakatto vei kehitystä väärään suuntaan.

Nyt korkojen ollessa alhaalla siitäkin on löydetty varoitettavaa, että odottakaas vaan kun korot nousevat, niin ette enää selviä lyhennyksistä. Tuokin on täysin tarpeetonta pelottelua: jos korkojen nousu jännittää, niin ottaa lyhennystavaksi lainalleen tasaerän. Tuolloin korkojen noustessa laina-aika pitenee, mutta kuukausierä pysyy samana – eikä tarvitse ostaa kalliita korkosuojauksiakaan.

Pikavippeihin verraten asuntolaina on erittäin turvallinen ottaa. Pankki vaatii vakuudet ja myös maksukykyä hoitaa laina. Pikavippiä taas myydään mielikuvalla vapaudesta ja sen kun 18-vuotias ilman tuloja ostaa, taloudelliset kahleet tulevat armotta vastaan, kun maksun aika koittaa.

Asuntolainan ja yhtiövastikkeen yhdistetty kuukausierä on useasti samaa tasoa kuin kuukausivuokra vastaavasta asunnosta. Ja kun asua aina pitää, miksi ei samalla kerryttäisi omaa pääomaa maksamalla asuntolainaa?

Ei syytä pelotella

Kirjoittajan mukaan asuntolainalla pelottelun sijaan tulisi rohkaista etenkin nuoria perehtymään asuntomarkkinoihin ja opettaa asunnon hankintaan liittyviä taitoja.

Myös edullisten asuntojen rakentamisen pyrkimykset tulisi ulottaa vuokra-asunnoista omistusasuntoihin, jotta yhä useampi pääsisi hankkimaan asunnon kautta omaisuutta. Mikäli ensisijaisesti keskityttäisiin edullisten omistusasuntojen lisäämiseen, toisi se mukanaan myös edullisia vuokra-asuntoja – asuntojen hinnat ja vuokrat kun liikkuvat näin päin samaan tahtiin.


Kommentit (9)

 • Lainavertailija

  Särähti hieman korvaa tuo, kun pikavippejä verrataan asuntolainaan. Tämä on hieman kuin vertaisi kumivettä Ruotsinlaivaan tai mopoa kuorma-autoon.

  Uudet asuntolainat lienevät keskimäärin kuusinumeroisia summia. Pikavipit sen sijaan ovat usein noin 500 euron molemmin puolin.

  Olen samaa mieltä siitä, että asuntolaina on (yleensä) järkevää pitkäaikaissäästämistä. On kuitenkin ihmeellistä heittää tuulesta temmattuja totuuksia, kuten ”pikavippeihin verrattuna asuntolaina on erittäin turvallinen ottaa”. Suhtaudun ammatistani huolimatta pikavippeihin varauksella, mutta millä perustein esimerkiksi sata kertaa suurempi asuntolaina on turvallisempi kuin yksittäinen pienehkö pikavippi?

  Asuntolainan aikajänne on usein yli 10 vuotta, jopa 25-vuotta. Pikavippi maksetaan (toivottavasti maksetaan) pois yleensä muutamien kuukausien ja korkeintaan muutamien vuosien kuluttua.

  Lyhyesti: pikavippien vertailu asuntolainaan on täysin absurdi.

  Poliitikkojen suusta tuleva pikavippien moittinen vaikuttaa varsin usein populistiselta irtopisteiden keräämiseltä. Pienlainat ovat saaneet sen verran negatiivisen sävyn, että poliitikkojen on kannattavaa haukkua alaa.

  Terveisin
  Sami

  http://www.lainoja.fi -sivun ylläpitäjä
  Lainat ja pikavipit

 • J

  ”Vuokralla asumisessa ei ainakaan ole mitään järkeä. Maksat vuosikausia kallista vuokraa toisen taskuun. Vuokranantaja sen kun rikastuu ja sinä köyhdyt. Vuokra-asunnosta pois muuttaessasi sinulle ei ole kertynyt mitään varallisuutta.”

  Ei eroa mitenkään siitä, että maksat korkoina ja muina kuluina pankille kuukausittain, ja olet myöskin köyhä. Mutta pankki takiasi rikastuu, odota kun kerron, jos sinulla ei ole varaa maksaa asiaa kerralla – sinulla ei ole varaa hankkia asia velaksikaan. Ja olet siten köyhä sekä ruokit rikkaita.

  Kun sinä maksat pankille 20 vuotta asunnon arvon päälle erilaisia pankin kuluja ja korkoja, maksat turhaan ja se on sitä rahan vetämistä vessasta alas. Pankilta on ihan turhaa kysyä liettä, uutta hanaa tai jääkaappipakastinta rikkinäisen tilalle. Vuokralla puhelinsoitolla talkkari käymään ja asia hoidettu.

  Vuokraovi-palvelussa on tälläkin hetkellä satoja alle 500 euron vuokrakämppiä. Nyt kerron vielä lopuksi sen, että asuminen on kulu, asua pitää niin kuin pitää syödä ruokaa. Et voi siitä kulusta luistaa, näin ollen on pakko vuokrata tai omistaa, ja luulen että ensinmainittu on parempi valinta jo tänään.

  Miksi? Aloita lukeminen alusta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio