Kirsi Turkki

Kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden maastapoistot kasvavat Suomessa tänä vuonna. Kasvu johtuu siitä, että lainvoimaiset päätökset alkavat valmistua niille hakijoille, jotka saapuivat Suomeen vuonna 2015 syyskesällä alkaneessa turvapaikanhakijoiden vyöryssä.

Turvapaikanhakijoiden palautuslennot Suomesta lähtömaihin ovat sujuneet pääosin hyvin. Pakkopalautuksia valvovat yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston edustajat. Kaksi valvojaa on ollut mukana yhteensä 30 lennolla ja vain yhdellä maastapoistolennolla poliisi käytti valvojien havaintojen mukaan liiaksi voimakeinoja. Tästä tapauksesta yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston tekee valituksen eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Valvojat pystyvät olemaan mukana vain murto-osassa palautuksia, koska toimintaan saatava EU-rahoitus riittää vain kahden valvojan kuluihin. Valtion varoin valvontaan saadaan pikapuoliin yksi määräaikainen ihminen lisää. EU-direktiivi velvoittaa Suomea valvomaan palautuslentoja. Maastapoistot ovat työtehtävinä valvojille rankkoja. Yksi matka voi kestää jopa 30 tuntia, koska valvonta alkaa jo silloin, kun maastapoistettava haetaan kotoaan tai vastaanottokeskuksesta. Työ päättyy kohdemaan lentokentälle. Valvojan tehtävä on katsoa, että maastapoistossa ei ylimitoiteta voimankäyttöä.

- Joskus jälkikäteen pohdin, mitä palautuksen jälkeen kohdemaassa tapahtuu. Olot ovat levottomat ja palautettavat voivat olla vaarassa. Saako ihminen esimerkiksi tarvitsemaansa sairaalahoitoa ja lääkkeitä, valvojana toimiva Pirjo Kruskopf kertoo.

Maahanmuuttovirasto teki vuonna 2016 yli 14 000 kielteistä turvapaikkapäätöstä. Kielteisestä päätöksestä on mahdollisuus valittaa hallinto-oikeuksiin, joissa valitusruuhkaa nyt puretaan. Kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautukseen on kolme vaihtoehtoa. Lähtömaahan voi palata omaehtoisesti tai sitten viranomaisten valvoman maastapoistuminen tietä. Viimeisenä keinona on saattaen maasta poistuminen.


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Koko turvapaikka shoppailu on läpeensä mätä, virallisen karkotuksen saanut määrätä lähteekö vai ei ja jos ei niin sitten yritatään rahalla poistumaan. Eihä tässä ole mitään järkee, eihän pieni maamme voi olla koko maailman sosiaalitoimisto.

  • Nimetön

    Palkatkaa sinne sellaisia jotka kestävät homman ilman tunnontuskia…niitä riittää

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio