Miehet löysivät verkosta 125-senttisen jättihauen – ottivat komean kuvan ja päästivät jatkamaan eloa

Alpo Eerola

Pertti ja ja Jani Lehto eivät saaneet Rauttunselältä kahdella 60-millisellä verkollaan viime lauantaina kuin yhden kalan. Tällä paikalta on noin kilometri matkaa Visavuoreen.

Avannossa odotteli melkoinen yllätys.

– Ensimmäisellä vedolla huomasimme, että jokin painaa verkoissa. Sitten tuli parikolme rajua rykäisyä. Pian näimme, että verkossa on jättihauki. Se oli kietoutunut verkkoon, eikä pyrkinyt enää laanaamaan pois päin, Lehto kertaa jännittävää tilannetta.

Teoreettinen paino 15,770 kiloa

Lehdot olivat ällikällä lyötyjä. Puntaria ei ollut matkassa.

– Mittasimme kalan pituudeksi 125 senttiä ja ympärysmitaksi 64 senttiä. Suomen Haukiyhdistyksen laskentakaavasta katsoin, että näillä mitoilla kalan teoreettinen paino on 15,770 kiloa. Virhemarginaalia on kymmenen prosenttia suuntaan tai toiseen, Pertti Lehto kertoo.

Tappajahauki ei vedä tälle vertoja

Kalamiehet eivät ole koskaan aiemmin saanut näin isoa kalaa.

– Olen nähnyt Tappajahauki-uistelun punnituksessa roikkumassa kymmenkiloisia haukia. Voin huoleti pelkästään nähtyjä haukia silmämääräisesti vertailemalla sanoa, että meidän jättimme painoi ainakin 14 kiloa. Se oli paksu hauki ja varmastikin naaras, Lehto sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Mikä kalajärkäle! Kirkkoherran kalastusporukka nosti valtavan kuhan Hämeenkyrössä

Tamperelainen mies kokeili kalastuskeksintöään – sai jättivonkaleen keskeltä kaupunkia

Pääsi takaisin viettämään eläkepäiviään

Hauki ei päätynyt pannulle eikä pakastimeen.

– Annoimme sille mahdollisuuden jatkaa eläkepäiviään. Eihän siitä enää syöntikalana olisi ollut iloa. Kalalla täytyy olla hyvät geenit, kun se on näin isoksi ennättänyt kasvaa. Tehköön vielä paljon poikasia, Pertti Lehto naurahtaa.

Kalastajat olivat poranneet moottorikairalla avannon 20 sentin levyiseksi.

– Yritimme olla pikaisia, että kala ei ehtisi kohmettua. Laitoimme hauen pää edellä menemään. Vähän piti pyrstöpuolelta painaa, että saimme sen luiskahtamaan takaisin Vanajaveteen.

”Jokin iso pelästyttänyt muut paikalta”

Pertti Lehto viettää vaimonsa kanssa eläkepäiviään Haimasen saaressa.

– Tänä talvena on tullut yllättävän vähän kuhaa. Tosi hiljaista on ollut muutenkin. Ehkä jokin iso kala on pelästyttänyt muut paikalta, Lehto naureskelee.


Lue myös nämä


Kommentit (46)

  • Arska99

    Se vasta kumma on kuinka paljon lohien ja meritaimenten vihaajia on. Yhtäkään ei vapauteta. Yli 10 kg hauki on usein jo maho. Itsekin sain 11 kiloisen mädittömän kalan viime huhtikuussa.

  • Nimetön

    64cm ympärysmitta kertoo et yli kympin kala

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio