Microsoftin pääluottamusmieheltä tylytystä SAK:n liitoille – "Mustasi koko ay-liikkeen maineen"

Kimmo Penttinen
Microsoftin pääluottamusmieheltä tylytystä SAK:n liitoille – "Mustasi koko ay-liikkeen maineen"
Aamulehti , Kalle Kiili

Microsoftin ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Kalle Kiili arvostelee jyrkästi SAK:n toimintaa yhteiskuntasopimus- tai kilpailukykysopimusneuvotteluissa.

Aamulehden mielipidesivustolle lähettämässään kirjoituksessa Kiili suomii erityisesti SAK:n liittoja, jotka vetivät tylysti maton puheenjohtajansa jalkojen alta. Ne vetivät Kiilan mielestä lokaan SAK:n maineen sopimusten tekijänä.

Miksi, Akavaan kuuluva Kiili ihmettelee.

Näin Kiili kirjoitttaa:

Kilpailukykysopimusneuvottelut saatiin päätökseen kunnialla – eli sopimus syntyi. Mutta miten kävikään. SAK:n liitot vetivät maton puheenjohtajansa Lauri Lylyn jalkojen alta ja romuttivat luottamuksen keskusjärjestönsä kykyyn muodostaa edes sisäisesti yhtenäistä mielipidettä.

Neuvottelujärjestelmä toimii niin, että ryhmä valitsee neuvottelijansa, jolle annetaan raamit, joiden mukaan tulee sopimukseen päästä. Näin nytkin, keskusjärjestöjä edustivat puheenjohtajat hallitustensa ohjeistamina. Neuvottelutuloksen jälkeen järjestöhallitukset päättävät hyväksymisestä – että neuvottelija on toiminut raameissa.

Mitä siitä tulisi, jos viiden työmarkkinakeskusjärjestön (Akava, STTK, SAK, EK, KT) edustajat neuvottelisivat sopimusratkaisun ja jonkin keskusjärjestön hallitus päättäisi, että nyt jokaisen heidän jäsenensä on vielä hyväksyttävä sopimus. Siitä seuraa se, että jo valmiiksi kankeahko neuvottelujärjestelmä jumittuu. Vähemmistön diktatuuri olisi korvannut enemmistön demokratian.

SAK:n liitot PAM ja AKT vetivät tylysti maton puheenjohtajansa jalkojen alta. He vetivät lokaan myös SAK:n maineen pystyä tekemään sopimuksia. Miksi?

SAK:n hallituksessa on 20 jäsentä. Laskutoimitukseni mukaan heistä 14 on SDP:n jäsentä ja loput 6 kuuluu Vasemmistoliittoon. Minkään muun puolueen jäsenkirjan omaavia ei valtaan päästetä. Sama pääsääntö on ulotettu heillä myös työpaikkatasolle, toki säännön vahvistavia poikkeuksia löytyy. Unohtuiko näiltä oppositiopuolueen edustajilta, että heidän piti edustaa järjestönsä jäseninä olevia työntekijöitä ja työttömiä – ei tehdä puoluepolitiikkaa?

Akavan ja STTK:n osalta päätöksenteko ja neuvotteluprosessi sujui pelin hengen mukaisesti, mutta myös he joutuvat kärsimään siitä, miten SAK mustasi koko ay-liikkeen maineen yhteiskunnallisena sopijana.

Miten tämä vaikuttaa SAK:n ja STTK:n suunnitelmiin yhdistää keskusjärjestöt niin, että SAK:n sääntöjä muutetaan ja STTK:n liitot liittyvät "uudistuneeseen ja puolueettomaan" SAK:hon? Kuulun onneksi Akavaan.

Tampere


Kommentit (72)

 • Nimetön

  Mitä liitoilla on enää virkaa? Voiko turhempaa enää olla.
  Suomi on ajettu jo surkeeseen tilaan.
  Katsotaan sitten uusiksi jos täältä noustaan mihinkään.

 • Late-

  Pahoittelen kommentissani virhettä, jossa erehdyksessä kutsun Kiiliä SAK:laisen liiton jäseneksi. Muuten en näe syytä korjata kirjoitustani.

  Late-
  Hyvätuloinen SAK:laisen liiton jäsen vähät välittää pienipalkkaisten naisten köyhdyttämisestä entisestään.

  Pääluottamusmiehen luulisi myös tietävän, että koko ajan on ollut selvää, että Keskusjärjestöjen jäsenliitot käsittelevät tuon täysin moraalittoman ja vailla kansantaloustieteellistä pohjaa olevan sopimuksen omissa hallituksissaan.

  Itse kuulun STT:laiseen liittoon ja pidän PAM:iin kohdistuvaa arvostelua törkeänä. Minulle ja meikäläisille ei ehkä tuleva rosvosopimus käytännössä vaikuta elintasoon, mutta noilla naisilla ja heidän perheillään vaikuttaa.

  Monilla toimihenkilöillä on niin paha identiteettiongelma, etteivät he tiedä olevansa duunareita. Myöskään solidaarisuudesta pienituloisia kohtaan ei ole tietoakaan.

  Jännää, että luin juuri, että myyrätkin ovat empatiakykyisiä. Työnantajan myyrät eivät näköjään ole.

  9.3.2016 | 19:41 | Ilmoita asiaton kommentti.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio